Register Administratie Adviseur (RAA)

Verwerf in 1 jaar tijd de RAA-titel voor administratieadviseurs - 1 jaar
Post-Bachelor

Duur

12 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

29-03-2021

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met deze praktijkgerichte opleiding word je opgeleid tot Register Administratie Adviseur (RAA). Je ontwikkelt je tot de brede adviseur en sparringpartner van de mkb-ondernemer. Als RAA kun je de mkb-ondernemer bij een breed scala aan bedrijfsactiviteiten ondersteunen. Je bent over het algemeen werkzaam op een administratiekantoor en je werkzaamheden zijn nauw verwant aan die van de AA-accountant. Je hoofdactiviteiten bestaan uit het voeren van administraties (verzorgen van de boekhouding), het samenstellen van jaarrekeningen (en daarover adviseren), het verzorgen van fiscale aangiften (inkomstenbelasting en VPB), het verstrekken van adviezen over financieringsvraagstukken en het verstrekken van adviezen over fiscale vraagstukken.

Register Administratie Adviseur (RAA)

Tijdens je studie word je kosteloos ingeschreven in het Aspirantregister Administratie Adviseur (RAA) van de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA), mag je deelnemen aan de fiscale updatesessie en ontvang je updates over de ontwikkeling binnen de SRFA. Als aspirant-geregistreerde profiteer je bovendien van voordeel op ruim 600 trainingen of vervolgopleidingen.

Aanpak

Vanuit je rol als RAA ben je nauw verwant aan de AA-accountant. Je geeft geen assurance af, terwijl de AA-accountant dat wel doet. Ook is de AA-accountant sterker gefocust op de overall processen. Hij handelt vanuit een helikopterview, denk bijvoorbeeld aan Internal Control Accounting Information System (ICAIS). Jij zult vanuit je rol als RAA meer de administrateur dan wel boekhouder zijn en je richten op praktische uitvoeringstaken.

In deze opleiding Register Administratie Adviseur (RAA) ligt de nadruk op de aan assurance verwante opdrachten (het samenstellen van jaarrekeningen en het verrichten van fiscale aangiften), het verstrekken van fiscale adviezen en het verstrekken van adviezen op het gebied van financieringsvraagstukken. Om te borgen dat je als RAA volgens hoge standaarden kunt functioneren, word je binnen deze drie vakgebieden aangeleerd te werken op basis van de regelgeving uit de accountantssector. Zo leer je bijvoorbeeld het samenstellen van de jaarrekening en omgaan met de accountantsstandaard NV COS 4410. Daardoor vorm je als RAA ook een goede sparringpartner voor de accountant.

Toelatingsvoorwaarden

Om te kunnen starten met de opleiding tot Register Administratie Adviseur moet je een opleiding hebben afgerond in de bedrijfseconomische richting. In de vooropleiding moet voldoende aandacht besteed zijn aan boekhouden, management accounting, externe verslaggeving, financiering en recht. De CEA-eindtermen en EC's gelden daarbij als richtinggevende norm. De HBO-opleidingen SPD en Bedrijfseconomie zijn zeer geschikte vooropleidingen. Indien je een andere vooropleiding hebt afgerond, moet je mogelijk eerst een schakelprogramma volgen om op een gelijkwaardig niveau uit te komen.

In de Post HBO-opleiding van de RAA volg je gecombineerd en geïntegreerd een theorie en een praktijkdeel voor de vakgebieden aan assurance verwante opdrachten, fiscale advisering en financiering/bedrijfseconomische advisering.

Als je jouw opleiding tot RAA op een later moment wilt uitbouwen tot een opleiding tot AA-accountant, dan is dat uiteraard mogelijk.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Je hebt een bedrijfseconomische HBO Bacheloropleiding afgerond, zoals de HBO Bachelor Bedrijfseconomie of de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie.

De opleiding is bedoeld voor ondernemende studenten die de taal van de mkb-ondernemer spreken en in staat zijn om op actuele ontwikkelingen in te spelen. De RAA heeft de ethische normen hoog in het vaandel staan en zorgt ervoor dat hij integer is, alleen werkzaamheden verricht waarop hij deskundig is, professioneel gedrag vertoont, objectief handelt en informatie van de klant op een vertrouwelijke wijze behandelt.

SRFA is een opleidings- en opleidersonafhankelijke stichting die als organisatie zorg draagt voor het beheer van kwaliteitskeurmerken voor financials. Als geregistreerde bij de SRFA ontvang je korting op een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen. Bovendien ben je na succesvolle afronding van de opleiding als geregistreerde gerechtigd om de RAA titel te voeren.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Aan assurance verwante opdrachten

(8 bijeenkomsten)

 • Beroepsreglementering
 • Fraude en ongebruikelijke transacties
 • Cliënt- en opdrachtaanvaarding
 • Risico’s en materieel belang
 • Rapporteren over de bevindingen
 • Samenstel- en adviesopdrachten
 • Financiële onderzoeken
 • Richtlijnen voor de jaarverslaggeving
 • Jaarrekening en fiscale grondslagen
 • Kapitaalbescherming
 • Earningsmanagement
 • Off balance financiering

Fiscale advisering accountancy MKB

(6 bijeenkomsten)

 • Formeel belastingrecht
 • Analyseren fiscale aangiften ­ondernemingen
 • Fiscale strategieën
 • Advisering fiscale vraagstukken ­ondernemingen
 • Fiscale consequenties van financiële situaties
 • Advisering ondernemers financieel plan
 • Compliance

Financiering: strategische advisering MKB

(6 bijeenkomsten)

 • Investeringsselectie
 • Waarderingsvraagstukken
 • Financieringsvormen, financiële positie en strategie
 • Financiële risico’s en treasurymanagement
 • Corporate governance

  Examens en diploma

  Je rondt de module Aan assurance verwante opdrachten af met een schriftelijk examen. De overige twee modules rond je af met een moduleopdracht en een mondeling examen. Bij voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het door SRFA officieel erkende diploma 'Register Administratie Adviseur' van Markus Verbeek Praehep.

  Bovendien mag je na inschrijving in het register van de SRFA de graad RAA voeren.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 10 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 20 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • Virtual classroom: 12 middagen van 14.00 uur tot 17.00 uur en 4 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur of 8 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 2.490,-
Studiemateriaal
€ 450,-
Examenkosten
€ 1.180,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 4.135,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur