Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie

Verdere professionalisering binnen de zorgadministratie - 1 jaar
HBO Programma

Duur

12 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

September 2021

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met dit korte, praktijkgerichte programma ontwikkel je je tot expert binnen je vakgebied. Als expert zorgadministratie ben je verantwoordelijk voor de control op een volledige, tijdige en juiste zorgadministratie en -facturatie. Je adviseert binnen je zorginstelling op het gebied van informatieverzorging en het beheersen van risico's. Dit doe je vanuit een zorgadministratief perspectief. Je draagt creatieve oplossingen aan voor complexe zorgvraagstukken en vormt daarmee een onmisbare schakel bij belangrijke beslissingsprocessen. Tijdens deze Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie van Markus Verbeek Praehep krijg je de handvatten aangereikt om deze rol goed te vervullen. De leerroute is kort en richt zich specifiek op verdere professionalisering van je huidige vaardigheden. De lesstof is volledig afgestemd op je praktijk, zodat je je nieuwe kennis direct benut.

Vrijstelling

Na afloop van dit programma kun je mogelijk verkort verder studeren binnen een vervolgopleiding van Markus Verbeek Praehep of van onze businesspartner NCOI. Aansluitende opleidingen zijn: HBO Associate degree Zorgadministratie, HBO Expert Zorgadministratie en HBO Bachelor Management in de Zorg.

Aanpak

Tijdens deze vakgerichte opleiding verdiep je je in alle facetten van zorgcontrol, interne beheersing, governance en horizontaal toezicht. Je leert hoe je knelpunten in zorgprocessen herkent en op waarde inschat. Vervolgens leer je hoe je deze kennis en inzichten verwerkt in verbetervoorstellen voor de zorgadministratieve processen. Je ontwikkelt vaardigheden om financiële en managementrapportages op te stellen en leert hoe je onderbouwd verantwoording aflegt aan jouw management of directie. Daarmee bied je belangrijke ondersteuning bij besluitvorming en bij beleidsvorming. Ook ontwikkel je tijdens dit programma vaardigheden om afdelingen binnen een zorginstelling te verbinden. Je kent de verschillende rollen en belangen binnen zorgorganisaties en kunt zo de zorgadministratie vertegenwoordigen binnen diverse projectteams.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

Klassikaal of e-learning

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Kies je liever voor een lesvariant waarbij je geen lessen hoeft te volgen op vaste tijdstippen? Kies dan voor de lesvariant e-learning. Je studeert in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand, onder online begeleiding van een docent waar je met al je vragen terecht kunt. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Je bent sinds enkele jaren werkzaam binnen de zorgadministratie of je hebt de opleiding HBO Zorgadministratie afgerond. Daarbij wil je je verder professionaliseren binnen dit vakgebied. In dit korte programma dat volledig is afgestemd op je praktijk, leer je alles over zorgcontrol, compliance en beheersing. Daarmee zet je de volgende stap in jouw carrière.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Interne beheersing in de zorg

(6 bijeenkomsten)

 • Grondslagen van bestuurlijke informatieverzorging
 • Beheersingssystemen
 • Soft controls
 • Risicoanalyse en risicomanagementsystemen (waaronder COSO)
 • Governancestructuur
 • Informatiebehoefte, informatiesystemen, cybercrime en IT-control
 • Zorgprocessen en interne beheersing
 • Interne audits
 • Managementcontrolsystemen

Van zorgadministratie naar zorgcontrol

(6 bijeenkomsten)

 • Producten als financiering van de zorg
 • Systeeminrichting en functioneel beheer
 • Zorgcontrol als regiehouder
 • De rol van de zorgcontroller

Zorgcontrol, governance en compliance

(6 bijeenkomsten)

 • Risicomanagement van zorgadministratieve processen
 • Administratieve organisatie en beheersing
 • Horizontaal toezicht: naar een integraal control framework
 • Verantwoording van de zorg
 • De rol van accountants en financiers
 • Governance in de zorg

  Examens en diploma

  Je rondt elke module afzonderlijk af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het officiële diploma 'Praktijkopleiding Expert Zorgadministratie' van Markus Verbeek Praehep.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 1.590,-
Studiemateriaal
€ 550,-
Examenkosten
€ 630,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 225,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.010,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur