Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB

Officieel erkend programma voor het behalen van jouw AA-titel

Post Bacheloropleidingen
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Na het afronden van de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB zet je de stap om je te kunnen registreren als MKB Accountant (AA) bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De Praktijkopleiding AA Accountancy MKB is gericht op accountants die met name samenstel- en advieswerkzaamheden verrichten voor het MKB. Het doel van de Praktijkopleiding AA Accountancy MKB is je te ontwikkelen tot een beginnend beroepsbeoefenaar zoals voorgeschreven door de NBA. Met deze afronding behaal je je AA-titel.

Waarom Praktijkopleiding AA bij Markus Verbeek Praehep

Vanaf 1 januari 2017 kun je de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB volgen. Door de wijzigingen van de landelijke eindtermen door de CEA (Commissie Eindtermen Accountantsopleiding) is er een grotere rol weggelegd voor de stagebureaus. Als erkend stagebureau heeft Markus Verbeek Praehep de nieuwe eindtermen op een zeer praktijkgerichte manier, die past bij de persoonlijke ontwikkeling van de aankomend AA-accountant, ingevuld. We verzorgen het jaarlijkse trainingsprogramma in kleine groepen van maximaal 12 personen. De begeleiding bij de intervisiegroepen, referaatgroepen en contactdagen vinden plaats in groepjes van 5-7 trainees met coaches die het beroep goed kennen. Je wordt door ons extra begeleid in de slotfase van het praktijkprogramma, zodat je het slotexamen met vertrouwen tegemoet gaat.

AA-register

De Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB voldoet aan de eindtermen, zoals die door de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) en de Raad voor de Praktijkopleidingen zijn vastgesteld. Inschrijving in het accountantsregister kan plaatsvinden nadat je naast deze theoretische opleiding de praktijkopleiding van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) met succes hebt afgerond. Na afronding van de Praktijkopleiding AA kun je officieel in het accountantsregister worden opgenomen en mag je de titel AA voeren.

Voor wie?

Deze praktijkopleiding kun je combineren met of vervolgen na de theoretische Post HBO-opleiding AA Accountancy MKB en is bedoeld voor werknemers op een accountantskantoor die als accountant klanten uit het midden- en kleinbedrijf willen bedienen.

Aanpak

De opleiding sluit volledig aan bij de actuele exameneisen van de Raad voor de Praktijkopleiding. Je zoekt binnen je kantooromgeving of in bijzondere situaties buiten je werkkring een certificeringsbevoegd accountant (AA of RA) die wil optreden als praktijkbegeleider. Tijdens de opleiding heb je toegang tot een professionele online leeromgeving van de NBA.

Je kunt elke maand starten met deze opleiding. Na inschrijving bij de NBA en het stagebureau van Markus Verbeek Praehep wordt er een nulmeting gedaan om het vertrekpunt in je persoonlijke ontwikkeling tot beginnend beroepsbeoefenaar te kunnen vaststellen. Vervolgens maak je een persoonlijk ontwikkelplan waarin je een groei in functioneren laat zien en een planning van de uit te voeren werkzaamheden gedurende de 3-jarige praktijkstage. De groei en ontwikkeling die je als trainee moet laten zien hebben betrekking op 4 componenten: groei in verantwoordelijkheidsniveau, verbreding van de scope van werkzaamheden, toename van de complexiteit van de uit te voeren opdrachten en groei in vaardigheden en bewustwording van de beroepshouding. Uiteindelijk groei je toe naar het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar.

Je volgt 3 trainingsdagen per jaar om je competenties verder te ontwikkelen. De trainingen Persoonlijk Inzicht en Beïnvloedingsvaardigheden, Feedback Geven en Ontvangen en de training Professioneel Adviseren zijn daarbij verplicht. Ze worden uitgevoerd in samenwerking met onze businesspartner en specialist op dit gebied Boertien Vergouwen Overduin. Je neemt in het eerste en tweede jaar deel aan de intervisiegesprekken en in het derde jaar aan de referaatgroepen. Trainees die bij de voorbereiding en uitvoering van (overige) assuranceopdrachten begeleid willen worden, nemen deel aan de Contactdagen (begeleidingsuren).

Door onze focus op individuele training en persoonlijke coaching bereiden deze workshops je uitstekend voor op het afsluitende eindgesprek. In overleg met je werkgever zoek je een praktijkbegeleider en rapporteer je halfjaarlijks over de begeleidingsgesprekken met je praktijkbegeleider en in de jaarrapportages over je voortgang. Daar waar nodig worden planningen bijgesteld. Nadat er is vastgesteld dat je aan alle eisen van de opleiding hebt voldaan, kun je in een eindgesprek bij de NBA aantonen dat je in staat bent als accountant te functioneren in de praktijk.

Vooropleiding

Heb jij een Markus Verbeek Praehep-getuigschrift van de HBO Bachelor Accountancy? Dan heb je alleen nog een Markus Verbeek Praehep-toelatingsverklaring nodig om toelaatbaar te zijn. Met een andere afgeronde HBO Bacheloropleiding kun je ook deelnemen aan deze opleiding. Je dient dan een van onze schakelprogramma’s naar Post HBO Accountancy - MKB afgerond te hebben en in het bezit te zijn van een Markus Verbeek Praehep-toelatingsverklaring.

Voorbereiding en studiebelasting

De meeste werkzaamheden verricht je in je eigen werkomgeving. De studiebelasting kan per onderdeel van de praktijkopleiding verschillen.

Praktijkopleiding AA MKB

De praktijkopleiding dient te worden uitgevoerd op een door de NBA goedgekeurde praktijkopleidingsplaats. Ook de praktijkbegeleider moet voldoen aan de voorwaarden die de NBA heeft gesteld. Het stagebureau van Markus Verbeek Praehep is erkend door de Raad voor de Praktijkopleiding. Na inschrijving bezoekt het stagebureau je kantoor om tijdens een gesprek te beoordelen of het kantoor en de praktijkbegeleider aan deze vereisten voldoen. De praktijkopleiding kent een nominale studieduur van 3 jaar.

De activiteiten die je uitvoert, staan vermeld in het praktijkopleidingsplan. Doordat de theoretische opleiding en de praktijkopleiding gedurende 2 jaar parallel kunnen lopen, kun je het praktijkprogramma al na 1 jaar afronden na de afsluiting van het theoretische deel. Je ontvangt bij aanvang van deze praktijkopleiding uiteraard alle specifieke informatie die je nodig hebt.

Post HBO Accountancy

Vanwege de toegenomen integratie tussen de theorie- en de praktijkopleiding adviseren we je om deze parallel aan elkaar te volgen.

Programma

Programma

De praktijkopleiding bestaat uit:

 • Intake
 • Nulmeting
 • Opzetten persoonlijk ontwikkelplan (360 graden feedback)
 • Contactdagen
 • Intervisiebijeenkomsten
 • Training Essay Schrijven
 • Training Persoonlijk Inzicht en Beïnvloedingsvaardigheden
 • Training Feedback Geven en Ontvangen
 • Training Professioneel Adviseren
 • Training naar keuze
 • Referaat
 • Training Eindgesprek

Deze opleiding kun je overdag op diverse locaties volgen. Afhankelijk van je keuze is het mogelijk dat je soms enkele bijeenkomsten volgt op een andere dag. Het bijeenkomstenoverzicht wordt ruim op tijd bekendgemaakt.

Examens en officieel diploma

De praktijkopdrachten worden beoordeeld op inhoud en niveau door je praktijkbegeleider en de beoordelaar die wordt aangesteld door het stagebureau. Na afronding van alle verplichtingen volgt een eindgesprek. Hierbij is naast de examinator van Markus Verbeek Praehep ook een door de NBA aangewezen examinator aanwezig. Bij een voldoende beoordeling van het eindgesprek ontvang je het getuigschrift ‘Praktijkopleiding AA’ van de NBA.

Planning

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld: € 6.990,- (zonder contactdagen)
€ 8.990,- (met contactdagen)

Studiemateriaal: € 220,- (zonder contactdagen)
€ 250,- (met contactdagen)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
Extra essay: € 350,-*
Wisselen van plek of werkgever: € 400,-*
Toelatingsverklaring voor andere stagebureaus: € 150,-*

*De vermelde kosten hebben betrekking op trainees die maximaal 5 jaar over de opleiding doen. Neem contact op met onze afdeling studieservice als je de maximale duur van de opleiding dreigt te overschrijden.

Je kunt deze opleiding ook in 12 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

De door de NBA verplicht af te dragen bijdragen zijn hier niet bij inbegrepen. Afdracht hiervan vindt direct plaats via de NBA.

Kosten

Cursusgeld: € 6.990,- (zonder contactdagen)
€ 8.990,- (met contactdagen)

Studiemateriaal: € 220,- (zonder contactdagen)
€ 250,- (met contactdagen)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
Extra essay: € 350,-*
Wisselen van plek of werkgever: € 400,-*
Toelatingsverklaring voor andere stagebureaus: € 150,-*

*De vermelde kosten hebben betrekking op trainees die maximaal 5 jaar over de opleiding doen. Neem contact op met onze afdeling studieservice als je de maximale duur van de opleiding dreigt te overschrijden.

Je kunt deze opleiding ook in 12 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

De door de NBA verplicht af te dragen bijdragen zijn hier niet bij inbegrepen. Afdracht hiervan vindt direct plaats via de NBA.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.