Wat is zorgadministratie?

De rol van de zorgadministratie bij zorgaanbieders

De zorgadministratie vervult bij zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen, een steeds belangrijkere rol. Maar wat is zorgadministratie nou precies? En wat maakt het tot zo'n uitdagend vak? We vertellen je er alles over in dit artikel.
 

Zorgadministratie, wat is dat eigenlijk?

Zorgadministratie is het hele proces van zorglevering tot facturatie. Het draait om het juist, tijdig en volledig administreren van de zorg op een zo efficiënt mogelijke manier. Zorgaanbieders zijn namelijk verplicht om de zorg die ze leveren, correct te registreren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De contactgegevens van de patiënt of cliënt;
  • Het soort behandelingen of onderzoeken;
  • De duur van een behandeling, de start- en einddatum van het traject;
  • De diagnose.
 

Wat is er zo uitdagend aan zorgadministratie?

Als medewerker of manager zorgadministratie krijg je te maken met verschillende uitdagingen. Het vakgebied is volop in beweging. De rol van de zorgadministrateur is in de afgelopen jaren meer en meer verschoven van registreren naar adviseren en controleren. Ook is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving rondom de zorg. Er dienen zich namelijk voortdurend veranderingen aan.
 

Bronregistratie

Een andere uitdaging is de bronregistratie: een deel van de benodigde gegevens moet worden vastgelegd door degene die de patiënt of cliënt inschrijft of de specialist die de behandeling uitvoert. Dat maakt het proces nog wat complexer. Niet zelden wordt een verkeerde registratiecode gebruikt, is het burgerservicenummer (BSN) niet ingevuld, ontbreekt de verwijsbrief of valt een behandeling buiten de start- of einddatum. De zorgadministrateur heeft daarmee ook een controlerende functie.
 

Tijdig en nauwkeurig declareren

Verder is ook tijdig en correct declareren van groot belang. Alleen al omdat er miljarden euro’s in de zorgsector omgaan. De instanties, die zorgkosten vergoeden, bestuderen elke declaratie zeer grondig voordat ze tot betaling overgaan. Foutieve of onvolledige declaraties worden niet betaald. Er ontstaan dan achterstanden in het facturatieproces. 
 

Wat is een geschikte opleiding zorgadministratie voor mij?

Geïnteresseerd in een baan als zorgadministrateur? Of ben je dat al en wil je je werk nog beter en efficiënter doen? Dan vind je bij Markus Verbeek Praehep verschillende opleidingen op het gebied van zorgadministratie. Begin je net en wil je het vakgebied beter leren kennen? Dan is de Module Basiskennis Zorgadministratie een goede keuze. Deze module vormt ook een goede opstap wanneer je je Praktijkdiploma Zorgadministratie wilt behalen. Wil je meer de diepte in? Kies dan voor een opleiding op HBO-niveau, zoals HBO Zorgadministratie. Hiermee verdiep je je in de thema's financiering, bekostiging, budgettering en aanbesteding.
 

Meer weten over zorgadministratie?

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over zorgadministratie? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur