Wat doet een accountant?

Hoe word je accountant?

Ben je op zoek naar een uitdagende functie op financieel gebied? Dan is een baan als accountant misschien iets voor jou. Maar is accountancy precies? En wat doe je als accountant? En hoe word je accountant? We vertellen je er graag alles over.
 

De rol van een accountant 

Als accountant breng je de financiën van jouw klanten in kaart. Je controleert de jaarrekening, maakt deze op en voert de financiële administratie uit. Als accountant ben je verantwoordelijk dat de cijfers van je organisatie juist zijn. Accountant is dan ook een functie met grote verantwoordelijkheid. Daarnaast hebben accountants steeds meer een adviserende rol. Zo adviseer je ondernemers over hun financiën en fiscale en bedrijfseconomische kwesties.
 

Wat is het verschil tussen een AA-accountant en RA-accountant?

Er zijn in Nederland twee soorten accountants: de Registeraccountant (RA) en Accountant-Administratieconsulent (AA). De RA-accountant voert voornamelijk (wettelijke) jaarrekeningcontroles uit. AA-accountants stellen vooral jaarrekeningen samen. Ook treedt de AA-accountant op als allround adviseur van de mkb-ondernemer.
 

Met welke opleiding kun je accountant worden?

Accountant is in Nederland een wettelijk beschermde titel. Dat betekent dat je de juiste opleiding accountancy gevolgd moet hebben om jezelf accountant te mogen noemen. Als je RA-accountant wilt worden, moet je een opleiding volgen bij een door de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) aangewezen universiteit. De opleiding tot AA-accountant kun je volgen bij een door de CEA aangewezen hogeschool.

Bij Markus Verbeek Praehep kun je alle opleidingen volgen die je nodig hebt om AA-accountant te worden. Dat begint met de HBO Bachelor Accountancy (of een andere Bacheloropleiding met schakelprogramma). Daarna studeer je verder met de Post HBO AA Accountancy − MKB, gevolgd door de Praktijkopleiding AA − Accountancy MKB. Na succesvolle afronding van de praktijkopleiding mag je je laten registreren bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de AA-titel voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de theorie en praktijk parallel aan elkaar te volgen met de Post HBO AA Accountancy − MKB Geïntegreerd. Hiermee kun je na je Bachelor in slechts drie jaar tijd je AA-titel behalen.

Tip: Bekijk ook ons webinar over de route naar je AA-titel.
 

Meer weten over accountancy?

Zie je jezelf al werken op een accountantskantoor? Maar weet je niet goed met welke opleiding je het best kunt beginnen? Bezoek dan onze voorlichtingsbijeenkomst over de route naar de AA-titel. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze studieadviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel 035 – 5 280 811 of vul ons contactformulier in.

Wil je verder lezen over accountancy? Dan vind je deze artikelen misschien ook interessant:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur