ESG Finance Day 2023

Op 9 november 2023 hield Markus Verbeek Praehep ESG Finance Day. Doel van de dag was om meer bewustwording te creëren rondom het thema ESG en de samenhangende duurzaamheidsrapportage.  

Veel organisaties moeten vanaf 2024 voldoen aan de verplichte duurzaamheidsrapportage Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hierin legt een organisatie verantwoording af over de mate waarin de onderneming duurzaam onderneemt. Organisaties die voorheen moesten voldoen aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) zullen met ingang van 2024 te maken krijgen met de CSRD. Grote bedrijven die buiten de NFRD vallen zullen met ingang van 2025 moeten voldoen aan de verplichte CSRD. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dit vanaf 2026.  

Door deze rapportageverplichting zijn organisaties genoodzaakt om ook kritischer te kijken naar de keten en leveranciers. Ook organisaties en ondernemers die niet hoeven te voldoen aan de CSRD krijgen wel te maken met de nieuwe eisen. Grote organisaties zullen namelijk heel hun keten willen verantwoorden en vragen om informatie bij bijvoorbeeld hun leveranciers. Daarom is het ook voor kleinere ondernemingen belangrijk om zich voor te bereiden op de nieuwe richtlijnen.  
 

Keynote sprekers ochtend 

Sprekers uit verschillende branches gaven hun visie op duurzaam ondernemen. Sander Schimmelpenninck was dagvoorzitter. Hij opende het congres met een keynote. Hij zette zijn visie uiteen hoe Nederland invulling moet geven aan de ‘S’ van Social uit ESG.  Niet iedereen in de zaal deelde zijn zienswijze waardoor een dynamische discussie ontstond. Na Schimmelpenninck volgde een inspirerend verhaal van Roby Hormis (eigenaar Tosti Creative), een jonge ondernemer die als Irakese vluchteling in Nederland kwam en een succesvol reclamebureau opzette. Directeur van de ASN Bank, Arie Koornneef legde uit hoe ASN en de beleggingswereld omgaan met ESG. Waarbij de ‘E’ van Environmental goed in ogenschouw wordt genomen.  
 

Break-outsessies 

In de middag was er tijd voor twee break-outrondes. Tijdens de eerste ronde stond de ESG-strategie centraal. Hoe zorg je voor een juiste duurzaamheids- en ESG-strategie? Welke kansen biedt dit voor een organisatie? Ook werd ingegaan op de impact van biodiversiteit op CSRD. In de tweede break-outronde was de sessie praktischer van aard. We zijn ingegaan op de eerste stappen naar een CSRD-implementatie, welke verantwoordelijkheden er liggen binnen de waardeketen en hoe je als organisatie ethisch handelt.  

Wil jij ook kennismaken met ESG en duurzaamheidsrapportage? Bekijk dan de opleiding Introductie ESG en Duurzaamheid voor Financials
 

Keynote sprekers middag 

In de namiddag eindigde ESG Finance Day met nog een aantal interessante sprekers. Barbara Baarsma (econoom UvA) schreef het boek Groene groei. Tijdens haar lezing gaf ze haar kijk op het milieuvriendelijker maken van economische groei in plaats van het inperken ervan. Daarna gaf Olga Smirnova (Sustainability Reporting Manager HEINEKEN) een interessante lezing over de duurzaamheidsrapportage bij HEINEKEN. Ze gaf inzicht in de onderdelen van ESG waar je als organisatie rekening mee moet houden. ESG Finance Day eindigde met een panelgesprek tussen Ellyne Bierman-Hagen (Reflower) en Jordy van Bennekom (MOYU) over het stimuleren van de circulaire economie. Waar Reflower herbruikbare bloemen verhuurt voor onder andere congressen en kantoren produceert MOYU notitieblokken gemaakt van steenpapier.  
 

Opleidingen ESG en duurzaamheid 

De reacties van de deelnemers waren ronduit positief. Het centraal stellen van onder meer de CSRD en de interactieve break-outsessies heeft men nieuwe inzichten en handvatten gegeven. Wil jij ook een verdiepingsslag maken binnen ESG of duurzaamheid, bekijk dan onze opleidingen: 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur