Docent in de spotlight: Margriet van der Meijden

Margriet van der Meijden is interim-manager op het gebied van zorgadministratie en zorgcontrol. Sinds 2018 doet ze dit vanuit haar eigen onderneming VDM Zorg & Control. Haar uitgebreide vakkennis deelt ze graag met anderen; niet alleen vanuit haar rol als interim-manager, maar ook als kerndocent zorgadministratie bij Markus Verbeek Praehep. We zetten haar graag in de spotlight.
 

Liefde voor het vak

“Ik ken maar weinig beroepen die zo veelzijdig zijn als zorgadministrateur en zorgcontroller. Het ene moment ben je met een verpleegkundige in gesprek die ondersteuning kan gebruiken bij de registratie en het volgende moment zit je met een directeur om de tafel over een transformatie voor de hele organisatie. Die dynamiek en verschillende facetten zorgen ervoor dat ik heel veel liefde heb voor het vak. Dat enthousiasme wil ik graag op mijn studenten overbrengen.
 

Zelfredzaamheid

Het mooiste compliment dat ik ooit van een van mijn studenten heb gekregen is: ‘Als ik een probleem heb, dan denk ik altijd: hoe zou Margriet daarmee omgaan? En meestal vind ik dan de oplossing wel.’ Dat vind ik zo geweldig, om te merken dat ik mensen inspireer en dat ze nadenken over hoe ik het zou doen. Dat vind ik een heel groot compliment, maar het geeft denk ik ook wel aan hoe ik overkom als docent. De kennis vind ik heel belangrijk, maar ik stuur ook erg aan op zelfredzaamheid: als je de kennis niet hebt, waar kun je die dan halen? Dat doe ik niet alleen bij mijn studenten, maar ook bij de zorginstellingen waarvoor ik werk. Ik streef er altijd naar om mezelf overbodig te maken. Dat is misschien een atypische houding voor een interim-manager, maar ik wil de organisatie altijd beter achterlaten dan dat ik hem heb aangetroffen. Ik vind het heel belangrijk dat ik niet alleen het probleem oplos voor dit moment, maar dat mensen ook zelfredzaam worden in het oplossen van knelpunten en zelf hun zorgadministratie continuïteit kunnen bieden.
 

Opleiding voor de zorgadministrateur

Vroeger had de zorgadministrateur vooral een administratieve rol, maar in de afgelopen tien tot vijftien jaar hebben zich een aantal veranderingen voorgedaan. Er is meer complexe wet- en regelgeving gekomen en systemen zijn zich veel meer gaan richten op bronregistratie. Hierdoor raakte de ouderwetse rol van zorgadministrateur een beetje ‘uitgespeeld’ en heeft er een verschuiving plaatsgevonden richting analyseren, controleren en adviseren. De zorgadministrateur is echt een professional geworden. Een professional op administratief vlak die affiniteit heeft met de zorg, maar die ook kennis heeft van de wet- en regelgeving en ook nog in staat is om dat toe te lichten, te onderwijzen of te adviseren. Het is inmiddels zo’n brede rol geworden dat een vakopleiding geen overbodige luxe is. Markus Verbeek Praehep geeft antwoord op deze vraag met verschillende opleidingen voor de zorgadministrateur en dat vind ik een hele goede zaak.

Ik heb als kerndocent ook geholpen bij het ontwikkelen van het materiaal voor de HBO Associate degree Zorgadministratie, samen met een heel team van professionals uit het vakgebied. Juist omdat er zoveel verschillende professionals bij betrokken zijn, is het een heel evenwichtige opleiding geworden, die echt van meerwaarde is voor het vakgebied.
 

Toekomstbestendige competenties

Het veranderende vakgebied vraagt natuurlijk ook om andere vaardigheden. En hoewel mijn lessen niet bedoeld zijn als vaardigheidstrainingen, probeer ik wel nieuwsgierigheid, enthousiasme, betrokkenheid en proactiviteit te stimuleren bij mijn studenten. Dat zijn echt eigenschappen die gewaardeerd worden bij een zorgadministrateur. Daarnaast zie ik adviseren en verbinden echt als toekomstbestendige competenties. Dat kan een computer niet van je overnemen. Zoek de verbinding tussen het primaire proces waar de zorg geleverd wordt en de techniek van het analyseren en het controleren. En leg de verbinding tussen mensen om het proces beter te laten verlopen. Dat is en blijft mensenwerk.”

Webinar: ‘Wat maakt zorgadministratie zo'n uitdagend vak?’
Op 18 januari 2021 was Margriet te gast in ons webinar ‘Wat maakt zorgadministratie zo’n uitdagend vak?’. In dit webinar spraken verschillende professionals over de ontwikkelingen in de zorgadministratie en het belang van een erkende opleiding voor dit vakgebied. Margriet: “Ik hoop dat de kijkers van het webinar anders naar hun werk gaan kijken en er nog meer uit willen halen. Dat ze kijken wat ze zelf kunnen doen om de gang van zaken bij hun zorginstelling te verbeteren in de meest brede zin van het woord. Als je voldoening wilt blijven halen uit je werk is het belangrijk dat je je daarin blijft ontwikkelen. En die voldoening is toch wel de sleutel tot een gelukkig leven. Niet alleen binnen de zorgadministratie, maar eigenlijk overal.”

 

Meer weten over zorgadministratie?

Ontwikkel je verder binnen dit vakgebied met een van onze opleidingen op het gebied van zorgadministratie, zoals:

Download onze interactieve brochure voor een volledig overzicht van de leerlijn Zorgadministratie en ontdek wat Markus Verbeek Praehep voor jouw zorginstelling kan betekenen.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur