MKB accountant

Wil jij ondernemers in het mkb ondersteunen in hun financiële en fiscale zaken? Ontwikkel je dan tot mkb-accountant met een opleiding van Markus Verbeek...

Lees meer

Wil jij ondernemers in het mkb ondersteunen in hun financiële en fiscale zaken? Ontwikkel je dan tot mkb-accountant met een opleiding van Markus Verbeek Praehep. Wij bieden een breed aanbod aan opleidingen...

Lees meer

Wil jij ondernemers in het mkb ondersteunen in hun financiële en fiscale zaken? Ontwikkel je dan tot mkb-accountant met een opleiding van Markus Verbeek Praehep. Wij bieden een breed aanbod aan opleidingen voor mkb-accountants. Van korte cursus tot complete...

Lees meer

MKB accountant: 150 opleidingen

Masteropleiding (3) Een Master is een wettelijk geaccrediteerde opleiding met een nominale duur van 2 jaar. Na afronding van de opleiding heb je het recht de bijbehorende Mastergraad te voeren.

Masterclass (2) Een Masterclass is een los te volgen zelfstandig onderdeel van een erkende Masteropleiding. Een Masterclass draait altijd om een bepaald onderwerp. Na het afronden van de Masterclass kun je mogelijk vrijstelling ontvangen en om verder te studeren in een volledige, erkende Masteropleiding.

HBO Bacheloropleiding (1) Een HBO Bacheloropleiding is een wettelijk geaccrediteerde opleiding die opleidt tot de officiële Bachelorgraad. De opleiding heeft een nominale duur van 4 tot 6 jaar. Een Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden HBO Bacheloropleiding NVAO-geaccrediteerd

Post Bachelor (11) Een Post Bachelor is een programma gericht op het verdiepen en/of verbreden van je kennis en vaardigheden. Het niveau van een Post Bachelor zit tussen HBO- en beginnend Masterniveau in. De duur van programma varieert tussen de 3 en 12 maanden.

HBO Programma (8) Een HBO-programma is opgebouwd uit een of meerdere modules van een erkende HBO-opleiding. Met een HBO-programma verdiep en/of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op HBO-niveau. Na het afronden van een HBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige, erkende HBO-opleiding.

HBO Associate Degree (1) Een HBO Associate degree is een wettelijk geaccrediteerde opleiding. Met een HBO Associate degree kun je in 2 jaar een volledig HBO-programma afsluiten met de graad Associate degree (Ad). Na afronding van de opleiding kun je mogelijk vrijstelling ontvangen en verder studeren in een HBO Bacheloropleiding.

NVAO-geaccrediteerd
24 maanden HBO Associate Degree NVAO-geaccrediteerd

Praktijkopleiding AA en Stagebureau (18) Aankomend accountant? Bij ons kun je naast de theoretische opleiding de Praktijkopleiding AA – MKB volgen. Deze duurt nominaal 3 jaar. Beide opleidingen afgerond? Dan mag je je inschrijven als Accountant. Dat kan met een afgeronde HBO Bachelor Accountancy. Als dit niet de Bacheloropleiding Accountancy is, moet je met een schakel- of deficiëntieprogramma minstens de examens in de kernvakgebieden Audit & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving hebben behaald.

NVAO-geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden Praktijkopleiding AA en Stagebureau

Modules (42) Je kunt ook een losse module uit een opleiding volgen. Een module bestaat uit 4 tot 8 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen.

Trainingen en Korte Cursussen (4) Tijdens de trainingen staat jouw eigen praktijk altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kan je direct in de praktijk brengen.

Vakopleiding Branche-erkend Associatie (6) De Nederlandse Associatie voor Examinering is al ruim 75 jaar een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland met als doel: optimale borging van diploma’s en certificaten ten behoeve van een goed functionerende arbeidsmarkt. De opleidingen hieronder leiden op voor examens van de Associatie waarmee een Associatie diploma te behalen valt.

NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
8 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
3 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
2 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie
NVAO-geaccrediteerd
12 maanden Vakopleiding Branche-erkend Associatie

Schakelprogramma (6) De onderstaande schakelprogramma’s volg je wanneer je een HBO Bacheloropleiding hebt afgerond en toegelaten wilt worden tot de opleiding Post HBO AA Accountancy – MKB. De CEA en de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) hebben voor deze opleiding strikte vooropleidingseisen vastgesteld. Heb je geen afgeronde HBO Bachelor Accountancy? Dan volg je eerst een van de onderstaande schakelprogramma’s. De duur van deze opleidingen is afhankelijk van je vooropleiding.

PE NBA cursussen en trainingen (30) Onze PE NBA-cursussen en -trainingen zijn toegankelijk voor AA/RA accountants en financieel professionals. We bieden 1-daagse trainingen, maar ook volledige opleidingen. Op een inspirerende manier aan jouw PE-verplichting voldoen? Kies dan een training in Data Science, IT & Innovatie of een vaardigheidstraining die past bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Je Excel-skills verbeteren? Een vaktechnische training volgen? Kies een van de onderstaande trainingen.

NVAO-geaccrediteerd
1 dag PE NBA cursussen en trainingen
NVAO-geaccrediteerd
1 dag PE NBA cursussen en trainingen
NVAO-geaccrediteerd
1 dag PE NBA cursussen en trainingen

PE NIRPA cursussen en trainingen (1) Ben jij als salarisadministrateur of payrollprofessional ingeschreven bij het Nederlands Instituut voor Register Payroll Accounting (NIRPA)? Of wil je graag up-to-date blijven in dit vakgebied? Kies dan een van de onderstaande trainingen.

NVAO-geaccrediteerd
1 dag PE NIRPA cursussen en trainingen

Examentrainingen (14) Examentrainingen

MBO-programma (1) Een MBO-programma is opgebouwd uit meerdere modules van een erkende MBO-opleiding. Met een MBO-programma verdiep of verbreed je je kennis over een bepaald onderwerp, thema of vakgebied op MBO-niveau. Na het afronden van een MBO-programma kun je mogelijk vrijstelling ontvangen om verder te studeren in een volledige MBO-opleiding.

MBO-opleiding (1) Een MBO-opleiding is een wettelijk erkende opleiding op niveau 2, 3 of 4. Afhankelijk van welke opleiding je kiest, varieert de duur van een MBO-opleiding tussen de 12 en 24 maanden. Na afronding van een MBO-opleiding beschik je dus over een officieel erkend MBO-diploma op niveau 2, 3 of 4.

Wil jij ondernemers in het mkb ondersteunen in hun financiële en fiscale zaken? Ontwikkel je dan tot mkb-accountant met een opleiding van Markus Verbeek Praehep. Wij bieden een breed aanbod aan opleidingen voor mkb-accountants. Van korte cursus tot complete Post HBO-opleiding. Lees meer over de verschillende opleidingsmogelijkheden op deze pagina.
 

Wat doet een mkb-accountant?

Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven zijn klein tot middelgroot. Zij vallen onder het mkb. Meestal zijn deze bedrijven niet controleplichtig. Daarmee bedoelen we dat ze de jaarrekening volgens de wet niet hoeven te laten controleren door een accountant. Sommige doen dat wel vrijwillig. Toch maken veel van deze bedrijven gebruik van een accountant, maar vaak niet voor een jaarrekeningcontrole. De accountant doet veel meer. Het is eigenlijk de vertrouwde adviseur voor ondernemingen. Daarom heb je als mkb-accountant naast gedegen vakkennis ook communicatieve, adviserende en ICT-vaardigheden nodig. 

Een mkb-accountant ondersteunt een ondernemer onder meer bij:

  • het voeren van de administratie en de totstandkoming van de jaarrekening;
  • financiële en bedrijfseconomische advisering;
  • fiscale advisering;
  • fiscale aangiften zoals aangifte omzetbelasting, vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, etc.;
  • de keuze van een financierings- en ondernemingsvorm;
  • het (ver)kopen van een onderneming;
  • assuranceverklaringen leveren zoals beoordelingsverklaringen, inleenverklaringen;
  • subsidieverklaringen, kredietverklaringen en verklaringen bij prognoses.

Volg een opleiding tot mkb-accountant

Wil jij je optimaal ontwikkelen als mkb-accountant én je AA-titel behalen? Kies dan voor de Post HBO AA Accountancy − MKB, gevolgd door de Praktijkopleiding AA − Accountancy MKB. Tijdens deze opleidingen ontwikkel je je tot een beginnend beroepsbeoefenaar zoals voorgeschreven door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Na afloop mag je je registreren als mkb-accountant bij de NBA en mag je de AA-titel voeren. Je kunt de route naar deze titel ook sneller doorlopen. Met de Post HBO AA Accountancy − MKB Geïntegreerd volg je de theorie en praktijk parallel aan elkaar. Hierdoor is het mogelijk om de gehele opleiding in drie jaar tijd te doorlopen.
 

Volg een korte training of module mkb-accountancy

Wil je liever in korte tijd meer kennis opdoen over een specifiek onderdeel van mkb-accountancy? Dan kun je ook kiezen voor een korte training of losse module. Populaire trainingen en modules zijn:

Waarom een opleiding mkb-accountancy van Markus Verbeek Praehep?

Kies je voor een opleiding tot mkb-accountant van Markus Verbeek Praehep? Dan ben je verzekerd van een opleiding van hoge kwaliteit. Onze docenten komen zelf uit de praktijk en weten als geen ander wat jij als (toekomstig) mkb-accountant nodig hebt. Zij helpen je om de theorie direct toe te passen in je eigen praktijk. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je jouw opleiding optimaal kunt combineren met jouw baan en privéleven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om per module te studeren. Ook kun je op afstand studeren in onze virtual classroom als reizen even niet uitkomt.