Kort HBO-programma Fiscaal Recht en Economie

Fase 1 en 2 van de NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie - 2 jaar

HBO-opleidingen
15 Locaties Door heel Nederland
mrt '18 Eerstvolgende startmoment
Dag, Zaterdag, E-learning en Avond Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Deze unieke leergang biedt je een compleet programma gericht op fiscaliteiten. Tijdens dit praktijkgerichte programma krijg je inzicht in de belangrijkste kernvakken van het fiscaal recht, waarmee je jouw kennis verbreedt en verdiept op HBO-niveau. Deze leergang maakt je zeer breed inzetbaar binnen het gehele fiscale spectrum, zowel ten behoeve van de belastingdienst als het bedrijfsleven en particulieren. Op deze manier biedt dit programma je veelbelovende carrièreperspectieven. Het diploma levert bovendien mogelijk vrijstelling op in de HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit programma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Subsidie en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Deze leergang is geschikt voor diegenen die zich graag willen ontwikkelen tot een breed inzetbare professional op fiscaal gebied.

Aanpak

Deze praktijkgerichte leergang biedt een afgerond geheel op fiscaal gebied en is speciaal afgestemd op werkenden. In de eerste fase van deze opleiding ga je onder andere aan de slag met onderwerpen zoals belastingrecht, ondernemingsrecht en vennootschapsbelasting. In de tweede fase ontwikkel je diepgaande kennis over onder meer bedrijfseconomie, omzetbelasting en schenk-, erf- en overdrachtsbelasting. Doordat je de theorie direct in de praktijk kunt toepassen, kun je de leergang in 2 jaar afronden. Dit programma is gelijk aan de eerst 2 jaar van de HBO Bacheloropleiding Fiscaal Recht en Economie.

Vooropleiding

Je hoeft niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Het programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Je haalt nog meer resultaat uit de bijeenkomsten door de lessen voor te bereiden.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma leg je je praktijkervaringen vast in een portfolio in de vorm van een digitale werkmap. Zo ben je nog actiever bezig met de koppeling van je opleiding naar de beroepspraktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijf je bovendien parallel lopen met het HBO Bachelorprogramma. Het levert je tijdwinst op als je later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien je tijdens de opleiding je praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij je om het praktijkprogramma te volgen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien je toegelaten wordt tot de HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie, waar deze modules ook deel van uitmaken, ontvang je gegarandeerd vrijstelling.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze moderne online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. Hier vind je:

 • Alle praktische informatie over jouw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met jouw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om jouw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toets je gelijk jouw voortgang
Programma

Programma

Markus Verbeek Praehep is de grootste opleider voor fiscale professionals van Nederland. Het studieprogramma van deze leergang bestaat uit 2 fases en is als volgt opgebouwd:

Fase 1

Deze fase bestaat uit de volgende 6 modules:

 • Formeel belastingrecht
 • IB-geen winst en loonbelasting
 • IB-winst en vennootschapsbelasting
 • Omzetbelasting en belastingen van rechtsverkeer
 • Belastingrecht
 • Ondernemingsrecht

Eindopdracht fase 1

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
Je rondt deze fase af met een eindopdracht.

Fase 2

Deze fase bestaat uit de volgende 6 modules:

 • Bedrijfseconomie
 • Bedrijfsadministratie
 • Schenk-, erf-, overdrachts- en dividendbelasting
 • Externe verslaggeving
 • Bestuurlijke informatievoorziening
 • Juridische en communicatieve vaardigheden

Eindopdracht fase 2

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
Je rondt deze fase af met een integrale eindopdracht.

Examens en diploma

De module Juridische en communicatieve vaardigheden wordt afgerond met een mondeling examen. De overige modules uit deze opleiding worden afgesloten met een digitaal examen. Indien je alle modules en de eindopdrachten met een voldoende beoordeling afrondt, dan ontvang je het diploma ‘Kort HBO-programma Fiscaal Recht en Economie’.

Propedeusegetuigschrift

Dit aantrekkelijke programma is te combineren met een praktijkprogramma. Door het volgen van het praktijkprogramma volg je feitelijk de HBO Bacheloropleiding. Je rondt dan het volledige eerste jaar van de geaccrediteerde HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie af. Daarmee behaal je jouw officiële Propedeusegetuigschrift indien je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 2 jaar. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 36 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur. De avondopleiding heeft 76 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
Kostenspecificatie

Kosten

Studiekosten: inschrijfgeld € 100,-
Studiekosten: cursusgeld € 6.990,-
Overige kosten: studiemateriaal € 1.500,-
Studiekosten: examenkosten € 2.405,-
Studiekosten: eindopdracht € 700,-
Overige kosten: arrangementen (Food & Beverage) € 922,-
Overige kosten: reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 12.632,-

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Studiemateriaal: € 1.500,-
Examenkosten: € 195,- (per examen)
€ 260,- (per mondeling examen)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel: zie Propedeusegetuigschrift)
Praktijkprogramma: € 375,- (optioneel: zie praktijkprogramma)
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Reprorechten, hand-outs en trainingsmateriaal

Bij deze opleiding brengt Markus Verbeek Praehep de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Je betaalt meestal eenmalig € 15,- (excl. btw). Volg je een vaardigheidstraining? Dan betaal je eenmalig € 30,- (excl. btw) voor het studiemateriaal en eventueel extra kosten voor de aanvullende literatuur.

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.