Wat doet een fiscalist?

Overweeg jij een carrière als fiscalist? Dan kies je voor een interessant beroep met veel verantwoordelijkheid. Maar wat doet een fiscalist precies? In dit artikel zetten we een aantal van de belangrijkste werkzaamheden van fiscalisten voor je op een rij.
 

Belastingadvies verschaffen en aangiften verzorgen

Fiscalisten worden ook wel belastingadviseurs of fiscaal adviseurs genoemd. Dat is dan ook precies wat een fiscalist doet. Bedrijven en particulieren adviseren over belastingzaken is een belangrijk onderdeel van je werk. Daarnaast verzorg je ook de aangiften van bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting en doe je de BTW-aangifte. Omdat je veel klantcontact hebt, zijn goede communicatie- en adviesvaardigheden ook een must voor jou als fiscalist.
 

Fiscale wet- en regelgeving toelichten

De fiscale wet- en regelgeving is vrij ingewikkeld voor particulieren en bedrijven die ermee te maken krijgen. Als fiscalist help je hen door deze regels helder en eenvoudig uit te leggen. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn en waar ze zich aan moeten houden. Omdat de belastingwetgeving ook doorlopend verandert, is het belangrijk om je kennis van het belastingrecht goed bij te houden. Dit kan je doen met onze HBO basisopleiding Fiscaal Recht. Wil je extra verdieping? Dan is een HBO opleiding Fiscaal Recht misschien iets voor jou. Dit is een compleet programma die zich richt op alle belangrijke fiscaliteiten.
 

Zorgen dat de cliënt voldoet aan de geldende wet- en regelgeving

Als fiscalist zorg je er niet alleen voor dat je cliënt de belastingwetgeving begrijpt, maar ook dat hij of zij zich hieraan houdt. Je cliënt wil natuurlijk niet te veel belasting betalen. Maar hoe zorg je daarvoor terwijl hij of zij zich toch netjes aan de regels houdt? Dat is jouw taak als fiscalist.
 

Ontwikkelingen en wijzigingen op fiscaal gebied bijhouden

De ontwikkelingen op fiscaal gebied gaan razendsnel. Een goede fiscalist zorgt dat hij of zij altijd op de hoogte is van deze ontwikkelingen, zodat de cliënt zich hier niet druk over hoeft te maken.

Tip: Heb je een van onze fiscale opleidingen Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) of Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) succesvol afgerond? Dan mag je je laten registreren bij de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). Wanneer je geregistreerd bent, mag je de titel MKB BC of MKB BA voeren. Daarnaast mag je als geregistreerde jaarlijks gratis deelnemen aan een fiscale updatesessie. Een goede manier om je vakkennis op peil te houden.
 

Tekort aan fiscalisten

Ben je er van op de hoogte, dat er een groot tekort is aan kwalitatief goede fiscalisten? Wil jij graag ook fiscaal advies kunnen geven aan bedrijven in het midden- en kleinbedrijf? Misschien is de opleiding Post Bachelor Fiscale Advisering voor het MKB wat voor jou. Na afloop van deze fiscale opleiding weet je alles over de belangrijkste fiscale aspecten voor ondernemers. Denk hierbij aan onderwerpen, zoals belastingrecht, loonheffingen, dividendbelasting en compliance. 
 

Meer weten over wat een fiscalist doet?

Natuurlijk is het werk van een fiscalist veel uitgebreider dan we in dit artikel kunnen benoemen. Wil je meer weten over het werk van een fiscalist? Bekijk dan al onze fiscale opleidingen of lees verder in een van deze artikelen:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur