Wat doet een fiscalist?

Overweeg jij een carrière als fiscalist? Dan kies je voor een interessant beroep met veel verantwoordelijkheid. Maar wat doet een fiscalist precies? In dit artikel zetten we een aantal van de belangrijkste werkzaamheden van fiscalisten voor je op een rij.
 

Belastingadvies verschaffen en aangiften verzorgen

Fiscalisten worden ook wel belastingadviseur of fiscaal adviseur genoemd. Dat is dan ook precies wat een fiscalist doet. Bedrijven en particulieren adviseren over belastingzaken is een belangrijk onderdeel van je werk. Daarnaast verzorg je ook de aangiften. Omdat je veel klantcontact hebt zijn goede adviesvaardigheden en communicatieve vaardigheden dan ook een must voor jou als fiscalist.
 

Fiscale wet- en regelgeving toelichten

De fiscale wet- en regelgeving is vrij ingewikkeld voor particulieren en bedrijven die ermee te maken krijgen. Als fiscalist help je hen door deze regels helder en eenvoudig uit te leggen. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn en waar ze zich aan moeten houden. Omdat de belastingwetgeving ook doorlopend verandert, is het belangrijk om je kennis van het belastingrecht goed bij te houden.
 

Zorgen dat de cliënt voldoet aan de geldende wet- en regelgeving

Als fiscalist zorg je er niet alleen voor dat je cliënt de belastingwetgeving begrijpt, maar ook dat hij of zij zich hieraan houdt. Je cliënt wil natuurlijk niet te veel belasting betalen. Maar hoe zorg je daarvoor terwijl hij of zij zich toch netjes aan de regels houdt? Daarvoor zorg jij als fiscalist.
 

Ontwikkelingen en wijzigingen op fiscaal gebied bijhouden

De ontwikkelingen op fiscaal gebied gaan razendsnel. Een goede fiscalist zorgt dat hij of zij altijd op de hoogte is van deze ontwikkelingen, zodat de cliënt zich hier niet druk over hoeft te maken. Blijf je daarom altijd ontwikkelen binnen je vakgebied. 

Tip: Heb je een van onze fiscale opleidingen Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) of Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) succesvol afgerond? Dan mag je je laten registreren bij de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). Wanneer je geregistreerd bent, mag je de titel MKB BC of MKB BA voeren. Daarnaast mag je als geregistreerde jaarlijks gratis deelnemen aan een fiscale updatesessie. Een goede manier om je vakkennis op peil te houden.

Meer weten over wat een fiscalist doet?

Natuurlijk is het werk van een fiscalist veel uitgebreider dan we in dit artikel kunnen benoemen. Wil je meer weten over het werk van een fiscalist? Bekijk dan al onze fiscale opleidingen of lees verder in een van deze artikelen:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur