Wat doet een assistent-controller?

De financiële afdeling van een organisatie is een dynamische en complexe omgeving die continu verandert. Van financiële analyses tot strategische planning. In deze blog verkennen we de rol van de assistent-controller als financiële spil binnen een organisatie. Je ontdekt de essentiële rol van de assistent-controller, het takenpakket en hoe je zelf assistent-controller kunt worden. 
 

Wat is een assistent-controller? Een onmisbare schakel 

Als assistent-controller ben je een belangrijke schakel in het financiële beheer van een organisatie. Je hebt een financieel-administratieve functie waarbij je de controller ondersteunt bij financieel management. Hoe kun je ondersteuning bieden met relevante financiële informatie? Dat is waar je je als assistent-controller dagelijks mee bezig houdt. 
 

Het verschil tussen een controller en assistent-controller 

Het verschil tussen controller en assistent-controller zit in verantwoordelijkheid en taakcomplexiteit. De assistent-controller richt zich op operationele uitvoering en ondersteunende taken. Je hebt een belangrijke rol in de voorbereiding van financiële informatie. Van rapportages, regelgeving tot kostenbesparingen. Als assistent-controller ben je een onmisbare schakel. 
 

Wat doet een assistent-controller? Altijd een stap vooruit 

Je rol als assistent-controller is veelzijdig, afwisselend en verantwoordelijk. Je hebt kennis van bedrijfsadministratie, boekhouden (bkb) en controlling (analyse en rapportage) nodig. Daarnaast zijn nauwkeurigheid, oog voor details, plannings- en communicatievaardigheden essentieel. De functie omvat de volgende taken: 

 • het verwerken en controleren van financiële gegevens; 
 • het beantwoorden van vragen van klanten; 
 • het voorbereiden van financiële rapportages; 
 • het analyseren van gegevens; 
 • het assisteren bij budgettering, planning, forecasting; 
 • het bewaken van financiële processen, informatie- en geldstromen; 
 • het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving; 
 • administratieve taken zoals agendabeheer en notuleren. 
   

Assistent-controller: een financiële spil in drie stappen 

Bij Markus Verbeek Praehep hebben we meer dan 125 jaar ervaring in het opleiden van financieel professionals. Ontdek ons brede aanbod opleidingen in bedrijfsadministratie en financial controlling. Hoe word je assistent-controller? Ontwikkel jezelf in drie stappen tot een onmisbare professional. 

 1. Ga op onderzoek uit 
  Oriënteer je door onze blog over controlling te lezen, een webinar te volgen of een open avond bij te wonen. 

 1. Ontvang persoonlijk advies 
  Heb je vragen of advies nodig? Vraag direct een persoonlijk adviesgesprek aan om te bepalen welke opleiding bij jouw leerdoelen past. 

 2. Kies een passende opleiding 
  Volg de opleiding Praktijkdiploma Assistent-Controller om jezelf stap voor stap te ontwikkelen tot assistent-controller.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur