De drie grootste verschillen tussen de business controller en financial controller

In het dynamische landschap van finance is geen dag hetzelfde en heb je als controller een cruciale rol. Het werk van een controller is een uitdagende mix, waarbij de twee essentiële facetten van bedrijfsbeheer samenkomen. In deze blog gaan wij in op de grootste verschillen én de overeenkomsten tussen business control en financial control.  
 

Wat is het verschil tussen een business controller en een financial controller? 

Er is veel vraag naar zowel business controllers en financial controllers. Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee vakgebieden? We leggen het je graag uit. 
 

1. Risicobeheer versus strategie 

Financial controller: je houdt je bezig met het identificeren van risico’s en beheersing van financiële informatie en processen. Je stelt financiële documenten en rapportages op, maar speelt ook een rol bij de analyse van cijfers. Je wordt steeds meer een informatiemanager. Een hoge mate van nauwkeurigheid en precisie is een vereiste.  
Business controller: je bent sparringpartner van het managementteam. Je geeft strategisch advies, ondersteunt bij besluitvorming en identificeert risico’s. Ook houd je je bezig met de beheersing van alle processen in de organisatie en alle KPI’s die daarbij horen. In deze functie zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen essentieel.
 

2. Het heden versus de toekomstige planning 

Financial controller: je bent gericht op wat data tot nu toe heeft laten zien en wat er op het moment speelt. Je focus ligt op het beheren en rapporteren van financiële gegevens.  

Business controller: je houdt je bezig met prognoses, budgettering en strategische planning. De focus ligt meer op de toekomst.  
 

3. Intern versus extern 

Financial controller: je bent gericht op externe rapportage en naleving van financiële regelgeving voor stakeholders zoals de aandeelhouders of de Belastingdienst. 

Business controller: je bent intern gefocust en werkt eraan om operationele besluitvorming en bedrijfsprocessen te verbeteren. 
 

De overeenkomsten op een rij 

Hoewel de functies van business controller en financial controller erg verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Financiële informatie en compliance vormen de basis voor deze functies, ze zijn betrokken bij besluitvorming, samenwerking met management is cruciaal en ze zijn allebei verantwoordelijk voor het opstellen van rapportages en documenten. Daarnaast ligt de focus bij beiden op efficiëntie en effectiviteit.  
 

De perspectieven van een controller 

Zowel de rol van de business controller als die van financial controller verandert door de ontwikkelingen in het vakgebied. Die veranderende rollen vragen om nieuwe vaardigheden zoals communicatie-, advies- en ICT-vaardigheden. Daarom is het voor zowel starters als ervaren professionals van groot belang je verder te ontwikkelen. 
 

Meer weten over finance en control? 

Is werken als financial controller of business controller iets voor jou? Lees dan de volgende interessante artikelen. 

Wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden? Bekijk snel ons uitgebreide opleidingsaanbod op het gebied van finance en control. Van Masteropleiding, Masterclass, HBO Bacheloropleiding, Post Bachelor, HBO Programma tot Modules. Bij Markus Verbeek Praehep bieden wij diverse studievormen aan die passen bij jouw leerbehoeften. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur