Student in de spotlight: Lena Jaworska

Lena (31) studeert bij Markus Verbeek Praehep sinds 2014. Ze begon met Moderne Bedrijfsadministratie, dat was onderdeel van haar propedeusefase. Vervolgens kon ze doorstromen naar de opleiding Staatspraktijkdiploma Bedrijfsadministratie (SPD). Eind van dit jaar start ze met haar eindopdracht. Dit betekent dat ze voor de zomer klaar is met haar opleiding. Een ambitieuze vrouw die haar opleiding als fundament ziet en al haar werkervaring als uitzonderlijke kracht!

Hoe heb je die jaren van studie combineren met werk ervaren?

“In eerste instantie was het wennen maar uiteindelijk wordt het een way of life. Ik woon op mezelf wat een groot voordeel is als je je moet voorbereiden voor een tentamen. Ik denk als je een gezin hebt, dat het dan een grotere uitdaging is. Maar iedereen heeft zijn of haar eigen belemmeringen. Mijn belemmering was de Nederlandse taal. En ik weet dat deze studie komt met een bepaalde studielast, daar heb ik zelf voor gekozen. Met bepaalde vakken bijvoorbeeld recht, waar het letterlijk om de betekenis van woorden gaat, dacht ik dat het lastig zou worden. Maar ik was de beste van de klas! Ik heb het vak met een 8 afgerond. Het verbaasde mij enorm maar ik was er heel blij mee.”
 

Studeren in een andere taal lijkt mij heel lastig. Hoe heb je dat gedaan?

“Studeren in een andere taal is lastig. Ik ben in 2010 van Polen naar Nederland gekomen en een kleine drie jaar later begon ik met mijn eerste administratieve cursus op MBO-niveau 4. In Polen deed ik VWO met uitgebreide taal. De extra talen waren Engels en Frans. Ik sprak ze goed maar om in Nederland te kunnen studeren heb ik staatsexamen moeten doen.
 

En toen, waar begon je carrière?

“Vanaf 2013 ben ik gaan werken voor een private equity venture. Daar deed ik echt van alles. Ik begon met het helpen tijdens een verhuizing. Toen heb ik letterlijk dozen ingepakt. Vervolgens ging ik steeds meer administratieve taken oppakken. Zo was ik uiteindelijk onder andere bezig met internal auditing en structured finance op internationaal niveau. In totaal heb ik daar acht jaar gewerkt.”
 

Heb je vanuit deze werkgever de opleidingen gevolgd?

“Ja, deze werkgever heeft mijn opleidingen betaald. Dus dat was echt ideaal. Ik heb daardoor heel veel ervaring op kunnen doen, waar ik heel dankbaar voor ben. Het enige wat ik niet heb gehad is een echt studentenleven. Maar in ruil daarvoor ben ik 31 en heb ik al tien jaar relevante werkervaring! Dus ook voor twintigers is het slim om te werken én studeren.”
 

Hoe heeft dat voor jou uitgepakt?

“Er is nu heel veel krapte op de arbeidsmarkt, dus ik ben aan het rondkijken. Sommige organisaties kijken echt naar je afgeronde opleiding. En mijn Bachelordiploma heb ik nog niet. Gelukkig zijn er genoeg organisaties die naar de relevante ervaring kijken en niet alleen of de kandidaat een Bsc diploma heeft.”
 

Hoe hebben je opleidingen bij Markus Verbeek Praehep bijgedragen aan de stappen die je nu neemt?

“Ik ben ondertussen al een hele tijd aan het studeren. Maar dat is ook het voordeel van modulair studeren. Als werk een periode veel drukker is, kan ik de keuze maken om daar op te focussen. Om vervolgens tijdens een volgend startmoment ervoor te kiezen misschien wel twee modules te volgen. Maar het leven komt ook tussendoor en Markus Verbeek Praehep biedt de flexibiliteit die ik nodig heb. Mijn studie is erg op theorie gefocust. Daardoor heb ik geleerd hoe een bedrijf werkt vanuit verschillende kanten. Dat is het fundament om je te ontwikkelen in de praktijk. En dat doe je dan vervolgens op je eigen manier.”
 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“CFO! Ik heb al veel operationele kennis opgedaan. Dat maakt ondertussen dat ik meer een generalist ben dan een specialist. Vanuit mijn opleiding heb ik ook veel inhoudelijke kennis, vooral controllerskennis. Business control vind ik heel tof. Ik denk ook dat ik in zo’n rol verschil kan maken. Analyseren en vervolgens het advies brengen. Niet alleen op cijfers maar ook op leiderschap, strategie en bedrijfspsychologie. Ik heb in ieder geval grootste plannen!”
 

Tot slot, welk advies zou jij andere willen meegeven?

“Zeker tegen vrouwen: vecht voor wat je waard bent en neem geen genoegen met minder. Wees niet bang om een andere mening te hebben en jezelf te zijn.”

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur