Docent in de spotlight: Ype Starreveld

Ype Starreveld is al bijna 30 jaar docent financieel management bij Markus Verbeek Praehep. In die 30 jaar tijd heeft hij het onderwijs flink zien veranderen. “30 jaar geleden stond je als docent vooral voor de groep, terwijl de groep naar je luisterde. Nu ben je veel meer een participant. Ik ga niet voor de klas staan en de informatie over de hoofden van de studenten uitstrooien, maar ga tussen de studenten zitten en neem deel aan het gesprek.”
 

Goed leerklimaat

“Ik geef altijd les aan professionals die al in het vakgebied werkzaam zijn. Het leuke daaraan is dat zij al met een heleboel praktijkervaring bij mij in de klas komen. Als docent mag ik hen dan helpen om daar de juiste theorie aan toe te voegen. Vaak zie ik dan echt een ‘aha’-uitdrukking op hun gezichten. Dan merk ik dat ik met mijn lessen waarde toevoeg aan hun kennis. Maar een les is voor mij pas echt geslaagd als de studenten het ook naar hun zin hebben gehad. Want een goede atmosfeer zorgt ook voor een goed leerklimaat. En dat is natuurlijk heel belangrijk.
 

De studenten zijn expert in hun vakgebied

Naast docent ben ik ook examinator bij Markus Verbeek Praehep. Dat betekent dat ik studenten begeleid bij hun afstudeeropdrachten en scripties en examens afneem en beoordeel. Het is heel bemoedigend om te merken dat de kandidaten expert zijn in hun vakgebied en zelf het meeste weten over het onderwerp waar het over gaat. 
 

Financieel management is overal

Wat ik zo mooi vind aan financieel management, is dat het eigenlijk bij alle managementbeslissingen terugkomt. Je kunt niet een beslissing nemen over nieuw personeel of een uitbreiding van je productiepakket maken zonder dat daar een financiële component aan zit. De banen liggen dan ook voor het oprapen voor financials. Maar dat betekent niet dat je als financial achterover kunt leunen. Integendeel. Je moet echt proactief op zoek naar de vereisten van de toekomst. 

Alleen het kennen van de formules en het kunnen maken van financiële berekeningen is niet meer voldoende. Je moet vooral de systemen die daarachter zitten kunnen doorgronden. Als financial moet je begrijpen wat er in een computer gebeurt, begrijpen wat software doet en wat administratie precies doet. Daarnaast zijn ook de soft skills voor financials steeds belangrijker. Er zit namelijk een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. En om gelijk te krijgen, heb je je soft skills hard nodig.”

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur