Docent in de spotlight: Alex Klein

Dr. Alex Klein is al 30 jaar docent en omschrijft zichzelf als een mentor voor een zinrijk leven. Hij is gepromoveerd op meer dan 10 vakgebieden in één onderzoek en kent ook de andere kant van ratio als energetisch heelmeester. Alex is een geboren Groninger maar heeft ook in New York en Californië gewoond. We spreken hem vlakbij zijn huis aan het strand in Noordwijk.

“Ik ben een aantal jaar commercieel directeur geweest bij een glasfabriek in Leerdam en een aantal jaar financieel directeur bij een beveiligingsorganisatie. Ik heb in de Verenigde Staten en Barcelona lesgegeven en ik heb ook als professor gewerkt op Nyenrode. Sinds 10 jaar doe ik het voor mezelf. Ik geef les en lezingen en ik ben energetisch heelmeester. Als energetisch heelmeester begeleid ik mensen bij het doorbreken van hun emotionele blokkades en het wegnemen van pijnen en kwalen.”
 

Energetisch heelmeester en het financiële vakgebied. Dat is een extreem contrast.

“Voor het één heb ik heel hard gestudeerd en de andere kant is iets wat ik mijn hele leven al heb. Mijn opa, vader én moeder zaten in het onderwijs als docenten. Dus dat zal ik niet van een vreemde hebben. Mijn slogan is: word beter. Op drie verschillende vlakken; word beter als professional, word beter als mens en word fysiek beter. Ik wil mensen helpen om op die drie vlakken beter te worden.”
 

Hoe pas je dat toe in je lessen?

“Je bent zelf verantwoordelijk. Dat is ook wat tijdens mijn lessen terugkomt. Ik denk dat de breedte van mijn lessen wel heel bijzonder is. Ik ben niet alleen een financieel professional, maar ook een marketingprofessional. En ik kan je ook nog alles vertellen over leiderschap en strategie. Dus studenten zijn altijd een beetje in verwarring, ‘Ik kom hier toch voor financiën?’. Klopt, maar dat is slechts een onderdeel van het geheel.

In de les pakken we het boek erbij en dan zeg ik: dit is allemaal niet meer waar. Want dit is van vóór de coronacrisis, dus eigenlijk verouderd. De theorie klopt nog wel, maar de wereld is niet meer hetzelfde. Dat zeg ik ook tegen de studenten. De wereld is veranderd dus het kan niet meer op de dezelfde manier gaan. Ik heb dus ook heel vaak de voorpagina van Het Financieele Dagblad op de beamer staan. Om te bespreken wat er nu speelt, actueler dan dat kan ik het niet maken. Dat nieuws leg ik dan naast de theorie uit de boeken. Dat geeft mooie gesprekken en hele interessante lessen. Ik hoop dat ik de studenten met zo’n methode help beter te worden als professional.”
 

Hoe reageren studenten op je manier van lesgeven?

“Een klein deel moet altijd wel even wennen. Sowieso moeten studenten wel aan Alex Klein wennen. Want de gemiddelde financial houdt van duidelijkheid, structuur en regels. Veel van mijn collega’s zullen echt financieel professionals zijn, terwijl ik toch meer van huis uit een marketingprofessional ben. De marketeer houdt over het algemeen niet van structuur en regels en de financial wel. Ik probeer ze beiden te stimuleren wat meer van de ander te leren. Dat ik zowel kennis heb van marketing als finance geeft een mooie dynamiek aan mijn lessen. Het maakt dat ik theorie begrijpelijk kan uitleggen en de koppeling kan maken met andere vakgebieden en onderdelen van een organisatie. Ik probeer studenten het hele plaatje te geven.”
 

Was dit ook de strekking van je lezing tijdens De Nationale Controllersdag 2022?

“Ja, ik had een sheet over de oorlog in Oekraïne en de olieprijzen. Daar stond geen optimistische boodschap op, maar wel een realistische. Zo had ik ook aantal sheets waarin ik heel goed de koppeling kon maken tussen theorie en bekende kennis en actualiteiten. Frank Bakker, jullie directeur natuurlijk, zat ook in het publiek. Die heb ik bij mijn lezing betrokken. Want nog zo’n actualiteit is personeelstekort. Waarbij Frank ook zei: ‘Waar is Markus Verbeek Praehep als we geen professionals uit het bedrijfsleven voor de klas kunnen zetten?’.

Daarnaast ging het ook heel erg over de soft skills. De cijfers kunnen berekend worden door de systemen. Met een druk op de knop heb je de berekeningen. Misschien zijn die niet altijd 100% juist, maar je hebt wel 90% inzicht in hoe het gaat met je bedrijf. Maar de interpretatie van die cijfers is veel belangrijker. Vandaar dat ik naar de helderziende controller wil: dit zijn de cijfers en dit is wat waarschijnlijk over een maand of over een kwartaal gaat gebeuren. Geen scenario’s met cijfers uit het verleden, want de wereld van gister is niet de wereld van morgen. Je moet de interpretatie kunnen maken. Wat betekent het dat we geen personeel kunnen vinden? Dat de olieprijzen stijgen? De rente omhoog gaat en de inflatie zo hoog blijft? Dan moet je als financial tegen je directeur kunnen zeggen: hier moet je rekening mee houden. Dat is wat een financial zou moeten kunnen. Communicatievaardigheden, interpretatievaardigheden en risico durven nemen.”
 

Waarom ben je eigenlijk voor Markus Verbeek Praehep les gaan geven?

“Ik ben nog aangenomen door Robert van Zanten zelf. Ik geef al bijna 20 jaar les voor NCOI. Dat vind ik zo leuk omdat ik hier en dus ook voor Markus Verbeek Praehep de koppeling mag maken tussen theorie en praktijk. De lol vind ik dat het nooit hetzelfde is. De groepen en mensen zijn iedere keer anders. Dat vind ik ook zo leuk aan les geven voor Salta Group en dus Markus Verbeek Praehep. Je wordt niet in een hokje gedrukt. Ik geef onder andere les voor NCOI, Markus Verbeek Praehep, SRM en de Bestuursacademie. En geef elke keer les in wat anders. Ik kies de onderwerpen uit die ik leuk vind om te doen.”
 

Wat is de meest opvallende ontwikkeling de afgelopen jaren?

“Dat studenten brutaler zijn geworden, haha. Veel studenten denken toch de meeste kennis wel in huis te hebben. Totdat ik doorvraag en ze erachter komen dat er nog veel te leren valt. Dat vind ik leuk, want ik wil ze leren beter te worden. Heb je hem weer: word beter als professional!

Ik vind het heel leuk om les te geven aan volwassenen omdat zij heel bewust de keuze hebben gemaakt om weer een opleiding te volgen. Het zijn doorgaans zeer gemotiveerde studenten die graag leren. Ik heb studenten in de les zitten die echt komen om mij leeg te vragen. Op die manier is het heel leuk om kennis te delen.

Elke telefoon en elke laptop heeft een ‘help Alex-knop’. Alle studenten krijgen namelijk gewoon mijn e-mailadres en telefoonnummer. Stuur even een appje als je ergens mee zit. Wacht vooral niet tot de volgende bijeenkomst, want zo lang wachten is zonde van je tijd. Ik denk dat die toegankelijkheid het studeren leuker maakt. Soms krijgt een student wel een terugkoppeling, maar zeg ik: stel de vraag volgende week nog een keer, want dan krijg je de uitgebreide uitleg. Maar ik geef altijd even een geruststellend antwoord.”
 

En dan nog tot slot: een leven lang leren?

“Per definitie ben je nooit uitgeleerd. Leren is een open mind hebben voor verandering. Want in die verandering zitten de kansen. Iedere verandering biedt de mogelijkheid tot verbetering! Het volgen van opleidingen en trainingen ligt daaraan ten grondslag. Mits tijdens de lessen vooruit wordt gekeken.”
 

Wil jij graag les van Alex of van één van onze andere topdocenten?

Hieronder vind je een aantal van onze opleidingen en trainingen.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur