Podcast: zorgen en kansen in accountancy en controlling

De toekomst van het accountants- en controllersvak staat centraal in de nieuwste aflevering van Werk met Waarde, de podcast van Markus Verbeek Praehep. Frank Bakker, directeur van MVP, uit in de aflevering onder meer zijn bezorgdheid over de voorgestelde Master-eis voor AA-accountants, en betwijfelt of deze wijziging recht doet aan de adviserende rol die deze professionals vervullen, vooral voor het MKB. 
 

Luister de podcast


‘AA-accountants spelen een cruciale rol in het MKB’, zegt Bakker. ‘Ze zijn de adviseur van de ondernemers en dat betekent dat een opleiding voldoende praktijkgericht moet zijn. Het rapport van de expertgroep vermeldt daarom terecht dat de nieuwe geïntegreerd opleiding tot AA Accountant zoals MVP die aanbiedt, waarin de theoretische met de praktijkopleiding wordt gecombineerd, als model hiervoor moet worden beschouw. De mastereis, zoals de expertgroep dat voorstelt, lijkt daar juist niet bij te passen.’  

Volgens Bakker zullen de voorgestelde veranderingen in de opleidingseisen mogelijk de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het vak verminderen. Afnemende instroom van sollicitanten is problematisch voor een sector die toch al met tekorten kampt.  

De arbeidsmarkt is ook een belangrijke inspiratiebron voor de plannen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) voor 2024. Ook deze plannen worden in de uitzending besproken. CEA zet zich in voor innovatie en experimenten om de accountantsopleiding te moderniseren en aantrekkelijker te maken voor nieuwe studenten. Dit is deels een reactie op de dalende instroom en de noodzaak om de sector te voorzien van startbekwame accountants in een tijd van toenemende personeelstekorten. Als opleider moet MVP natuurlijk tijdig inspelen op die nieuwe eindtermen. 
 

Controllers 

In de uitzending komt ook de toekomst van de control-functie ter sprake. Bakker: ‘De wereld van de controller en de accountant zijn natuurlijk gelieerd aan elkaar. Nu bij CSRD moet de een aan de slag met het verlenen van beperkte assurance en advies geven over duurzaamheidsverslaggeving, terwijl de ander intern de boel op orde moet krijgen. De vakgebieden zijn vaak communicerende vaten.’ 

Ben je geïnteresseerd geraakt in een opleiding als accountant of controller? Kijk dan snel op onze website voor informatie. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur