CMA is hét paspoort voor financiële functies wereldwijd

CMA is niet alleen interessant wanneer je een internationale carrière ambieert. Volgens IMA zien recruiters ook steeds vaker de waarde van deze kwalificatie. Steve McNally, Chair van de Global Board of Directors van IMA, is al jaren bij IMA betrokken en is zelf ook CMA. Tijdens zijn werkbezoek in Europa bracht hij ook een bezoek aan Markus Verbeek Praehep, samenwerkingspartner van IMA en CMA-opleider. Wij spraken met hem over hoe het is om voor CMA te studeren, de waarde van de titel CMA en wat het je oplevert in je werk.

 
Steve McNally bracht samen met Alain Mulder en Grete Buivydaite van IMA een bezoek aan Markus Verbeek Praehep.
Steve McNally bracht samen met Alain Mulder en Grete Buivydaite van IMA een bezoek aan Markus Verbeek Praehep.
 

Er zijn zoveel andere kwalificaties. Wat is het voordeel van CMA ten opzichte van andere kwalificaties?

“CMA is hét paspoort voor financiële functies wereldwijd. Als je internationaal werkt in binnen- of buitenland of dit wilt doen, dan is dit paspoort heel waardevol. En ook als je in Nederland blijft, is het waarschijnlijk dat je vroeg of laat te maken krijgt met een internationale HR-manager. Hij of zij zal ook de waarde van CMA inzien en je om die reden graag binnenhalen in de organisatie. Er zijn ook Nederlandse opleidingen die leiden tot een gerenommeerde titel, zoals Register Controller (RC). CMA is internationaal gezien vaak een slimmere keuze vanwege de wereldwijde erkenning. 

Maar internationale erkenning is zeker niet het enige voordeel van CMA. Als IMA-member heb je ook toegang tot een schat aan trainingen en ander materiaal om bij te blijven in je vak. Veel van dit materiaal is gratis beschikbaar voor leden van IMA. Daarnaast stimuleren we onze leden natuurlijk ook om up-to-date te blijven met opleidingen van andere bieders, zoals Markus Verbeek Praehep.”
 

Je bent zelf ook CMA. Hoe heb je je opleiding gecombineerd met je baan en sociale leven?

“Ik was heel erg gedreven om het goed te doen. Natuurlijk betekent het volgen van een opleiding dat je bepaalde offers moet brengen. Ik was elke vrije minuut bezig met studeren. Mijn familie had hier begrip voor, maar het was wel echt een offer. Daar moet wel bij gezegd worden dat ik Part I en Part II van CMA in één periode gehaald heb. Dat is iets wat we studenten doorgaans toch niet aanraden om te doen. Wat mij daarbij hielp, was het besef dat ik het deed om vooruit te komen. En ik werd ook echt uitgedaagd door de opleiding.” 
 

Is CMA ook interessant als je accountant bent?

“Zeker. Veel mensen weten niet dat accountancy en accounting veel breder zijn dan alleen auditing en belastingen. IMA probeert docenten te helpen bij het overbrengen van de boodschap dat het veel meer te bieden heeft. Voor mij persoonlijk helpt het heel erg dat ik zowel CPA als CMA ben. Hierdoor kan ik aantonen dat ik beide kanten van het vak beheers. 

Ook wanneer je in de accountancy wilt blijven, helpt CMA je om beter met je klanten te werken. Voor velen vormt CMA de toegang tot een mooie carrière. Voor anderen is het een goede aanvulling op de carrière die ze al hebben. Daarnaast is CMA in Nederland ook heel nuttig als je in de adviespraktijk werkt.” 
 

Is het een belemmering dat CMA in het Engels wordt aangeboden?

“Engels is de ‘global business language’ en dus de taal van finance. Door allemaal dezelfde taal te spreken voorkom je discussies over bepaalde termen en weet je zeker dat iedereen hetzelfde bedoelt. CMA is juist gericht op internationaal opererende organisaties en organisaties waarin Engels de voertaal bij finance is. Soms vragen we aan studenten of zij de opleiding liever in hun eigen taal zouden willen volgen, maar over het algemeen geven zij de voorkeur aan Engels. Het wordt namelijk erg lastig om in het Engels over finance te communiceren als je de opleiding in de moedertaal van de studenten verzorgt. We kennen eigenlijk maar één uitzondering en dat is de Chinese variant. Dat is immers een hele grote markt. Maar ook hier kiest men heel vaak voor de internationale Engelse variant.”
 

Certified Management Accountant (CMA)

De opleiding tot Certified Management Accountant (CMA) is bedoeld voor de financieel professional die werkt bij een organisatie met internationale contacten of met internationale ambities. Je kunt de CMA-opleiding klassikaal, in de virtual classroom en via e-learning volgen:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur