Beginnen met data-analyse: zo doe je dat

Binnen het accountantsberoep gaan de IT-ontwikkelingen steeds sneller. Daarvan is de opkomst van data-analyse binnen het beroep een goed voorbeeld. Ben je benieuwd wat je hier precies mee kunt? Of wil je zelf aan de slag met data-analyse, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Pieter de Kok RA, zelf al jaren bezig met IT en data-analyse, vertelt je er alles over.

Waarom data-analyse?

“Het gebruik van data-analyse is super relevant, zeker in het mkb. Juist ondernemers hebben behoefte aan duiding van hun cijfers. Vaak blijken hun verwachtingen namelijk helemaal niet te kloppen met de realiteit. Wanneer je dat met behulp van data-analyse overzichtelijk en concreet kunt aantonen, ben je van meerwaarde voor deze ondernemers.

Vraag bijvoorbeeld maar eens aan een ondernemer wat zijn tien beste klanten zijn. Dan zul je zien dat dit lijstje in acht van de tien gevallen niet klopt met de daadwerkelijke data. De ondernemer noemt zijn favoriete klanten, waar hij al jaren een emotionele binding mee heeft. Maar als je kijkt naar wat die klanten besteden en wat voor marges zij hebben, dan zal daar een hele andere top tien uit voortkomen. Dat is waar de energie van de ondernemer eigenlijk heen zou moeten gaan.

Beginnen met data-analyse

Wil je weten of data-analyse iets voor jou is? Dan zijn er heel veel online trainingen beschikbaar om hier kennis mee te maken. Alle topproducenten van data-analysesoftware bieden wel een inspiratietraining aan waar je je gratis voor kunt aanmelden. Je kunt webinars volgen of je inschrijven voor classroom-trainingen en krijgt speciale licenties om te oefenen met het materiaal. Dankzij dit online trainingsmateriaal kun je heel eenvoudig ontdekken of data-analyse iets voor jou is.

Is dat het geval? Dan zijn er in Nederland een stuk of tien partijen waar je een in-class training in data-analyse kunt volgen. Deze partijen begeleiden je met echte cases, plaatsen je in een klas en komen bij je op kantoor om met je team aan de slag te gaan. Vervolgens pellen ze helemaal af hoe je die data-analyse in jouw context kunt toepassen. Je wordt helemaal ontzorgd. Na afloop van zo’n training kun je evalueren of data-analyse nu echt is waar je als kantoor mee aan de slag wilt. 

Afpellen

Bij ons op kantoor werken we altijd met cycles op het gebied van auditing. Elke nieuwe cycle begint met een kick-off workshop. Daarin gaan we letterlijk met elkaar om de tafel zitten. Met behulp van een groot scherm zorgen we ervoor dat het duidelijk is naar welke datasets we aan het kijken zijn. Vervolgens gaan we afpellen: wat is de key-business van deze cliënt? Wat zijn de belangrijkste risico’s? Waar stuurt de organisatie op? Waar willen wij als auditors op inzoomen? Dat zijn altijd de belangrijkste vragen die we vooraf stellen. Die zetten we op een whiteboard en op het grote scherm hebben we de data. Vervolgens gaan we onder leiding van het team afpellen. We maken heel concreet een plan. En met dat plan gaan we naar onze cliënt en laten we zien wat we gaan doen. We zorgen ook dat de IT-afdeling betrokken is. Zij valideren de data, wij ontvangen de data en gaan aan de slag. Het is denken en afpellen als team. 

Hoe krijg je je team mee?

Zelf ben ik altijd heel gericht op zoek gegaan naar mensen die met data-analyse aan de slag willen. Daar ben ik zestien jaar geleden mee begonnen en op een gegeven moment is dat gewoon onderdeel van het DNA van mijn organisatie geworden. Mensen komen hier omdat ze direct met data aan de slag willen. Dat is mijn voordeel, maar andere organisaties kunnen dat voordeel ook creëren door hun mensen te inspireren.”

Meer weten over IT-ontwikkelingen in de accountancy?

Pieter de Kok RA was ook te gast in ons webinar De Accountant van 2025. Hierin sprak hij samen met Fou-Khan Tsang RA over de ontwikkelingen in het accountantsberoep op de middellange termijn. Ook spraken zij over IT-ontwikkelingen als robotic accounting, process mining en de inzet van kunstmatige intelligentie. Heb je het webinar gemist? Dan kun je het nu gratis terugkijken. Bekijk het webinar hier.

Direct zelf aan de slag?

Misschien is een van deze opleidingen iets voor jou:

Module Big Data Analyse
HBO Financieel Data-analist
Post Bachelor Financiële Analyse en Business Intelligence
Post HBO AA Accountancy - MKB Fit for Future

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur