SRFA schat belastingconsulent op waarde

De Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA), opgezet als nieuw keurmerk voor de MKB Belastingconsulent en -adviseur, voorziet in een behoefte. Dat blijkt uit de eerste reacties, maar vooral uit het groeiende aantal aanmeldingen. Belastingconsulenten zijn enthousiast, maar ook de belastingadviseurs hebben zich bij het SRFA gemeld. Nu de leden van het Register Belastingadviseurs hebben ingestemd met het voorstel om het Register voor Belastingconsulenten te sluiten voor belastingconsulenten die na 1 juli 2017 zijn begonnen met hun studie, kunnen die bij een andere, onafhankelijke organisatie terecht. SRFA-voorzitter Peter van den Berg: "De belastingconsulent in het MKB heeft behoefte aan een eigen register."

"Met interesse heb ik onlangs gelezen dat er een nieuw register voor fiscalisten is opgericht."

"Nu lijkt het er toch op dat er een mooi alternatief komt."

Zomaar twee reacties uit de fiscale hoek na de oprichting van de SRFA. En het is niet alleen bij reageren gebleven. De inschrijvingen komen gestaag binnen. Voor SRFA-voorzitter Peter van den Berg, in het verleden directeur van het College Belastingadviseurs, kwam dit niet als verrassing. Hij was verbaasd te vernemen dat het RBc-register is gesloten voor studenten die nog aan een opleiding voor consulenten moeten beginnen.

Stevige signalen vanuit de markt

Peter van den Berg vindt het jammer en betreurt de beslissing. En niet alleen hij. Daarvan getuigen stevige signalen vanuit de markt als "Een sterfhuisconstructie voor de belastingconsulent", "Belastingconsulenten horen er niet meer bij" en "Belastingconsulenten worden niet meer voor vol aangezien". Onder meer deze signalen hebben geleid tot een nieuw initiatief: de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies. "Je kunt zo'n groep niet laten schieten", stelt Van den Berg. "Zeker niet zonder ze een nieuw huis te bieden. Ook vanwege de maatschappelijke rol die ze vervullen."

Onafhankelijke stichting

De SRFA is een onafhankelijke stichting. Initiatiefnemers voor de oprichting zijn erkende opleiders, waaronder Markus Verbeek Praehep, LOI en NCOI Opleidingen. De verwachting is dat in de toekomst meer opleiders aansluiten. SRFA staat in contact met brancheverenigingen en onafhankelijke adviseurs uit het fiscale vakgebied, waaronder de NOAB. Het nieuwe register voor de MKB Belastingconsulent (MKB BC) én een register voor de MKB Belastingadviseur (MKB BA) maken deel uit van de SRFA.

Nieuwe opleidingen

De opleiding RB Belastingconsulent wordt vanaf het najaar 2018 niet meer aangeboden. Daarom hebben de genoemde opleiders - erkende hogescholen - besloten om een nieuwe opleiding voor belastingconsulenten te ontwikkelen en aan te bieden, Register MKB Belastingconsulent (MKB BC), en een nieuwe opleiding voor belastingadviseurs, Register MKB Belastingadviseur (MKB BA). Na het behalen van het diploma is inschrijving in de gelijknamige registers van de SRFA mogelijk. Daarna kunnen de bijbehorende titels worden gevoerd.

Kerndocenten zijn enthousiast

Frank Bakker, directeur Markus Verbeek Praehep: "We hebben overlegd met de kerndocenten fiscale opleidingen van Markus Verbeek Praehep over onze plannen en die waren meteen enthousiast. Ook belangenorganisaties als de NOAB en NOVAK lieten weten het initiatief te waarderen. De opleidingen Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) en Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) zijn praktijkgericht en het is mogelijk om in stappen te studeren. Heb je de titel MKB BC binnen, dan kun je verder studeren richting titel MKB BA. Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden, dan kun je bij Markus Verbeek Praehep aan de vervolgstudie HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie beginnen. Op basis van de MKB Belastingconsulent en MKB Belastingadviseur zijn vrijstellingen mogelijk. De studieduur wordt daarmee aanzienlijk verkort en ook de kosten zijn te overzien."

Veel voordelen

"Registratie bij de SRFA biedt veel voordelen", vult Van den Berg aan. "Geen overmatig zware PE-verplichting, een geringe jaarlijkse bijdrage, waarin inbegrepen een jaarlijkse fiscale updatesessie, en het mogen voeren van de titel MKB BC of MKB BA, afhankelijk van de behaalde opleiding. Registratie is overigens ook mogelijk op basis van andere opleidingen, zolang de vakkennis aantoonbaar aanwezig is. Het aannamebeleid is streng, maar rechtvaardig. De kwaliteit van het register moet worden geborgd. Een aantal inschrijvingen is niet gehonoreerd, omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden. Tientallen hebben zich inmiddels geregistreerd en dat geldt ook voor de aspiranten."

'Schoenmaker, blijf bij je leest'

De belastingconsulent heeft nog altijd toekomst. Zowel Peter van den Berg als Frank Bakker is daarvan overtuigd. Uitgaande van het aloude principe 'schoenmaker, blijf bij je leest', branden MKB'ers hun vingers liever niet aan hun belastingaangiften. Van den Berg maakte het onlangs zelf mee. Hij raakte aan de praat met de loodgieter die zijn dakgoot kwam repareren en vroeg hem of hij zijn belastingzaken zelf regelde. De man keek hem aan alsof hem was gevraagd even de weekendboodschappen voor de familie Van den Berg te halen.

Aantrekkelijke kanten

"Op de arbeidsmarkt zal nog heel lang behoefte zijn aan professionele belastingconsulenten en belastingadviseurs", benadrukt Van den Berg. "We zijn daarom positief gestemd en gaan ervan uit dat wij fiscale professionals die al werkzaam zijn in de praktijk of die nu een fiscale opleiding (gaan) volgen, van dienst kunnen zijn met deze nieuwe registers van de SRFA."

Meer informatie over de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies?

Bel dan 035 - 62 85 968, stuur een mail naar info@srfa.nl of gebruik het contactformulier op www.srfa.nl. Op de site staan ook de toelatingsvoorwaarden.

Markus Verbeek Praehep is een van de opleiders die de opleidingen Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) en Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) aanbieden. Zie www.mvp.nl onder het kopje 'fiscaal'.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur