PayRoll Solutions drijft op kennis

PayRoll Solutions zat intern al hoog en breed 'in the cloud' toen deze term nog ingeburgerd moest raken. Het zegt alles over het vooruitstrevende karakter van de HR- & Salarisdienstverlener uit Woubrugge, onderdeel van De HR & Payroll Group. Daarom besteden veel organisaties in Nederland hun salaris- en/of hun HR-administratie geheel of gedeeltelijk aan dit bedrijf uit. Maar ook - en vooral vanwege de kennis die de professionals aldaar in huis hebben. "Kennis wordt steeds belangrijker", stelt directeur Marco Wijling. "En wij zijn een kennisbedrijf."

"Niemand wil salarisadministrateur worden", stelt Marco Wijling. En hij zou best eens gelijk kunnen hebben. Het beroep spreekt niet bepaald tot de verbeelding en roept daarentegen associaties op met saai werk in een stoffig kantoor. Maar dat klopt niet. En hij zet het misverstand graag even recht: "Er wordt heel gemakkelijk over gedaan, maar de salarisadministrateur heeft een belangrijke functie. Want de salarissen moeten wel op tijd worden betaald en het moet allemaal 100 procent kloppen. Daar komt heel wat voor kijken. Kortom: het is een ingewikkeld én mooi vak."

Gespecialiseerd in salarisadministratie

Wijling weet waarover hij praat. Hij is immers directeur van een organisatie die is gespecialiseerd in HR- & salarisadministratie. Vanuit een bescheiden kantoor, een beetje weggemoffeld in het Zuid-Hollandse Woubrugge, zwermen de consultants uit over heel Nederland om bedrijven van dienst te zijn met het hun kennis, ervaring, kwaliteit en het optimaliseren van processen.

Het fundament onder PayRoll Solutions

Samen met zijn compagnon Roger Horz en later ook Gert Kuster heeft Wijling achttien jaar geleden het fundament onder PayRoll Solutions gelegd. "Ik was Support Manager bij RAET en in die tijd kwam de detachering op. Het was een nichemarkt. Bedrijven wilden expertise op het gebied van salaris- en HR-administratie in huis halen en zo is Payroll Solutions ontstaan. De eerste jaren heb ik zelf bij klanten gezeten en daarna zijn we gaan groeien. Nu hebben we vijftig man in dienst."

Twee verschillende bloedgroepen

Binnen salarisland geniet PayRoll Solutions een uitstekende reputatie. En juist nu kloppen bedrijven graag bij de dienstverlener aan. Het op orde brengen en houden van de salarisadministratie wordt er niet bepaald eenvoudiger op en daarom is de nood vaak redelijk hoog. "Er is veel veranderd", benadrukt Wijling. "De regelgeving is nu complexer en de systemen zijn ingewikkelder. HR- en salarisadministratie zijn twee verschillende bloedgroepen die steeds meer integreren. Het wordt allemaal breder. En daarom is er meer kennis nodig."

Meer controle nodig

Mappen met papieren mutaties maken plaats voor digitale bestanden. Daardoor verandert het vak van salarisadministrateur. Marco Wijling: "De loonstrook is vereenvoudigd, maar er zit wel een hele wereld achter. Door de digitalisering is er meer controle nodig. Je moet immers wel weten wat er allemaal gebeurt. Het komt nu meer aan op adviseren, uitleg geven over de nieuwe wetgeving en het inrichten en implementeren van systemen."

Fijn Fingerspitzengefühl

PayRoll Solutions herbergt al deze kennis. Sterker nog: vaak loopt het bedrijf op de ontwikkelingen vooruit. Marco Wijling is gezegend met een fijn Fingerspitzengefühl en ziet veranderingen en tendensen al van ver aankomen. Nu werken bedrijven massaal 'in the cloud', maar PayRoll Solutions deed dat in 2006 al met zijn eigen salarissysteem. Ook zag Wijling de komst van de digitale loonstrook al voor zich.

"We houden ons nu veel bezig met het uitvoeren van controles en het integreren van systemen. Ook lopen we bij klanten de gehele administratie door om te kijken of ze ergens geld kunnen besparen. We weten vaak geld voor hen te verdienen. Dat deden we vooral tijdens de recente crisis. Veel klanten waren daar vanzelfsprekend heel blij mee en hebben ons daarna ook voor onze andere dienstverlening ingeschakeld."

Nauwe samenwerking met Markus Verbeek Praehep

Volgens Marco Wijling wordt kennis in zijn vakgebied steeds belangrijker. Om die kennis en ook de vaardigheden up-to-date te houden heeft Wijling zijn consultants op cursus gestuurd bij Markus Verbeek Praehep. "Onze consultants bedrijven topsport. Ze moeten de opdrachtgever en zijn mensen leren kennen, springen in het diepe en komen soms in complexe situaties terecht. Zij hebben zelf een leerbehoefte en wij hebben bij hen geïnventariseerd waar die zat. Daarna heb ik contact opgenomen met Markus Verbeek Praehep. Accountmanager Belinda Kerkhove heeft een passende training gezocht en een docent ingeschakeld. Het is een incompanytraining geworden. Dat scheelt tijd en kosten en je leert van elkaar. Het voordeel van Markus Verbeek Praehep is dat ze een goed pakket kunnen samenstellen. Neem Excel, Prince2, adviesvaardigheden en vakinhoudelijke kennis. Dat wordt dan gewoon gecombineerd. Bovendien is er veel flexibiliteit mogelijk en staat de praktijk centraal. Onze consultants hebben inmiddels een trainingstraject afgerond en ze waren er heel tevreden over."

De salarisconsultants van PayRoll Solutions staan collectief ingeschreven in het NIRPA-register. Het NIRPA staat voor kwaliteitsborging van professionals werkzaam in het vakgebied salaris. Registratie vindt plaats in het Register Salarisadministrateur (RSa) en het Register Payroll Professional (RPP). Dit gebeurt op basis van behaalde diploma's en jaarlijkse Permanente Educatie. Hiermee wordt geborgd dat professionals op de hoogte zijn en blijven van kennis en vaardigheden voor het uitoefenen van hun vak. Alle bij NIRPA geregistreerde professionals onderschrijven de in 2014 geïntroduceerde Gedrags- en Beroepscode. Deze GB-code wordt in de branche als standaard gezien. Met dit landelijk erkende keurmerk wordt officieel erkend dat de consultants over de vereiste kennis beschikken. Als zij aan de gestelde voorwaarden en educatieverplichting voldoen, mogen ze de erkende titels RPP en RSa voeren.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur