‘Je bent zo sterk als je zwakste schakel’

Een drietal trainees van BGH Accountants & Adviseurs - Jip van Breugel, Rick van der Leest en Michiel Rijkers - volgt bij Markus Verbeek Praehep de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB. Tijdens de bijbehorende begeleidingsdagen krijgen ze een extra steuntje in de rug om hun begeerde AA-titel te behalen. Een zwaar traject, maar zeer de moeite waard. Frank Bakker en Mike van Hilten, directeur en accountmanager van Markus Verbeek Praehep, schoven in het kantoor in Schijndel aan en informeerden naar de ervaringen van de studenten.

BGH Accountants & Adviseurs heeft vestigingen in Boxmeer, Nijmegen en Schijndel. Van daaruit bedient het accountantskantoor voornamelijk klanten uit het regionale midden- en kleinbedrijf. De branches waarin ze actief zijn lopen uiteen van landbouw, transport en bouw tot detailhandel, industrie en publishing. Bedrijven uit verschillende branches, maar wel met een gemene deler: ze willen groeien en hebben een betrouwbare partner gezocht én gevonden om ze daarbij te helpen.

Gekwalificeerde mensen nodig
"BGH Accountants & Adviseurs is een proactief full-servicekantoor", vertelt vennoot Patrick Berbers. "We maken inzichtelijk waar onze klanten staan en richten ons met onze adviezen op hun toekomst. Dat betekent dat we kennis in huis moeten hebben. En daarvoor zijn gekwalificeerde mensen nodig. We besteden daarom veel aandacht aan ontwikkeling en opleiding. Je bent immers zo sterk als je zwakste schakel."

Contactdagen waardevol
Jip van Breugel, Rick van der Leest en Michiel Rijkers zijn drie jonge, ambitieuze medewerkers van BGH Accountants & Adviseurs die graag hun kennis ontwikkelen. Ze zijn (zelfstandig) assistent-accountant en zijn erop gebrand hun AA-titel te behalen. Ze volgen bij Markus Verbeek Praehep de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB, inclusief de contact- of begeleidingsdagen. Dat laatste hoeft niet per se, maar ze geven alle drie aan dat ze zonder de begeleidingsdagen nooit zo goed voorbereid konden zijn. Eigenlijk snappen ze niet dat er trainees zijn die de overige assuranceopdrachten zonder enige begeleiding willen uitvoeren.

Echte klantenopdrachten
Frank Bakker: "Met de begeleidingsdagen erbij is het leereffect groter. De studenten maken zes assuranceopdrachten en dat moeten echte klantenopdrachten zijn. In kleine groepen en onder begeleiding van een coach bespreken ze hoe ze de opdrachten gaan aanpakken, waarbij ze elkaar kritisch benaderen, en daarna gaan de studenten het veld in. Na afloop vertellen ze tijdens een presentatie hoe het uitvoeren van de opdrachten is gelopen en daar maken ze een verslag van. Vooral op het toepassen van de regelgeving wordt gelet. Dat is heel belangrijk."

Erkend stagebureau
Frank Bakker voegt daaraan toe dat de drie trainees de meest complexe opleiding volgen. Complex vanwege de regelgeving die ermee gepaard gaat. De opleiding is constant in ontwikkeling. Als erkend stagebureau heeft Markus Verbeek Praehep de nieuwe eindtermen praktijkgericht ingevuld. In de slotfase van het praktijkprogramma krijgen de deelnemers extra begeleiding, zodat ze het slotexamen met vertrouwen tegemoet kunnen gaan. Ook binnen het bedrijf worden de drie assistent-accountants goed begeleid. Dat doet teamleider/praktijkbegeleider Erik Janssen. "We hebben veel contact met elkaar, spreken elkaar regelmatig over de opleiding", zegt hij. "Ze hebben alle drie aangegeven dat de opleiding veel werk met zich meebrengt. Af en toe nemen ze een vrije dag om te kunnen studeren."

Zwaar onderschat
Nee, de Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB doe je niet even tussendoor. "Ik heb de studie zwaar onderschat", bekent Michiel. "Ik dacht: ik doe het er even bij. Maar er zit veel tijd in. Vooral door de opdrachten die ik moet maken. Maar ik doe veel kennis op en leer ook veel van mijn vakgenoten die de opleiding volgen."

Rick: "Alle drie volgen we de begeleidingsdagen en we vinden het vanzelfsprekend om dat te doen. Heel leerzaam zijn de rollenspellen. Heel praktisch ook. Daardoor leer je hoe je jezelf beter kunt presenteren."

"Ik volg de opleiding vanaf 2017", aldus Jip. "Er zit inderdaad veel tijd in en soms is het lastig om de studie te combineren met werk en privé. Ik studeer vaak in het weekend en in de avonduren. Maar ik zet door, want ik wil die AA-titel behalen. Ik wil accountant worden."

De enorme gedrevenheid kenmerkt het drietal. En ondanks het vele werk is de opleiding gewoon ook erg leuk, praktisch en ontzettend leerzaam. Maar vooral weten ze dat aan het eind van het traject een beloning binnen handbereik komt in de vorm van de AA-titel. Een titel die juist nu zeer waardevol is. Patrick Berbers: "Als ik zie hoe die drie steunen en kreunen. Ze moeten er echt moeite voor doen. Juist omdat de opleiding door de nieuwe eindtermen een stuk zwaarder is geworden. Maar het is de moeite waard. Want als je nu zegt: 'Ik ben AA-accountant', dan bén je ook wat."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur