"De boekhouder moet waardevoller worden voor de organisatie"

Het beroep van boekhouder en financial controller is door alle nieuwe softwaretools voortdurend aan het evolueren. "Daardoor krijgt hij ook de ruimte om zijn waarde voor de organisatie te vergroten", vindt financieel directeur Han Stoop van de NCOI Groep.

"In veel bedrijven en organisaties heeft de boekhouder een beetje ondergeschoven positie", legt hij uit. "Hij is te weinig zichtbaar en kan veel meer betekenen voor de organisatie. Dankzij de ontwikkelingen in het vakgebied en de nieuwe tools waarover hij kan beschikken, krijgt hij meer mogelijkheden. De boekhouder kan zich ontwikkelen van verslaglegger tot analist en informatieverstrekker."

Invoeren van facturen

Door de ontwikkeling van steeds betere nieuwe softwarepakketten hoeft de boekhouder minder tijd te besteden aan arbeidsintensieve zaken als het invoeren van facturen en dergelijke. Hij houdt dus meer tijd over om zich toe te leggen op meer gepersonaliseerde dienstverlening aan zijn (interne) klant.

Gegevens zijn dankzij de huidige programma's veel simpeler op te vragen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook voor iedereen begrijpelijk zijn. Han: "Al die cijfers zijn nogal snel intimiderend. Een simpele uitdraai van de post reiskosten bijvoorbeeld is niet te volgen. De boekhouder of financial controller kan die onbegrijpelijke data vertalen naar bruikbare informatie. Moderne tools maken het analyseren van de data gemakkelijker, maar de financial controller moet die analyses vervolgens toegankelijk maken voor de mensen in de business."

Proactieve rol

"Ik zie in die vertaling van al die data waarop hij zit een heel belangrijke rol voor de boekhouder", redeneert de financieel directeur verder. "En dat moet ook een proactieve rol zijn, vind ik. Hij kan dingen heel goed signaleren, maar hij is nu nog veel meer een administrateur en te weinig bezig met de betekenis van wat hij signaleert. Ik zou het een heel goede zaak vinden als een boekhouder uit eigen beweging bij me binnenstapt met het verhaal dat hem is opgevallen dat de uitgaven aan de inzet van uitzendkrachten flink zijn gestegen en dat hij daar alvast een analyse van heeft gemaakt."

Impact van veranderingen

"Ook de nieuwe regelgeving en de voortdurende verandering van de bestaande regels vormen zo'n item, waarbij ik een belangrijke rol voor de boekhouder en de financial controller zie", aldus Han. "Boekhoudkundige standaarden voor jaarverslagen zijn aan verandering onderhevig. De boekhouder is in mijn ogen bij uitstek de persoon die die wijzigingen kan bijhouden en kan bepalen wat de impact van die veranderingen is."

Interne klant

Het gevolg van de veranderende rol van de boekhouder en de financial controller is dat de focus verschuift naar het gebruik van cijfers en data voor informatievoorziening aan de interne klant. "Vooral voor de kleinere organisaties, die geen grote financiële afdeling hebben, is de boekhouder in die rol van groot belang. Ik zie dankzij deze veranderingen nog een mooie toekomst voor de boekhouders en financial controllers, waarin zij meer kunnen betekenen en meer waardering zullen oogsten binnen de organisatie waar zij werken", concludeert Han.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur