Crowe Foederer loopt voorop met data science

De digitale revolutie brengt kansen met zich mee. Ook in de financiële branche. Die kun je - nee, móet je - pakken als je waardevol wilt blijven voor je klanten. Accountantskantoor Crowe Foederer wil op de troepen vooruit lopen. Met een nieuw digitaal platform om data te kunnen analyseren en een op maat gesneden HBO Leergang Data science bij Markus Verbeek Praehep voor de accountants, gaat het kantoor voortvarend mee in de ontwikkelingen. Vennoot Huub Jansen: "Dit is de toekomst."

Drie jaar geleden zat Huub Jansen nog bij EY. Een duidelijke strategie gericht op een brede dienstverlening aan het MKB miste hij bij dit kantoor, terwijl hij dat zelf nou juist het liefste doet. Als vennoot van Crowe Foederer heeft hij daarvoor nu alle gelegenheid. Hij leidt een ambitieus project om klanten uit het midden- en kleinbedrijf te helpen met het analyseren van big data. Crowe Foederer beschouwt het niet als gewenst maar als vereist om als accountantskantoor in te haken op de technologische ontwikkelingen.

Toegevoegde waarde

"Je moet iets met grote datastromen doen", stelt Jansen. "Zo blijf je relevant. Doen we dat niet, dan dendert de klant door en lopen wij achter de feiten aan. Veel van onze klanten beschikken over grote hoeveelheden data, maar hebben niet de tools en de mensen om daar informatie uit te halen. Zij verwachten van ons dat wij een toegevoegde waarde bieden. Met het platform dat wij zelf hebben gebouwd, kunnen wij dat. Klanten kunnen inloggen op ons platform en inzicht krijgen in hun financiële gegevens, maar ook in processen als inkoop, verkoop en voorraadbeheer. Ze kunnen inzoomen op details."

Razend enthousiast

Voorwaarde is dat het platform schaalbaar is. Zowel grote als kleine klanten moeten ervan kunnen profiteren. Crowe Foederer heeft aanvankelijk zeven klanten ingewijd en daarna 25. Dit aantal wordt nu uitgebreid. De reacties variëren van enthousiast tot razend enthousiast. Huub: "Het platform legt zwakke punten bloot. Het kan bijvoorbeeld blijken dat een klant artikelen inkoopt die alleen maar stof verzamelen. Wij geven dan het advies minder van die artikelen in te kopen. Wij doen dit als extra service. Maar het is natuurlijk aan de ondernemer of die wat met ons advies doet."

IT-gerelateerde training

Binnen Crowe Foederer wordt hard gewerkt om de vereiste kennis te ontwikkelen. Want technische middelen bieden is één, je moet wel de mensen in huis hebben die er verstand van hebben. In september 2017 heeft Huub Jansen Markus Verbeek Praehep benaderd om over een IT-gerelateerde training te praten. De vraag was: hoe pas je IT-aspecten toe in het werk van een accountant?

Op maat gesneden pakket

Businesspartner Computrain, gespecialiseerd in IT-trainingen en -opleidingen, haakte aan en er is een uniek, op maat gesneden pakket samengesteld. De stof die wordt aangereikt zit namelijk niet in een reguliere accountantsopleiding. Huub: "Wat mij met name aanspreekt is dat Markus Verbeek Praehep buiten de gebaande paden denkt. Net als wij. We zijn gestart met het traject en gaandeweg wordt dat aangepast. Het is een on going-proces."

Van groen tot grijs

In de HBO Leergang Data science staat het leren omgaan met data-analyse centraal. Huub Jansen: "Twee groepen van twaalf accountants volgen nu het traject. Van groen tot grijs. Voor de een is het makkelijker dan voor de ander, maar iedereen doet mee, ook de oudere vennoten. Iedereen moet van de basis op de hoogte zijn en zijn rol in de moderne dienstverlening kunnen invullen. Bovendien: dit maakt het werk van de accountant alleen maar leuker."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur