ACCA kiest Markus Verbeek Praehep voor samenwerking

De Association of Chartered Certified Accountants, vergelijkbaar met de NBA, is niet bepaald een kinderachtige club. Met 170.000 leden en meer dan 400.000 studenten die, verspreid over 180 landen, een of meer geaccrediteerde ACCA-opleidingen volgen, drukt ze wereldwijd een stevige stempel. Dankzij de samenwerking met Markus Verbeek Praehep kunnen in Nederland werkzame accountants, controllers en boekhouders vanaf september een internationale ACCA-kwalificatie behalen. Dat is heel aanlokkelijk en zinvol, want daarmee openen zich nieuwe wegen en deuren. Tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor in Londen hebben directeur Frank Bakker en projectmanager Niels van de Kamer overleg gevoerd en de plannen op papier gezet.

Ook in ons land doet de ACCA goede zaken. Er zijn pakweg 600 Nederlandse studenten aan haar verbonden, van wie een enkeling bij een bescheiden concurrent studeert en de rest voor lessen en examens naar Londen vliegt. Bij dit bestand wil de ACCA het niet laten. Binnen een paar jaar moet het aantal uitdijen tot 2.400.

Een krappe meerderheid slaagt

Voor een dergelijke operatie is het handig om een landelijke, betrouwbare opleider te hulp te roepen. Dat vond de ACCA ook. Ze heeft bovendien gezocht naar een instituut dat financials in de Benelux en Duitsland kan ondersteunen hun examens te behalen. Die steun is vaak hard nodig. De moeilijkheidsgraad van de ACCA-examens ligt namelijk hoog. Een krappe meerderheid slaagt, maar dit zijn overwegend studenten die klassikale ondersteuning hebben gehad. Dat blijkt ook uit de cijfers: in de UK zijn de slagingspercentages van studenten die de opleiding klassikaal hebben gevolgd 20 tot 25% hoger.

Win-win-win-winsituatie

De ACCA heeft in november Markus Verbeek Praehep benaderd. Op het voorstel om samen te werken heeft Frank Bakker positief gereageerd. Niet in de laatste plaats omdat Markus Verbeek Praehep hiermee naast de Nederlandse doelgroep een nieuwe doelgroep kan verwelkomen: expats en studenten uit België, Duitsland en Luxemburg. Frank Bakker: "Eigenlijk is het een win-win-win-winsituatie. De studerenden zoeken een opleider, hun werkgevers zijn hierbij gebaat, ACCA wil uitbreiden in de Benelux en Markus Verbeek Praehep kan zich, als onderdeel van de NCOI Groep, in een nieuw segment concentreren op de versterking van de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo breiden we ons netwerk uit."

Vrijstellingen voor ACCA-modules

Het eindniveau van de ACCA-opleiding waar het om draait is vergelijkbaar met een Post HBO-opleiding voor accountants en controllers en sluit goed aan op de opleidingen die Markus Verbeek Praehep al aanbiedt, zoals de Bachelor SPD Bedrijfsadministratie. De 'Functional Papers' starten echter op HBO-niveau. Studenten krijgen vrijstellingen voor ACCA-modules als zij het SPD-programma hebben doorlopen. SPD-afgestudeerden die ACCA gaan doen kregen tot nu toe vrijstelling voor meer dan de helft van de papers die ze in de opleiding moesten maken. SPD heeft sinds 2017-2018 een nieuw programma. Daarom moeten de programma's opnieuw worden vergeleken. Het is ook mogelijk een deel van het pakket te volgen. Hiervoor biedt het model van de NCOI Groep en MVP veel mogelijkheden. "Het scheelt voor ons dat we de ACCA-opleiding niet hoeven te ontwikkelen," stelt Niels van de Kamer. "Alle eindtermen zijn al uitgeschreven, het lesmateriaal is beschikbaar en Markus Verbeek Praehep kan als examencentrum voor de Benelux gaan fungeren."

HBO Bachelor SPD afgerond en interesse in het volgen van de ACCA-opleiding met vrijstelling? Stuur een e-mail naar acca@mvp.nl.

Opleiding in blokken

De opleiding is in blokken opgezet: drie of vier dagen achter elkaar les, vervolgens een pauze van een paar maanden en daarna weer drie dagen, ter voorbereiding op het examen. De docent en de expats hoeven dan maar een paar keer te vliegen of naar de locatie te rijden. Zo blijven de kosten en de verkoopprijs beheersbaar. Frank Bakker: "We gaan een goed product neerzetten en starten in het najaar. ACCA, studenten, werkgevers en wij zijn er klaar voor. Alle facetten om er een succes van te maken zijn aanwezig."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur