Voordelig studeren? Wacht niet te lang!

Overweeg je een opleiding te volgen om dichter bij het behalen van jouw persoonlijke doelstellingen te komen? En ga je dit voor eigen rekening doen? Dan kun je er het beste zo snel mogelijk mee beginnen. De regeling voor de aftrek van studiekosten verandert namelijk per 2022.
 

Wat verandert er?

Ben je bezig met een opleiding of ben je van plan om ermee te beginnen? Dan kun je alleen dit jaar nog studiekosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. De aftrekpost voor studiekosten vervalt per 2022.
 

Studiekosten aftrekken

Dit jaar kun je dus nog je studiekosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt zowel voor een voltijdopleiding, een deeltijdopleiding of een studie voor je werk. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering;
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep;
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.

Er geldt een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Kosten voor je laptop, printer, reiskosten en dergelijke zijn niet aftrekbaar.
Ben je ondernemer? En volg je een opleiding voor je onderneming, met het oog op nieuwe ontwikkelingen of voor het op peil houden van je kennis? Dan zijn je studiekosten aftrekbaar. De belangrijkste beperking is dat de kosten maar voor 80% (73,5% in de vennootschapsbelasting) aftrekbaar zijn.
 

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 geldt een nieuwe regeling voor een algemeen leer- en ontwikkelbudget: het STAP-budget. Dit is een subsidie die moet stimuleren dat personen cursussen en opleidingen volgen om duurzaam inzetbaar te blijven. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. btw). Als de kosten van een opleiding hoger zijn, betaal je de rest zelf. Dus als je een duurdere studie gaat volgen is het verstandig om nog mee te gaan in de huidige regeling.
 

Tot slot nog een tip voor je (jaarlijkse) salarisonderhandelingen

Maakt je werkgever gebruik van de werkkostenregeling? Dan kan hij of zij onder voorwaarden het volgen van je opleiding vergoeden zonder dat daarover loonheffingen zijn verschuldigd.

John SmitsWilma Venmans
Fiscaal jurist en kerndocent fiscaal recht bij Markus Verbeek Praehep


 

 

Meer weten over belastingrecht?

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur