Student Ozzie Gommers over de geïntegreerde opleiding

Door Ellis Emeis

Ozzie Gommers (25) werkt als assistent-accountant bij Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs in Bilthoven. Hij volgt daarnaast de geïntegreerde Post HBO-accountantsopleiding van Markus Verbeek Praehep.

“Ik koos voor deze opleiding, omdat ik wel van een beetje tempo houd. Normaal gesproken volg je, na het behalen van je Bachelor, eerst de theoretische opleiding Accountancy AA. Daarna begin je aan de praktijkopleiding. Dit traject duurt minimaal viereneenhalf jaar. Maar met de nieuwe geïntegreerde opleiding doe je theorie en praktijk in één keer. Zo ben je al na drie jaar accountant. Het betekent dat je meer tegelijk moet doen, maar ook dat je sneller en efficiënter studeert.
 

Praktische insteek

Het grote voordeel vind ik dat je de theoretische kennis meteen in de praktijk toepast. Dat werkt het best. Als je eerst alleen maar theorie krijgt, is de kennis weggezakt als je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Mijn ervaring is ook dat theorie belangrijk is, maar dat het in de praktijk vaak anders uitpakt. Het theoretische deel van de opleiding telt zes modules.
 

Vrijstelling

Omdat ik ook mijn Bachelor haalde bij Markus Verbeek Praehep kreeg ik vrijstelling voor één module. Ik volg de vijf resterende modules: Auditing in het MKB, ICAIS IT, Fiscale advisering, Aan assurance verwante opdrachten en Financiering. Bij deze modules horen praktijkopdrachten of ze worden afgesloten met schriftelijke examens.
 

Keuze voor accountancy

Ik leerde dit kantoor in 2013 kennen tijdens mijn MBO-opleiding Accountancy. Ik zocht een stage en mocht hier als bijbaantje blijven werken. Hoewel ik na mijn MBO-opleiding Accountancy nog een jaar Fysiotherapie heb gestudeerd, koos ik uiteindelijk toch voor de accountancy. Dat was trouwens ook te danken aan dit team; zij wisten me over te halen carrière te maken in de accountancy.
 

Ideale combinatie werken en studeren

Aanvankelijk overwoog ik de voltijdopleiding Accountancy te volgen. Ik was namelijk bang dat ik het studentenleven zou missen. Maar mijn werkgever kwam mij tegemoet door mij voldoende vrije dagen te geven. Achteraf ben ik blij met deze keuze. Werken én in deeltijd studeren is voor mij ideaal. Het accountancyvak biedt mij volop uitdaging. Ik puzzel graag met cijfers en vind het leuk klanten te adviseren over hun business. Omdat dit accountantskantoor met twintig mensen relatief klein is, krijg ik veel verantwoordelijkheid.
 

Volop kansen

Eén keer in de twee weken krijg ik les. De lat ligt hoog, merk ik. Zo moet je praktijkopdrachten verdedigen; de docenten beoordelen of je de kennis echt beheerst en kijken kritisch naar je beroepshouding. Als ik mijn AA-titel heb behaald, wil ik me verder verdiepen in IT. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hier liggen nog volop kansen voor het accountancyvak.”
 

Meer weten?

Lees ook het verhaal van Gerrit Boonzaaijer (61), vennoot van Boonzaaijer & Merkus Accountants & Adviseurs in Bilthoven. Hij begeleidt jonge collega’s als Ozzie Gommers en hecht aan een lerende organisatie.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur