“Net een echt klaslokaal” - Student Liesbeth van Rijsse over de Virtual Classroom

Vanwege de coronacrisis zijn onze lessen verplaatst naar de Virtual Classroom. Maar hoe gaat zo’n virtuele les nou in zijn werk? Kun je het wel vergelijken met klassikaal onderwijs? En hoe blijf je gefocust wanneer je vanuit huis studeert? We spraken met student Liesbeth van Rijsse over haar ervaringen in de Virtual Classroom.
 

Even wennen

“Onlangs heb ik de Updatesessie Salarisadministratie PE gevolgd in de Virtual Classroom. Dat was nog aan het begin van de coronaperikelen, dus het was nog wat onwennig voor iedereen. Ik was vooral heel nieuwsgierig hoe dit in zijn werk zou gaan. Ik vroeg me af of een les in de Virtual Classroom zou lijken op een schriftelijke opleiding, zoals ik die in het verleden wel eens gevolgd had. Verder verwachtte ik dat ik alleen maar aan het luisteren zou zijn in de Virtual Classroom.
 

Hand opsteken en op het schoolbord schrijven

Dat beeld is zeker veranderd. Bij schriftelijke lessen moet je toch vooral veel zelfdiscipline hebben, maar in de Virtual Classroom krijg je echt les van een docent. Je moet op een vaste tijd plaatsnemen achter je laptop en wordt geacht ook actief mee te doen. Verder was het fijn dat ik al mijn vragen gewoon kon stellen. Het voelt echt als een gewone les! Alleen hoef je er de deur niet voor uit.

Het was verrassend om te zien dat de setting lijkt op die van een echt klaslokaal. Dus je ziet de docent boven in beeld (met een foto of icoon) en daaromheen de studenten. Je kunt vragen stellen door virtueel je hand op te steken, meepraten over de lesstof en zelfs antwoorden plaatsen op het ‘schoolbord’ in het midden van het scherm.
 

Camera’s aan

Wij hadden tijdens de les alleen contact via de microfoon, maar zelf denk ik dat het met camera’s aan toch net even wat prettiger is. Dan heb je ook een beeld bij de mens achter de stem. Het maakt het contact toch persoonlijker, net als bij overleggen tijdens het thuiswerken.
 

Concentratie behouden

Ik merkte wel dat het in de huiskamer met meerdere gezinsleden echt moeilijk is om je concentratie te behouden. Daarom ben ik later naar boven gegaan om me af te zonderen tijdens de les. Dat werkte toch veel beter. Het hielp wel dat we een hele fijne docent hadden die ons bij de les hield en een fijne manier van praten had. Wat ook fijn was, was dat hij de microfoons van de studenten kon dempen, zodat we niet de hele tijd last hadden van elkaars huiskamergeluiden.
 

Helemaal om

Ik moet zeggen dat ik helemaal om ben. Ik was toevallig net gestart met een klassikale opleiding bij Markus Verbeek Praehep, bij BCN Amsterdam Arena. Ik vind het eigenlijk wel fijn dat ik die reistijd nu niet heb en meer tijd overhoud voor andere dingen. Dus als mijn opleiding, zodra ik deze weer ga oppakken, ook via Virtual Classroom wordt aangeboden, dan ga ik daar zeker voor. Ik zie alleen maar voordelen!”
 

Meer weten over de Virtual Classroom?

Overweeg je om ook een opleiding te volgen in de Virtual Classroom en wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Lees dan ook dit artikel over de Virtual Classroom. Wil je liever persoonlijk advies over studeren in de Virtual Classroom? Neem dan contact met ons op via 035 - 528 08 11 of laat je gegevens achter via ons contactformulier. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur