Student in de spotlight: Donna Maas

Een negen halen op je slotexamen? Dat gebeurt niet vaak. Maar Donna Maas (31), partner bij Maas Accountants, slaagde erin haar Post HBO AA Accountancy – MKB met dit jaloersmakende cijfer af te ronden. Vanwege haar unieke prestatie kreeg Donna op 4 augustus een speciale onderscheiding uit handen van MVP-directeur Frank Bakker. Reden voor ons om haar als student in de spotlight te zetten.
 

Gefeliciteerd, Donna! Hoe voelt het om een speciale prijs te krijgen ter ere van je slotexamen?

Het betekent heel veel voor me. Ik was enorm verrast door mijn hoge cijfer. Ik had me natuurlijk goed voorbereid, maar dat het zó goed was gegaan, had ik niet door. 
De examinatoren zeiden dat ik een frisse blik had op het vak, vlot babbelde en vakinhoudelijk sterk was. Deze onderscheiding betekent voor mij vooral dat ik nog veel meer op mezelf mag vertrouwen. Ik ben behoorlijk zelfkritisch en voor mij is dit een teken dat ik er meer op mag vertrouwen dat ik het vaak gewoon bij het juiste eind heb.

Als het even tegenzit, denk dan aan je langetermijndoelen
 

Wat moest je precies voor het slotexamen doen?

In het kort komt het erop neer dat je op locatie voor twee examinatoren een presentatie geeft over je opleiding. De presentatie mag gaan over jouw eigen persoonlijke ontwikkeling tijdens de opleiding, of over een dilemma dat je uitdiept. Ik had ervoor gekozen om mijn eigen persoonlijke ontwikkeling te presenteren. Daarna stellen de examinatoren vakinhoudelijke vragen over het portfolio dat je gedurende je opleiding hebt opgebouwd. Omdat je geen idee hebt welke kant dit op zal gaan, vond ik het examen best spannend. Maar de examinatoren doen hun best om je op je gemak te stellen en gaan met hun vragen geleidelijk verder de diepte in. 
 

Welke rol speelden jouw docenten bij het behalen van dit cijfer?

Een aantal docenten van Markus Verbeek Praehep speelden een heel belangrijke rol in mijn studie. Met name de docenten die de contactdagen en referaatbijeenkomsten verzorgden, waren voor mij heel waardevol. Ze hebben enorm veel kennis en praktijkervaring, wat maakt dat ze precies herkennen waar je in het vak tegenaan loopt. Daarnaast weten de docenten ook heel goed waaraan je praktijkdossier moet voldoen en hoe het slotexamen eruitziet, dus daar heb ik ook veel aan gehad. Bovendien zijn de docenten heel toegankelijk, dus het contact was altijd prettig. 

Ik zou graag laten zien dat accountancy ook jong en dynamisch kan zijn
 

Even terug naar het begin. Hoe ben je bij Markus Verbeek Praehep terechtgekomen?

Na de middelbare school heb ik de Bachelor Hotel- en Eventmanagement gedaan. Een heel leuke studie, maar kort nadat ik deze had afgerond, ontdekte ik dat het werk in deze branche niks voor mij was. De toenmalige compagnon van mijn vader bood toen aan om bij hen in het accountantskantoor te komen werken. Als junior assistent-accountant begon ik daar in 2013 met allerlei klussen. Dat beviel eigenlijk heel goed. Zo goed dat ik besloot de HBO Bachelor Accountancy te gaan doen. Via Google kwam ik bij Markus Verbeek Praehep uit. Studeren naast mijn werk vond ik best pittig, maar tegelijk heel nuttig. Om in de toekomst het bedrijf van mijn vader voort te kunnen zetten, besloot ik daarna ook de Post HBO AA Accountancy – MKB te doen, gecombineerd met de praktijkopleiding. Het is natuurlijk ook een keurmerk voor de buitenwereld en een investering in mezelf.

Welke van jouw eigenschappen en vaardigheden sluiten goed aan bij de rol van AA-accountant?

Ik ben geen typische accountant: ik ben niet enorm van de details of de exacte cijfers achter de komma. Maar ik kan goed luisteren en ben heel praktisch. En ik ben echt geïnteresseerd in de persoon achter de ondernemer. Dat komt goed van pas bij de vertaalslag die je als accountant moet maken naar je klanten.
 

Wat vond je het leukst aan de opleiding en wat vond je minder leuk?

Het onderdeel Strategische Advisering vond ik heel leuk. Dat sluit echt aan bij mijn persoonlijke interesses. Veel andere vakken waren voor mij wat saai en droog. Daarbij hielp het gelukkig dat ik tegelijkertijd al in de praktijk aan het werk was. Daardoor ging de stof meer leven. 

Deze prijs betekent voor mij dat ik nog meer op mezelf mag vertrouwen
 

Komt de theorie uit je opleiding in de praktijk goed van pas? 

Jazeker. Omdat ik studeerde naast mijn werk, gaven sommige vakken mij echt een boost in de praktijk. Voor Strategische Advisering moest ik bijvoorbeeld een klantadvies schrijven voor een scale-up over het verbeteren van hun cashflow. Je moest dat dan enorm platslaan, zodat het voor de klant heel duidelijk was. Dat ik die opdracht eerst had uitgewerkt, hielp me ook heel erg bij een goede uitleg naar mijn klant toe in de praktijk. 
 

Heb je tips voor andere studenten om hun studie succesvol af te sluiten?

Als het even tegenzit, bedenk dan waar je het voor doet. Denk aan je langetermijndoelen.
 

Welke doelen waren dat voor jou?

In eerste instantie mijn eigen accountantskantoor kunnen runnen. Met het behalen van de Post HBO AA Accountancy is die stap behaald. Maar voor de toekomst heb ik nog meer doelen. Ik wil het kantoor laten groeien en ik vind een goed HR-beleid belangrijk, dus ik zou me ook verder willen ontwikkelen op het gebied van personeelszaken. Tot slot wil ik me ervoor inzetten om het vak aantrekkelijker te maken voor de nieuwe generatie. Het vak heeft nu nog een wat stoffig imago. Ik zou graag mijn steentje bijdragen om te laten zien dat accountancy ook jong en dynamisch kan zijn. Dat doe ik al binnen ons eigen accountantskantoor en dat zou ik in de toekomst ook graag doen binnen de NBA, waar ik heb gesolliciteerd als bestuurslid van de Young Profs. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur