RPA in de praktijk bij Quoratio Groep

Digitalisering speelt een steeds grotere rol binnen het bedrijfsleven. Bij Quoratio Groep zien ze dit niet als bedreiging, maar als kans. Vanuit een heldere toekomstvisie streven zij ernaar steeds meer uitvoerende werkzaamheden over te laten nemen door robots en artificial intelligence. Zo kan de mens een steeds meer dirigerende, controlerende en innoverende rol op zich nemen. Pieter Burghouts, directeur Innovatie bij Quoratio Groep, vertelt je er alles over.
 

Impact van technologie

‘’Technologie is tegenwoordig veel meer dan alleen een vakgebied. Het is aanwezig in allerlei sectoren en heeft zijn intrede gedaan in allerlei businessmodellen. Dat betekent ook dat medewerkers binnen een organisatie veel meer op de hoogte moeten zijn van technologische ontwikkelingen en hoe die in de dagelijkse praktijk ingezet kunnen worden. Ook op de rol van financieel professionals krijgt technologie steeds meer impact. Zij moeten bijvoorbeeld begrijpen hoe ze een meer datagedreven organisatie kunnen worden door de slimme inzet van zaken als RPA, BI en data analytics.
 

Samenwerking tussen mens en machine

Robotic Process Automation (RPA) biedt bedrijven de kans om zaken echt verder te digitaliseren door de slimme inzet van robots. Ik geloof heel sterk in een toekomst waar mens en machine meer met elkaar samenwerken. Op die manier kun je de competenties van de mens optimaal inzetten naast de kracht van robots om snel en foutloos grote hoeveelheden informatie te kunnen verwerken.
 

Wel of niet robotiseren?

Wanneer het gaat om robotisering zul je altijd een afweging moeten maken tussen de mate waarin je een proces kunt robotiseren en wat het je oplevert. Zijn de handelingen bijvoorbeeld repetitief? Komen ze veelvuldig voor? En is het meer klikwerk dan denkwerk? Dan is het proces waarschijnlijk prima te robotiseren. Maar is het ook de moeite waard? Om dat te bepalen moet je jezelf afvragen hoeveel je ermee bespaart, hoeveel minder fouten je ermee maakt of hoe het het werkplezier verhoogt. Voor een proces dat maar enkele uren per maand kost, loont het niet om RPA in te zetten. Maar wanneer een proces langdurig en stroperig is kun je RPA juist heel goed inzetten.
 

Verdiep je in de mogelijkheden van RPA

Ik denk dat ieder bedrijf dat op zijn minst een handvol mensen op de administratie heeft werken, er goed aan doet om zich te verdiepen in de mogelijkheden van RPA. Onderzoek welke processen binnen jouw organisatie zich lenen voor RPA en ook nog het nodige opleveren. Wanneer je dat gedaan hebt is het alleen nog een kwestie van expertise inhuren om een robotomgeving te installeren. Is dat geregeld? Dan kun je samen met een RPA-ontwikkelaar en procesontwikkelaar het eerste proces onder de loep gaan nemen.”
 

Over Quoratio Groep

Quoratio Groep is een detacheerder en opleider van trainees en consultants binnen vijf administratieve domeinen, waaronder financiële administratie (onder het label Verhoeve). Vanuit de visie Zero Admin streeft Quoratio Groep naar een toekomst waarin mensen, systemen en processen optimaal samenwerken, waardoor administratie niet aanwezig lijkt.
 

Meer weten over RPA?

In ons webinar ‘RPA in de praktijk’ sprak onze host Belinda Kerkhove met Nikie van Duurling en Youssef Essaghir van Deloitte over hoe zij hun klanten helpen RPA succesvol te implementeren in hun bedrijfsprocessen. Ook schoof Max Boensma van Stichting Havensteder aan. Hij vertelde welke voordelen het toepassen van RPA Stichting Havensteder en haar medewerkers biedt. Heb je het gemist? Kijk het dan nu gratis terug.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur