"Over tien jaar bestaat de accountant van nu niet meer"

Een ontmoeting tussen Belinda Kerkhove van Markus Verbeek Praehep en onderneemster Sylvia Dijkstra is een weerzien tussen twee vrouwen die een grote liefde delen voor het helpen ontwikkelen van financials.
De energieke Dijkstra ging na haar MBO meteen aan de slag en volgde naast haar werk zeven jaar lang allerlei opleidingen bij Markus Verbeek Praehep. ‘Ik ben dus een absolute slow-starter.’ Dijkstra werkte voor enkele werkgevers en bouwde een succesvol eigen accountantsbedrijf op dat ze verkocht. Ook nu is ze weer zelfstandig ondernemer en houdt ze zich vanuit twee eigen bedrijven bezig met opleiding, werving & selectie voor de accountancybranche.
Kerkhove ontwikkelde zich vanuit het financiële handwerk tot docent en opleidingsadviseur bij Markus Verbeek Praehep. ‘Ik zoek altijd een balans tussen cijfers, mens en ontwikkeling.’ Kerkhove is benieuwd welke eisen werkgevers stellen aan nieuwe medewerkers. 

Slow-starter

Dijkstra: ‘Werkgevers nemen alleen nog maar genoegen met kandidaten met een VWO-WO- profiel, zonder onverklaarbare bugs in hun cv. Minimaal HBO Bedrijfseconomie met communicatieve en adviesvaardigheden; onder dat niveau ben je kansloos.
Een slow-starter als ik word vandaag de dag niet meer aangenomen. Mijn advies aan de starter van nu is dan ook: ga niet te snel werken en blijf zo lang mogelijk studeren.’ Door verregaande automatisering en internet kost de administratieve kant van het accountantsvak inmiddels weinig mankracht.

Dijkstra: ‘De toegevoegde waarde in dit vak moet nu uit advisering komen. Ik voorzie dat over tien jaar de accountant zoals we die nu kennen niet meer bestaat. De front office wordt dan bevolkt door bedrijfsadviseurs, terwijl MBO’ers en HBO’ers achter de schermen het vakinhoudelijke werk doen. Die ontwikkeling zie ik nu al terug in de zoekprofielen van mijn klanten. Gezocht wordt naar commercieel adviseurs; het woord accountant valt steeds minder.’

Adviesvaardigheden versus vakkennis

Kerkhove vraagt zich af in hoeverre deze adviseurs dan nog beschikken over vakkennis. Dijkstra: ‘Vakkennis blijft belangrijk, maar minder in het directe contact met de klant. Die wil van zijn contactpersoon advies over zijn bedrijfsvoering, over bezuinigingen. Dus als je goed bent in je vak en intelligent bent, investeer dan in ontwikkeling van je communicatieve vaardigheden.’ Kerkhove: ‘ Wat adviseer je zittende accountants?’ Dijkstra: ‘Doe de hoogst haalbare opleiding, onderzoek waar je hart ligt en word daarin specialist. Zorg dat je je onderscheidt. Kleinere kantoren kopen specialismen in bij losse specialisten of overkoepelende organisaties daarvan om te kunnen concurreren met de grote kantoren.’ In deze gedachte verlegt de focus van de accountant zich van cijfers richting mens en bedrijf.

Uit de comfortzone

Dijkstra: ‘Een tip voor de accountants van nu: stap uit je comfortzone en verleg je grenzen.  Als je een traditionele accountant bent, zal er altijd ergens een plek voor je zijn. Is dat niet bij je huidige baas, ga dan tijdig omscholen, bijvoorbeeld Post HBO Administratief-Controller, en ga in het bedrijfsleven aan de slag. Dit alles betekent dat Markus Verbeek Praehep in zijn cursusaanbod ook iets moet doen met de ontwikkeling van soft skills.’ Na een korte stilte: ‘Dus ook voor jullie geldt: als je blijft luisteren naar de behoeften van de markt en daarop aansluit met je cursusaanbod, blijf je het goed doen.’

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur