Liselot van Berkum: van business controller naar zzp’er

Liselot van Berkum (39) werkte ruim drieënhalf jaar als business controller bij NCOI Groep. Samen met de andere business controllers hielp zij onder andere Markus Verbeek Praehep bij het vertalen van de doelstellingen en targets naar financiële doelstellingen. Nu is zij voor zichzelf begonnen als interim-manager op het gebied van business control. We spraken met haar over deze stap en over de ontwikkelingen in haar vakgebied.
 

Waarom heb je ervoor gekozen om voor jezelf te beginnen?

“Er is altijd een moment in je carrière waarop je gaat kijken naar wat je ambities zijn en waar je naartoe wilt. Toen ik zelf op dat punt kwam, had ik twee keuzes: verbreden met kennis van andere disciplines of een stapje omhoog gaan. Ik vond mijn baan hartstikke leuk, maar ik wilde wel graag bij meer bedrijven binnen kijken en wat meer afwisseling in mijn werk hebben. Vanuit dat idee ben ik voor mezelf begonnen. Daarnaast biedt werken als zzp’er meer vrijheid. Ik heb twee kleine kinderen, dus dat ik tussen de opdrachten door wat meer vrij kan nemen, komt heel goed uit.”
 

Wat komt er allemaal bij zo’n stap kijken?

“Best veel, zeker in de eerste fase. Het belangrijkste was natuurlijk de beslissing nemen, want het is best een spannende stap. Wanneer je voor jezelf begint valt er een stukje vangnet weg dat je wel hebt wanneer je in loondienst werkt. Het is belangrijk dat je je daar van bewust bent en een buffer hebt voor wanneer je even geen opdracht hebt.

Daarnaast moet je ook heel veel regelen en uitzoeken. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zorgen dat je een btw-nummer krijgt, waarmee je eens per kwartaal belastingaangifte kunt doen. Ook zijn er verschillende belastingvoordelen waar je aanspraak op kunt maken als zzp’er. Daarom is het goed om te weten waar je recht op hebt en wat je plichten zijn. Wanneer je al je belasting hebt afgedragen en je winst hebt berekend, moet je bijvoorbeeld nog een zorgbijdrage betalen van zo’n 5%. Het is wel belangrijk dat je dat weet, zodat je daar een bedrag voor opzij kunt zetten.

Tot slot moet je natuurlijk ook wereldkundig maken wie je bent, wat je kan en wat voor opdrachten je zoekt. Daar ben ik de afgelopen tijd heel druk mee geweest. Ik heb een post op LinkedIn geplaatst en vervolgens kwam er echt een tsunami van reacties op mij af. Daar moet je ook mee leren omgaan, want je kunt niet op elk aanbod ingaan.”
 

Hoe belangrijk is het om als zelfstandige je vakkennis op peil te houden?

“Als zelfstandige is het extra belangrijk dat je vakkennis up-to-date is. Bedrijven huren je namelijk in voor wat je al kan en niet voor wat je nog wilt leren. Anders kunnen ze net zo goed hun eigen mensen opleiden om het werk te doen. En de rol van de financial verandert ook continu. Je bent niet meer alleen de specialist in je vak, maar er worden ook andere dingen van je verwacht. Zo was stakeholdermanagement bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van mijn werk bij NCOI Groep. Dat draait om het afstemmen van verwachtingen en communicatie. Soft skills worden steeds belangrijker voor financials. Hetzelfde geldt voor ICT-vaardigheden. Zo moet je bijvoorbeeld data kunnen gebruiken als onderbouwing van je cases.

Dat bijhouden van je vakkennis kan allereerst natuurlijk met opleidingen en trainingen. Daar moet je wel zelf voor betalen, daarom raad ik je aan om hier bewust budget voor vrij te maken. Daarnaast kun je ook artikelen lezen om up-to-date te blijven, of je aansluiten bij een netwerkgroep van specialisten. Binnen zo’n groep kun je onderling kennis uitwisselen. Niet alleen over je specialisme, maar bijvoorbeeld ook over de wet- en regelgeving voor zzp’ers. Zelf ben ik kort geleden benaderd voor zo’n groep. Voor nu vind ik dat nog wat te vroeg, maar op termijn zou ik het zeker interessant vinden.”
 

Zelf aan de slag met je ontwikkeling als business controller?

Dan zijn deze opleidingen misschien iets voor jou:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur