Docent in de spotlight: John Smits

John Smits werkt al meer dan 18 jaar als docent bij Markus Verbeek Praehep. Met plezier en passie studenten laten groeien in hun vakgebied, dat is waar hij ’s morgens vroeg zijn bed voor uit komt. Alles wat hij doceert, doet hij ook in zijn dagelijkse praktijk als klassiek boekhouder, coach en adviseur. Zo kan hij studenten goed helpen de koppeling te maken tussen theorie en praktijk.
 

Lesgeven aan vakgenoten

“Ik heb het altijd al leuk gevonden om contact te hebben met klanten en hen te begeleiden. Zo’n 18 jaar geleden dacht ik: Ik heb heel veel opleidingen gedaan, waarom ga ik niet lesgeven aan vakgenoten? Zo ben ik bij Markus Verbeek Praehep in Eindhoven begonnen met het geven van lessen Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). In de tussentijd heb ik me verder geschoold en ben ik doorgegroeid. Nu geef ik een heel breed palet aan vakken, maar alleen op gebieden waar ik zelf dagelijks in de praktijk mee te maken heb. Dat maakt het leuk.
 

Kennis uitwisselen

Een les is voor mij geslaagd als de studenten met een lach het lokaal verlaten en de theorie echt kunnen koppelen aan de praktijk. Dus dat ze niet alleen in de boeken kijken en zich voorbereiden op hun examens, maar ook echt iets met die kennis gaan doen. Het laatste halfuur van de les neem ik dan ook altijd de tijd om met de studenten in gesprek te gaan. Dan kijken we naar wat er op dat moment speelt in hun praktijk rondom het thema dat we in die les hebben behandeld. Zo kunnen we kennis uitwisselen. Daardoor kunnen de studenten de stof beter plaatsen en hoeven ze dus minder te leren voor hun examens. Bovendien leer ik zelf op deze manier ook veel van mijn studenten.
 

Flexibel Online

Naast dat ik lesgeef, ontwikkel ik ook veel materiaal voor Markus Verbeek Praehep, zo ben ik bijvoorbeeld ook betrokken bij de ontwikkeling van MBA Flexibel Online. Hierbij wordt de MBA-lesstof in videoclips van een paar minuten samengevat, waardoor studenten het makkelijker opnemen.
 

Zelf bijblijven

Zelf moet ik natuurlijk ook bijblijven in mijn vakgebied. Ik besteed per jaar zeker 10% van mijn tijd aan scholing. Daarbij vind ik het vooral belangrijk dat ik ook over 5 tot 10 jaar nog waarde toe kan voegen. Niet alleen voor mijn klanten, maar ook voor mijn studenten. Daarom volg ik nu elke vrijdag cursussen om me bij te scholen op het gebied van IT-innovaties.
 

IT-innovaties omarmen

De banen voor financieel professionals liggen zeker voor het oprapen, maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. Het gaat er namelijk niet alleen om of je nu aan de slag kunt, maar vooral ook om hoeveel waarde je over tien tot vijftien jaar kunt toevoegen. Daarom is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen en IT-innovaties te omarmen. De grootste uitdaging voor financieel professionals op dat gebied is het data-driven maken van hun organisatie. Op dit moment is er in organisaties heel veel data aanwezig die niet benut wordt. Daar liggen kansen. Want als je goed gebruikmaakt van de aanwezige data, kun je als organisatie betere beslissingen nemen. Daar wil ik mijn studenten ook graag bewust van maken.”

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur