“Accountancy is veel meer dan alleen met cijfers werken”

Welke ontwikkelingen kunnen we de komende jaren in de accountancy verwachten? En wat betekent dat voor de accountants van nu en de toekomst? We spraken erover met Huub Jansen, partner bij Crowe Foederer in Eindhoven.
 

Welke ontwikkelingen kan de accountant de komende jaren verwachten?

“Op dit moment zijn er twee belangrijke ontwikkelingen gaande, die elkaar in toenemende mate versterken. Aan de ene kant is dat globalisering. De wereld wordt steeds groter, of kleiner, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. En daarmee wordt de wereld ook een stuk complexer. Aan de andere kant is er steeds meer sprake van digitalisering. Eenvoudige operationele handelingen worden steeds meer overgenomen door de computers. Of dit nu gaat over boekhouden, jaarrekeningen opstellen, of routinematige controlewerkzaamheden.”
 

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomstige positie van de accountant?

“Het operationele en routinematige werk van de accountant zal vroeg of laat verdwijnen. Maar dat betekent niet dat de vraag naar accountants ook zal verdwijnen. Mensen zijn voortdurend op zoek naar zekerheid en duiding.  En in de toenemend complexe wereld wordt die vraag alleen maar groter. Het geven van die zekerheid is altijd al de taak van de accountant geweest, alleen de manier waarop verandert. In plaats van terugkijken zul je vooruit moeten kijken en proactief moeten zijn in het geven van die duiding.” 
 

Hoe geef je als organisatie antwoord op deze vraag?

“Het is belangrijk om te beseffen dat je zulke vraagstukken alleen maar met een team op kunt lossen. In de toekomst gaat het er dan ook steeds meer om dat je voor een bepaalde klant het juiste team samenstelt. Je moet de juiste competenties en disciplines bij elkaar brengen, die optimaal aansluiten bij de problematiek en situatie van de klant. Dat is iets waar wij als Crowe Foederer ook heel nadrukkelijk mee bezig zijn.”
 

Welke eigenschappen heeft de accountant van de toekomst nodig?

“Allereerst moet je multidisciplinair zijn en een probleem vanuit meerdere invalshoeken kunnen benaderen. Als accountant heb je de rol van regisseur binnen het team en ben je het eerste aanspreekpunt. Dat betekent niet dat je alles moet kunnen en alles zelf moet doen. Maar wel dat je problemen moet kunnen duiden en neerleggen bij de juiste specialisten. Daarnaast moet je als accountant van de toekomst proactief en toekomstgericht denken en handelen en met grote hoeveelheden (digitale) informatie om kunnen gaan. Maar het is misschien nog wel belangrijker dat je ook goed met mensen om kunt gaan.”
 

Waarom is om kunnen gaan met mensen zo belangrijk?

“Alles wat je doet als accountant draait om mensen. Je geeft duiding aan de situatie van de klant. Daarvoor moet je proactief kunnen en willen communiceren. En het moet je ook echt interesseren. Dat lijkt voor de hand liggend, maar ik zie nog steeds te veel mensen kiezen voor accountancy vanwege het feit dat ze graag met cijfers werken. En dat is in de toekomst niet meer helemaal het juiste criterium. Accountancy is veel meer dan alleen met cijfers werken.”
 

Hoe zorgen jullie bij Crowe Foederer dat jullie mensen over de juiste competenties beschikken?

“Dat doen we met name door in te zetten op opleiding. Het volgen van externe opleidingen is gebruikelijk in de accountancy, maar daarnaast zeten wij ook in op interne opleiding. We hebben een uitgebreid intern opleidingsprogramma, dat vooral goed op de nieuwe competenties aansluit. Dit programma is zeker niet alleen voor de juniormedewerkers, die het vak nog moeten leren. Wij geloven echt dat een leven lang leren onontkoombaar is voor de accountancybranche en dus ook voor ons kantoor. Ons opleidingsprogramma is dan ook gericht op alle professionals, van groen tot grijs.”

Over Crowe Foederer
Crowe Foederer is een accountants- en advieskantoor met 6 vestigingen binnen Nederland: Eindhoven, Amsterdam, Bladel, Lelystad, Oostzaan en Roermond. Sinds 2014 is Foederer lid van het internationale netwerk Crowe Global.

 

Bekijk ons gratis webinar ‘De accountant van 2025’

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de accountancy? Bekijk dan ons webinar ‘De accountant van 2025’. Tijdens dit webinar spraken we met prominente accountants Fou-Khan Tsang RA en Pieter de Kok RA over de ontwikkelingen in het accountantsberoep op de middellange termijn.
 

Mogelijk vind je dit ook interessant:

Relevante opleidingen:


Relevante bijeenkomsten:


Relevan​te artikelen:

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur