Wat is het verschil tussen PDL en VPS?

Ben je financieel professional en klaar voor de volgende stap in je carrière? Of wil je financieel professional worden en heb je interesse in loon- en salarisadministratie? Het kiezen van de juiste opleiding kan best lastig zijn. Het is belangrijk om een opleiding te kiezen die past bij jouw ambities, leerdoelen en talenten. Wij gaan in deze blog in op het verschil tussen twee opleidingen in loonadministratie: Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) en de Vakopleiding Payroll Services (VPS).

 

Wat is het verschil tussen PDL en VPS?

Het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) en de Vakopleiding Payroll Services (VPS) zijn twee opleidingen die zich richten op salarisadministratie. De PDL-opleiding is een opleiding waar de focus ligt op de basisprincipes, wet- en regelgeving en het correct toepassen van loonadministratieprocessen. Na de opleiding kun je zelfstandig een loonadministratie voeren, loonberekeningen maken en specifieke vragen hierover beantwoorden. Je doet gedegen kennis op en legt zo een solide fundament.


De VPS-opleiding is een HBO-opleiding en richt zich op de verdieping van deze kennis. Het gaat verder dan de fundamenten en behandelt complexere aspecten zoals payrollmanagement, strategie, sociale zekerheid en juridische vraagstukken. Je ontwikkelt je tot een schakel tussen HR, de financiële afdeling en de salarisadministratie. Het is een vakinhoudelijke opleiding waarbij je gevorderde kennis en vaardigheden opdoet.
 

Praktijkdiploma Loonadministratie versus Vakopleiding Payroll Services 

Is werken in loonadministratie iets voor jou? Bekijk het onderstaande overzicht waarin we de verschillen tussen de twee opleidingen op een rij zetten.

 

Praktijkdiploma Loonadministratie versus Vakopleiding Payroll Services

PDL

VPS

Salarisadministrateur
 
Payrollspecialist (loon- en personeelsadviseur)
Basiskennis
 
Verdiepende kennis
 
MBO-niveau HBO-niveau
 
Zes maanden
 
Twaalf maanden
Starters Ervaren professionals
 
Focus op hard skills
 
Focus op soft skills
Speerpunten zijn loonadministratie- en loonberekeningen Speerpunten zijn wet- en regelgeving, administratieve processen, HR, IT, leiderschaps- en adviesvaardigheden


Welke opleiding past bij mij?

Ga voor de opleiding PDL, VPS of zet een vervolgstap van PDL naar VPS. Weet je al welke opleiding bij je past? PDL is uitermate geschikt voor omscholers en bijscholers die een stevige basis willen leggen in loon- en salarisadministratie. VPS is passend wanneer je klaar bent voor de volgende stap in je carrière. Via deze opleiding ontwikkel je jezelf tot een deskundige payrollprofessional met diepgaande expertise op operationeel en strategisch niveau. Wil jij een vervolgstap zetten van PDL naar VPS? Lees dan verder in onze blog Van PDL naar VPS; de logische en zinvolle vervolgstap.
 

Meer weten over loonadministratie?

Bij Markus Verbeek Praehep hebben we meer dan 125 jaar ervaring in het opleiden van financieel professionals. Bekijk snel ons aanbod Loonadministratie- en Payrollopleidingen. Wij bieden opleidingen die naadloos aansluiten op de behoeften van starters en ervaren professionals.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur