Certified Compliance Officer (CCO)

Officieel geaccrediteerde praktijkgerichte en innovatieve leergang - 1 jaar
Trainingen
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/mvp/mvp/icons/tijd.png?ext=.png

Duur

8 maanden

https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/mvp/mvp/icons/studievormen.png?ext=.png

Eerstvolgende startmoment

Februari 2019

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 528 0811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Deze complete leergang biedt je een waardevol programma om door te kunnen groeien tot volwaardig compliance officer. Zo leer je bedrijfsgerelateerde risico’s analyseren en maatregelen treffen binnen de kaders van de wet. De vakdocenten in deze leergang, die hun sporen ruim hebben verdiend in de wereld van compliance, bieden je de tools en inzichten die je nodig hebt. Met deze leergang, uitgevoerd door onze businesspartner NIBE-SVV, zet je een flinke stap voorwaarts in je loopbaan!

Officieel erkend

De leergang CCO is geaccrediteerd door DSI, register Compliance Professional. Met het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van registratie in het register DSI Compliance Professional.

De vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ), heeft de leergang CCO geaccrediteerd en kent 270 PE-punten toe bij het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) van NIBE-SVV. Leden van Holland Quaestor hebben een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt). Leden die werkzaam zijn als compliance officer bij een trustkantoor dienen een door Holland Quaestor geaccrediteerde opleiding tot compliance officer te volgen en het daarbij horende diploma te behalen.

Als de leergang met goed gevolg is afgerond, kom je in aanmerking voor vrijstelling van 2 van de 6 modules van de Registeropleiding financieel recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen. De Registeropleiding financieel recht wordt afgesloten met het UvA-diploma Registeropleiding financieel recht en omvat 4 verplichte modules en 2 keuzemodules.

Voor wie?

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor ervaren compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezichtverantwoordelijkheden. De opleiding is zeer geschikt voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen en trustkantoren.

Vooropleiding

De leergang is geschikt voor jou, als je beschikt over minimaal HBO-/WO-werk- en -denk­niveau. Verder wordt verwacht dat je voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving hebt. Ook beschik je over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Indien je (nog) niet volledig voldoet aan dit profiel kan voldoende werkervaring alsnog leiden tot toelating tot de leergang. Het is in dat geval zeer aan te raden een stageplek te zoeken waar je de moduleopdrachten en het mondeling examen kunt uitvoeren.

Aanpak

Het doel van de leergang is je meer inzicht te geven in de verplichtingen die de wet- en regelgeving van je vragen. Je leert jouw rol als compliance officer vorm te geven binnen jouw organisatie. Hierbij kun je instrumenten van planning en control gebruiken en kun je omgaan met de krachtvelden en de cultuur van jouw organisatie. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere: persoonlijk effectief communiceren en het in kaart brengen en beheersen van de compliancerisico’s van je organisatie. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht en met de opdrachten word je uitstekend voorbereid op het afsluitende assessment.

Voorbereiding en studiebelasting

Gemiddeld duurt de leergang 1 jaar. Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten met afsluitend het assessment betekenen een studiebelasting van ongeveer 3-5 uur per week.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heb je toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Introductie compliance

(8 bijeenkomsten)

 • Wet- en regelgeving, Wft en materieel recht
 • Europees recht, Mifid III/EMIR
 • Strategie, corporate governance en bestuurs­aansprakelijkheid
 • Compliance en compliance charter
 • Integriteit, cultuur en gedrag in de organisatie
 • Awareness en opleiden van medewerkers
 • Compliancevaardigheden en compliant zijn

Beheerste bedrijfsvoering

(6 bijeenkomsten)

 • Beleid, programma en compliancerapportage
 • Aanbesteding, outsourcing en inkoop/mededinging
 • Anticorruptiewet- en -regelgeving en bestrijding van omkoping
 • Incidentenregeling en klokkenluidersregeling
 • Wbp (privacyregelgeving), beveiliging, CBP richtsnoeren
 • Beheersing van belangenconflicten (intern en extern), marktmisbruik, insiderregeling

Integere bedrijfsvoering

(6 bijeenkomsten)

 • Hoe verhoudt compliance zich tot riskmanagement?
 • Risk control en monitoring
 • Risk assessment en product approval review proces (PARP)
 • Zorgplicht, klantbelang centraal, klachtafhandeling
 • Anticorruptiewet- en -regelgeving, bestrijding van ­omkoping, soft controls, tone at the top
 • Social media, reputatie(schade), klachtenmanagement

De organisatie van het toezicht

(6 bijeenkomsten)

 • Wet- en regelgeving, Wft, toezicht en handhaving, provisieverbod
 • Visie (inter)nationale toezichthouders, AFM, DNB, ECB
 • Impact crossborder regelgeving, UK Bribery Act 2010
 • Toezicht in de praktijk en toekomst, verandering omgang toezichthouders
 • Compliancevaardigheden, dilemma’s delen, awareness en beïnvloeding

Examens en diploma

Voor de 4 modules van de leergang geldt een aanwezigheidsplicht met actieve participatie. Iedere module wordt afgerond met een moduleopdracht. Na het inleveren van de 4 moduleopdrachten verdedig je deze tijdens een mondeling examen. Indien je dit mondelinge examen succesvol afrondt en je hebt actief deelgenomen aan alle modules, waarbij je ook alle moduleopdrachten met een voldoende hebt afgerond, dan ontvang je het zeer gewaardeerde diploma ‘Certified Compliance Officer (CCO)’ van onze businesspartner NIBE-SVV. Je mag dan de titel Certified Compliance Officer (CCO) voeren.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

Je kunt deze opleiding volgen in de klassikale dagdeelvariant. Alle opdrachten en het mondelinge examen maken deel uit van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht. Je volgt bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De opleiding bestaat uit 13 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag, bij betaling in 1 termijn

Cursusgeld
€ 7.800,-
Studiemateriaal
€ 600,-
Examenkosten
€ 1.195,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 325,-
Locatiekosten
€ 384,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 10.304,-

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 528 0811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur