HBO Bedrijfsrecht

Praktijkgericht programma met directe koppeling naar je werk - 1 jaar
HBO Programma

Duur

Eerstvolgende startmoment

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 528 0811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In dit programma komen de belangrijkste bedrijfsjuridische aspecten aan de orde, zoals contractrecht, arbeidsrecht en verzekeringsrecht. De docenten zijn juristen uit de praktijk van het bedrijfsrecht. Met hun kennis en ervaring begeleiden zij jou bij het praktisch toepassen van jouw nieuwe kennis en inzichten. Met dit programma ontwikkel je je op HBO-niveau op het gebied van bedrijfsrecht.

Voor wie?

Je hebt juridische kennis op HBO-niveau en je wilt je verder ontwikkelen op het gebied van bedrijfsrecht.

Vooropleiding

Voor dit programma is geen specifieke vooropleiding vereist.

Aanpak

De opleiding bestaat uit 2 modules. Je besteedt aandacht aan het contractenrecht en ondernemingsrecht, hierbij ga je vooral in op vennootschapsrecht en intellectueel eigendomsrecht. Actuele ontwikkelingen hierin worden besproken door onze deskundige docenten. Ook ga je dieper in op het arbeids- en verzekeringsrecht. Trends die worden besproken zijn onder andere flexibele arbeidsverhoudingen en competentieontwikkeling van werknemers. Je krijgt ook inzicht in verzekeringsrecht, met de nadruk op schadeverzekeringen voor bedrijven en consumenten. Tijdens het programma pas je dit zoveel mogelijk direct toe in je eigen werk.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heb je toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma leg je je praktijkervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap. Zo ben je nog actiever bezig met de koppeling van je opleiding naar de beroepspraktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijf je bovendien parallel lopen met het HBO Bachelorprogramma. Het levert je tijdwinst op, als je later wilt doorstuderen naar een HBO Bachelor. Indien je tijdens de opleiding je praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar een Bachelor, adviseren wij je om het praktijkprogramma te volgen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Vrijstelling

Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien je verder wil studeren naar de HBO Bachelor Recht specialisatie Bedrijfsjurist van onze businesspartner NCOI en voldoet aan de toelatingsvoorwaarden, ontvang je vrijstelling voor gelijkwaardige onderdelen.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Contracten- en ondernemingsrecht

(8 bijeenkomsten)

 • Contracten en overeenkomsten
 • Fusie en overname
 • Vennootschapsrecht
 • Aandeelhouders, besluitvorming en ­zeggenschap
 • Bestuursverantwoordelijkheid en ­aansprakelijkheid
 • Corporate governance
 • Jaarrekeningrecht voor juristen
 • Intellectueel eigendom
 • Bedrijfsethiek

Arbeids- en verzekeringsrecht

(8 bijeenkomsten)

 • Arbeidsovereenkomsten
 • Ondernemingsraad en medezeggenschap
 • Arbeidsomstandigheden
 • Collectief ontslag
 • Ontslagrecht- en ontslagprocedures
 • Verzekerings- en premieplicht
 • Schade en aansprakelijkheid
 • Risico-inventarisatie
 • Bedrijfsverzekeringen
 • Polis en polisvoorwaarden

Examens en diploma

Je sluit beide modules af met een digitaal examen. Sluit je deze examens met een voldoende af, dan ontvang je het diploma ‘HBO Bedrijfsrecht’.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

De opleiding duurt ongeveer 1 jaar. De opleiding wordt zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 16 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-learning (zie Flexibel studeren voor meer informatie).

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 2.790,-

Studiemateriaal: € 125,- (per module)

Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen)

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is.

Je kunt deze opleiding ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 528 0811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur