MBO medewerker (Financiële) Administratie niveau 2

Officieel erkende MBO-opleiding - 9 maanden

MBO-opleidingen
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50 06 82 34 68 19

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

Algemeen

Met de opleiding MBO Medewerker (Financiële) Administratie niveau 2 behaal je een officieel erkend MBO-diploma. Diverse onderwerpen op het gebied van bedrijfsadministratie komen in het boeiende programma uitgebreid aan de orde. Daarnaast ontwikkel je je communicatieve vaardigheden, leer je projectmatig werken en verdiep je je in timemanagement. Je wordt opgeleid door docenten uit de praktijk. Dat is erg leerzaam en zeer inspirerend. Je kunt alles wat je leert direct toepassen in je dagelijks werk. Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner MBO College van NCOI. Wanneer je geen relevante werkomgeving hebt, dan kan het Stage Instituut van NCOI je helpen met het vinden van een passend stagebedrijf. Met deze erkende opleiding MBO Medewerker (Financiële) Administratie niveau 2 behaal je een officieel erkend diploma dat maatgevend is op het gebied van bedrijfsadministratie. Bovendien kun je met dit diploma versneld doorstuderen naar de opleiding MBO Financieel-Administratief Medewerker niveau 3.

Subsidie

Indien je deelneemt aan deze opleiding waarbij je de stage invult vanuit je werk, dan kan je werkgever mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling praktijkleren (SPL). Je volgt dan de opleiding als beroepsbegeleidende leerweg. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie. Indien je voor deze variant kiest, volg je een aanvullend programma bestaande uit taal, rekenen en een stagebegeleidingsprogramma. Zie Subsidie en belastingvoordeel voor meer informatie hierover. Je kunt ook met een NCOI-opleidingsadviseur bellen (telefoon 035 - 6 400 411).

Officieel erkend

NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO-opleidingen voor meer informatie.

Wat doet een medewerker (financiële) administratie?

Als (aankomend) medewerker (financiële) administratie houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Administratieve en financiële gegevens invoeren
 • Bijwerken van bestanden, overzichten of administraties
 • Controleren en corrigeren van invoerwerk
 • Opzoeken van administratieve en financiële gegevens
 • Ontvangen en verzenden van post en goederen
 • Uitvoeren van ondersteunende facilitaire en logistieke werkzaamheden

Je werkt zelfstandig, aangestuurd door een leidinggevende. Je bent voor de organisatie waar je werkt een betrouwbare en secure medewerker met oog voor administratieve details.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding word je gebeld en wordt alles voor een succesvolle start persoonlijk met je doorgenomen. Vervolgens start je je opleiding met een kick-off waarin uitgelegd wordt hoe alles werkt.

De opleiding wordt gegeven in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met de docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in een zelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Tijdens de bijeenkomsten leer je alles over de belangrijkste thema’s van het bijhouden van een financiële administratie. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je jouw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden.

Gedurende de opleiding beschik je niet alleen over actuele literatuur, maar heb je ook toegang tot onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma LBO, VMBO basisberoepsgericht of het diploma van een MBO-assistentenopleiding (MBO-niveau 1).

Indien je niet aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, maar wel beschikt over goede motivatie en ruime werkervaring, dan kun je mogelijk met een toelatingstoets toegelaten worden. In de toelatingstoets toon je aan dat je voldoende capaciteiten hebt om deze opleiding met succes af te ronden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, wordt je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur en BPV-begeleider voor je stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met je en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je praktijkopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf word je begeleid door je eigen leidinggevende of door een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Stage

Je stage is belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een bank, een overheidsinstelling of een productiebedrijf. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je jouw huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoef je geen aanvullende stage te lopen. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten.

Programma

Programma

Je wordt opgeleid voor het officiële diploma MBO Medewerker (Financiële) Administratie niveau 2. Het programma bestaat uit 2 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzemodule (4 avonden of 2 dagen), een module Studiebegeleiding (6 bijeenkomsten van 3 uur) en een stageprogramma (je werkplek of een stage). Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. We werken met ervaren praktijkdocenten en je kunt van ons een professionele aanpak verwachten.

Beroepsgerichte modules
Plannen en organiseren

(6 bijeenkomsten)

 • Agendabeheer
 • Timemanagement
 • Projectmatig werken
 • Organiseren van vergaderingen en bijeenkomsten
 • Organiseren van zakenreizen
 • Ontvangen van bezoekers
 • Telefoneren
 • Archiveren

Communicatieve vaardigheden

(6 bijeenkomsten)

 • Basisbegrippen communicatie
 • Gesprekstechnieken
 • Luisteren
 • Feedback geven
 • Feedback ontvangen
 • Presenteren
 • Vergaderen
 • Communicatie bij conflicten

Keuzeprogramma

(4 bijeenkomsten)
Je maakt een keuze uit onderstaande programma’s:

Keuze 1: Werken en communiceren met mensen vanuit verschillende culturen

Je gaat in dit keuzeprogramma aan de slag met het omgaan met culturele verschillen en met veilig en juist digitaal werken:

 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Digitale vaardigheden basis

Keuze 2: Daadkracht en duurzaamheid

In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met duurzaamheid in je werk en je organisatie en het nemen van initiatief voor verbeteringen:

 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 1 en 2

Keuze 3: Daadkrachtig en kwaliteitsgericht werken

Je gaat in dit keuzeprogramma aan de slag met arbeid en veiligheid, het omgaan met calamiteiten en het nemen van initiatief voor verbeteringen:

 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 1 en 2

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 2 te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. Je wordt daarin tijdens de opleiding ondersteund met een programma en maakt diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers al over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken waardoor het niet nodig is dit programma te volgen. Zie Toelichting MBO-opleidingen voor meer informatie.

MBO-diploma

Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner MBO College van NCOI. De afronding bestaat uit digitale examens. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt inplannen waar en wanneer je examen doet. Daarnaast rond je jouw stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma ‘Medewerker (Financiële) Administratie niveau 2’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. NCOI zorgt ervoor dat je dit kunt behalen. De opleiding is goed te combineren met werk en privé. Als grootste opleider voor werkenden weten we hoe we je optimaal kunnen begeleiden. Je zult met de juiste motivatie dan ook zonder al te veel inspanningen het programma succesvol kunnen doorlopen.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. Je mag kosteloos langer over je opleiding doen. Indien je dat wilt, kunt je de termijnbedragen spreiden over een langere termijn. Dit wordt als optie in de intake met je doorgenomen. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volg je 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 22 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. Je kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

Kostenspecificatie
Kostenoverzicht Ineens Per kwartaal
(3 termijnen)
Per maand*
(9 termijnen)
Dossiervorming (eenmalig) € 200,- niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 1.990,- € 716,40 € 238,80
Studiemateriaal € 450,- € 162,- € 54,-
Examenkosten € 590,- € 212,40 € 70,80  
Taal en rekenen € 400,- € 144,- € 48,-  
Praktijkprogramma € 600,- € 216,- € 72,-  
Diplomering € 250,- € 90,- € 30,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

* Betalen per maand is alleen voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kostenoverzicht Ineens Per kwartaal
(3 termijnen)
Per maand*
(9 termijnen)
Dossiervorming (eenmalig) € 200,- niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 1.990,- € 716,40 € 238,80
Studiemateriaal € 450,- € 162,- € 54,-
Examenkosten € 590,- € 212,40 € 70,80  
Taal en rekenen € 400,- € 144,- € 48,-  
Praktijkprogramma € 600,- € 216,- € 72,-  
Diplomering € 250,- € 90,- € 30,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

* Betalen per maand is alleen voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.