HBO Register Belastingconsulent

Ontwikkel je tot belastingconsulent met officiële titel RBc - 18 maanden

PDF aanvragen Direct inschrijven
Deze ontvang je direct per e-mail

Dit unieke programma bereidt je uitstekend voor op het beroep van belastingconsulent. Het adviseren bij de toepassing van de fiscale wet- en regelgeving is een zeer belangrijke taak in jouw (toekomstig) beroep. Je ontwikkelt je in deze opleiding tot de specialist die zowel de belastingaangiften verzorgt als belastingplichtigen bijstaat in geschillen met de belastingdienst. Als je na het behalen van het diploma lid blijft van het Register Belastingadviseurs (RB), word je ingeschreven in het ledenregister en mag je de beschermde titel RBc voeren.

Voor wie?

Je wilt je op HBO-niveau ontwikkelen tot allround belastingconsulent voor zzp’ers, particulieren, ondernemers en MKB.

Aanpak

In de opleiding HBO Register Belastingconsulent ontwikkel je essentiële kennis van en inzicht in het fiscale domein. Onze ervaren docenten zijn zelf actief in de praktijk, waardoor zij een ideaal klankbord vormen. Zo kun je praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen en benaderingen. Ook wordt de theorie steeds gekoppeld aan concrete en zeer herkenbare praktijkopdrachten, waarmee jouw inzicht aanzienlijk wordt verdiept. De modulaire opbouw zorgt ervoor dat je jouw opleiding flexibel kunt indelen. Je zult merken dat het behalen van dit diploma daardoor goed te combineren is met jouw drukke baan.

Als belastingconsulent is het cruciaal om de benodigde papieren in huis te hebben. Examens behalen is voor jou daarom van groot belang. In de bijeenkomsten van Markus Verbeek Praehep hebben oefenvragen ter voorbereiding op het examen een belangrijke rol. Vanuit onze jarenlange ervaring als fiscaal opleider bieden wij daarom extra examentrainingen aan. Deze zijn speciaal ingericht met diverse oefentechnieken. Daardoor maak je met nog meer vertrouwen het examen. Zie het programma voor de inhoud van deze opleiding.

Tijdens de opleiding ben je aspirant-lid van het Register Belastingadviseurs, waardoor je op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Je dient zelf een aspirant-lidmaatschap bij het Register Belastingadviseurs aan te schaffen. Dit gebeurt op individuele basis en is dan ook niet inbegrepen bij de kosten van deze opleiding. Zonder deze inschrijving word je niet toegelaten tot de HBO Register Belastingconsulent.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is kennis van boekhouden gewenst. Je hebt bijvoorbeeld Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of de opleiding MHBO Belastingassistent van Markus Verbeek Praehep gevolgd. Je beschikt over een relevante werkomgeving waarin je de opdrachten uit dit HBO-programma goed kunt uitvoeren.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haal je nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. Hier vind je:

 • Alle praktische informatie over jouw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met jouw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om jouw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toets je gelijk je voortgang

Programma

Het studieprogramma is opgebouwd uit de volgende modules:

 • BC Inleiding recht/belastingrecht
 • BC Formeel belastingrecht
 • BC Privaatrecht/ondernemingsrecht
 • BC Inkomstenbelasting voor de particulier
 • BC Inkomstenbelasting (winst en DGA)
 • BC Vennootschapsbelasting/dividendbelasting
 • BC Capita selecta onderneming en DGA
 • BC Loonbelasting
 • BC Omzetbelasting
 • BC Belastingen van rechtsverkeer/internationaal belastingrecht
 • BC Schenk- en erfbelasting
 • Examentrainingen

Examens en diploma

Je sluit het programma af met examens bij het Register Belastingadviseurs. In totaal leg je 8 examens af. Alle examens bestaan uit een praktijkgericht schriftelijk examen, afgenomen door Register Belastingadviseurs. Je dient jezelf aan te melden voor deze examens via www.rb.nl en de kosten betaal je rechtstreeks aan de exameninstantie. Indien je de modules met een voldoende afsluit, ontvang je het diploma ‘HBO Register Belastingconsulent’. Als je lid blijft bij het RB, mag je ook de titel RBc voeren.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 31 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 13.00 uur en 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de examentrainingen. De avondopleiding heeft 31 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de examentrainingen. Je kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Kosten

Cursusgeld € 3490,00
Studiemateriaal € 325,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 245,50
Reprorechten € 15,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 4075,50

Kosten

Cursusgeld: € 3.490,-
Studiemateriaal: € 325,-
Examens: Via het Register Belastingadviseur. Kosten per examen € 125,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 6 termijnen ­betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

035-5 280 811

Ma t/m Do: 08:00 - 18:00
Vr: 08:00 - 17:00


 

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs. 
Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.