HBO Belastingconsulent B

Onderdeel van HBO Belastingconsulent - 6 maanden

Nieuw bij MVP
6 Locaties Door heel Nederland
feb '18 Eerstvolgende startmoment
Zaterdag, E-learning, Dag en Avond Lesmomenten
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Wil je je verdiepen in inkomsten-, vennootschaps- en dividendbelasting? Of wil je in korte tijd jouw kennis op deze gebieden opfrissen? Dan is het programma HBO Belastingconsulent B geschikt voor jou. Met dit programma rond je direct een samenhangend deel van de opleiding HBO Belastingconsulent af. Je bereidt je hiermee voor op het beroep van belasting­consulent. Je leert over de capita selecta onderneming en DGA, fiscale eenheden en belastingplicht. Daarnaast komt inkomstenbelasting aan bod.

Voor wie?

Je wilt je in een korte periode op HBO-niveau ontwikkelen op het gebied van (inkomsten)belasting voor de onderneming, capita selecta onder­nemingen en DGA.

Aanpak

Het programma HBO Belastingconsulent B is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kun je jouw opleiding flexibel indelen. Je zult merken dat het behalen van dit diploma daardoor goed te ­combineren is met jouw drukke baan. Je ontwikkelt je kennis van en inzicht in ­vennootschaps- en dividendbelasting en DGA. Het programma wordt verzorgd door ervaren docenten en trainers, die zelf actief zijn in de praktijk. Je zult merken dat zij een ideaal klankbord vormen. Zo kun je praktijk­situaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen. Je koppelt dit direct aan jouw eigen werkomgeving. Zo kun je wat je leert, direct toepassen en daarvan ook weer leren.

Als fiscalist is het cruciaal om de benodigde papieren in huis te hebben. Examens behalen is daarom van groot belang. In de bijeenkomsten van Markus Verbeek Praehep hebben oefenvragen ter voorbereiding op het examen ook een belangrijke rol. Door jarenlange ervaring als dé financiële opleider van Nederland heeft Markus Verbeek Praehep zich gespecialiseerd in de ­oefentechnieken om de examens te behalen.
 


BC Inkomstenbelasting (winst en DGA)

(5 bijeenkomsten)

 • Onderneming, ondernemerschap en vennoot
 • Basisprincipes fiscale winstbepaling
 • Soorten vermogen
 • Ondernemingsfaciliteiten
 • Aanmerkelijk belang
 • Terbeschikkingstellingsregeling
 • Overdracht van de onderneming
 • Overlijden/ontbinding huwelijksgemeenschap

BC Vennootschapsbelasting/dividend­belasting

(4 bijeenkomsten)

 • Wat is een fiscale eenheid?
 • Subjectieve en objectieve belastingplicht
 • (Kapitaal)stortingen en -onttrekkingen
 • Beperkingen van renteaftrek
 • Belastbare winst
 • Vorderingen en antimisbruikbepalingen
 • De fiscale gevolgen van fusie en splitsing
 • Dividendbelasting

BC Capita selecta onderneming en DGA

(2 bijeenkomsten)

 • Stakingswinst en -aftrek
 • Ruisende en geruisloze inbreng
 • Aangaan samenwerkingsverband
 • Doorschuifregelingen in het aanmerkelijk belang
 • Bedrijfsopvolging en vererving van aanmerkelijk belang

 

Vooropleiding

Voor deze opleiding is kennis van boekhouden gewenst. Je hebt bijvoorbeeld Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) of de opleiding MHBO Belasting­assistent van Markus Verbeek Praehep gevolgd. Je beschikt over een ­relevante werkomgeving waarin je de opdrachten uit dit HBO-programma goed kunt uitvoeren.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haal je nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Vrijstelling

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Als je na HBO Belastingconsulent B verder studeert naar HBO Belastingconsulent, ontvang je vrijstelling voor de modules die je al hebt afgerond.

Online leeromgeving

Je hebt toegang tot onze moderne online leeromgeving. Deze biedt je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. Hier vind je:

 • Alle praktische informatie over jouw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met jouw docenten en ­medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om jouw kennis en vaardig­heden op toe te passen. Zo toets je gelijk je voortgang
Programma

Programma

Het studieprogramma is opgebouwd uit de volgende onderwerpen:

 • BC Inkomstenbelasting (winst en DGA)
 • BC Vennootschapsbelasting/dividend­belasting
 • BC Capita selecta onderneming en DGA
 • Examentraining

Examens en diploma

De modules BC Inkomstenbelasting (winst en DGA) en BC Capita selecta ­onderneming en DGA worden samen afgesloten met 1 examen. BC ­Vennootschapsbelasting/dividend­belasting sluit je af met een schriftelijk ­examen. Deze examens worden ­afgenomen door de externe examen­instantie Register Belasting­adviseurs. Je dient jezelf aan te melden voor deze examens via www.rb.nl en de kosten betaal je rechtstreeks aan de ­exameninstantie. Indien je de modules met een voldoende afsluit, ontvang je het diploma ‘Belastingconsulent’ van Hogeschool Markus ­Verbeek ­Praehep.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 11 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 13.00 uur en 1 bijeenkomst van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de ­examentraining. De avond­opleiding heeft 11 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 1 bijeenkomst van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de examen­training. Je kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand ­volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Indien het startmoment niet voldoet aan uw wensen, verwijzen wij u graag naar de moduleplanner. Hier krijgt u, na selectie van de gewenste opleiding, op een overzichtelijke wijze te zien welke onderliggende modules op welk moment en waar te volgen zijn.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij MVP kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
MVP is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld € 1.290,-
Studiemateriaal € 75,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 85,50
Reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 1.465,50

Kosten

Cursusgeld: € 1.290,-
Studiemateriaal: € 75,-
Examens: € 125,- per examen via het RB
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 2 termijnen ­betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.