HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie

Praktijkgericht Bachelorprogramma tot leraar in het voortgezet onderwijs

HBO Bacheloropleidingen
Bekijk kosten Zie kostenoverzicht
PDF aanvragenDirect inschrijven035 - 760 48 50

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vrij: 08:00 - 17:00 uur

035 528 0811
Neem contact op
Algemeen

Dit HBO Bachelorprogramma wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. Als leraar economie verbind je samen met de leerlingen economie aan de maatschappij. Want onze maatschappij draait om economie en jouw leerlingen zullen dan ook veel met economische aspecten te maken krijgen. Jij als leraar economie bereidt ze hierop voor. Samen met de leerlingen ontdek je de wegen van het geld en leert ze essentiële kennis die ze de rest van hun leven meenemen. Denk hierbij aan belastingen, BNP, werkloosheid en de gevolgen van een economische crisis. Dit zal niet altijd direct gevolgen hebben voor leerlingen, maar het ontwikkelen van kennis hierover geeft leerlingen wel de kans een eigen mening en identiteit te ontwikkelen. Erg belangrijk en een bijzonder mooi vak. Je bouwt als leraar met jouw leerlingen stevig aan hun toekomst in de maatschappij. Met dit Bacheloprogramma ben je verzekerd van een uitstekende voorbereiding op het boeiende vak van leraar economie en je kunt na afloop als docent werken in het VMBO of de onderbouw van HAVO/VWO.

Je behaalt je onderwijsbevoegdheid

Wil je als leraar aan de slag gaan, dan heb je een onderwijsbevoegdheid nodig. Waaneer dit HBO Bachelorprogramma geaccrediteerd is, behaal je met deze opleiding je officiële tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Zie voor meer informatie over de status van de accreditiatie onze website. Deze opleiding geeft een bevoegdheid voor de vakken algemene economie en bedrijfseconomie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit HBO Bachelorprogramma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Subsidie en belastingvoordeel voor meer informatie.

Accreditatie

Dit programma is opgezet met medewerking van vakprofessionals en deskundigen uit het beroepenveld, waarbij gewerkt is vanuit de strikte beoordelingskaders van de NVAO. De accreditatie is in voorbereiding. De opleiding is daarmee nog niet opgenomen in het CROHO (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs). Voor actuele informatie kun je onze website raadplegen: www.ncoi.nl of het CROHO bekijken. Uiteraard kun je ook met onze studieadviseurs contact opnemen.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet meer nodig. Je kunt je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte.

Voor wie?

Het programma is ontwikkeld voor diegenen die op een efficiënte en flexibele manier het HBO Bachelorprogramma Lerarenopleiding Economie willen afronden. Het Bachelorprogramma is ook erg interessant wanneer je een overstap wilt maken van het primair onderwijs naar het tweedegraads gebied binnen het onderwijs.

Aanpak

Tijdens dit programma word je begeleid door topdocenten met ruime ervaring in de onderwijspraktijk. Zij koppelen vakinhoud voor jou aan vakdidactiek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen ontwikkel je je tot docent. Hierbij vormen 3 taken de kern:

 • Inhoud
 • Vakdidactiek
 • Pedagogiek

Deze opleiding is volledig ontworpen naar deze 3 kerntaken. Zo ben je ervan verzekerd dat je alle aspecten van het docentschap leert toepassen. Dit doe je aan de hand van een uniek onderwijsmodel waarbij je leert van de werk- en levenservaring van medestudenten en jouw docent en dit direct in de praktijk kunt toepassen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je na afloop van de opleiding uitstekend voorbereid bent en voldoende in huis hebt om met succes voor de klas te kunnen staan.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt aan dit HBO Bachelorprogramma deelnemen met een HAVO- of VWO-diploma, met als aanvullende eis economie in het vakkenpakket. Ben je in het bezit van een HAVO- of VWO-diploma zonder economie in het vakkenpakket, of van een volledig diploma MBO-niveau 4, dan volg je eerst de hiervoor speciaal ontwikkelde Servicemodule Economie van onze businesspartner NCOI. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI. Ook dan volg je de Servicemodule Economie. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Stage

Het koppelen van de theorie naar de praktijk kan alleen als je het geleerde in echte werksituaties kunt toepassen. Hierdoor kun je namelijk direct oefenen met wat je geleerd hebt, een eigen stijl ontwikkelen en met vragen en problemen direct naar de docent stappen. Daarom vinden wij het belangrijk dat je stage loopt, direct al vanaf het eerste jaar. Het is namelijk relevant dat je leert hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier voorbereidt, uitvoert en evalueert. Ook leer je een lesplanning kunnen opstellen, lessenseries uitvoeren en onderwijs kunnen evalueren en bijstellen. Daarnaast is een goede begeleiding van leerlingen en goed contact met ouders en collega’s waardevol voor elke docent. Dit soort vaardigheden leer je alleen door ze echt toe te passen in de praktijk. Stage vormt daarom een essentieel onderdeel van deze lerarenopleiding. Op die manier kun je kennis en vaardigheden opdoen die onmisbaar zijn binnen het werkveld. Je dient een stageschool te vinden waar je minimaal 1 dag per week stage kunt lopen. Je start al aan het begin van de opleiding met de stage. Werk je al in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent? Dan kun je de school waar je werkt vaak gebruiken als stageplaats. Werk je nog niet in het onderwijs? Dan bieden wij je de mogelijkheid om via het Stage Instituut een stage te zoeken.

Programma

Programma

 

Fase 1

 • Leren en lesgeven [MO] 8 EC
 • Bedrijfseconomie in de klas [SE] 8 EC
 • Algemene economie in de klas [SE] 8 EC
 • Marketing en ondernemen [ME] 8 EC
 • Nederlands recht [MO] 8 EC
 • Financiële administratie in de klas [SE] 8 EC
 • Beroepsopdracht fase 1 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME] 6 EC

Fase 2

 • Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding [SE] 8 EC
 • Groepsdynamica en klassenmanagement [MO] 8 EC
 • Economische ontwikkeling en omgeving [SE] 8 EC
 • Toegepaste bedrijfseconomische beslissingen [SE] 8 EC
 • Marktonderzoek en statistiek [SE] 8 EC
 • Ondernemen met informatie [MO] 8 EC
 • Beroepsopdracht fase 2 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Diversiteit en onderwijzen [MO/ME] 12 EC
 • Financiële omgeving [SE] 6 EC
 • Wereldeconomie in perspectief [MO] 6 EC
 • Verdieping vakdidactiek economie [SE] 8 EC
 • Economie in de onderwijspraktijk [ME] 8 EC
 • Vernieuwend economie onderwijs [MO] 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Economie en ondernemen in de klas [MO] 8 EC
 • Keuze uit afstudeerrichting: 8 EC
  • Algemeen vormend onderwijs (AVO) [MO]
  • Beroepsonderwijs (BO) [MO]
 • Afstudeeronderzoek onderwijs 14 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME] 30 EC

Examens

Je examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens/assessment [ME] en een praktijkportfolio [PF].

Diploma

Dit Bachelorprogramma wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. Dit Bachelorprogramma is ontwikkeld onder het toeziend oog van een onafhankelijke werkveldcommissie. Het wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. Na een positief besluit van de NVAO behaal je met dit programma het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voortgezet Onderwijs van de Tweede Graad in Economie’ van Hogeschool NCOI. Wil je de actuele status inzien? Zie www.ncoi.nl

Planning

Studeren op afstand

Zie Studeren op Afstand voor meer informatie.

Opleidingsdata en locaties (inschrijven is mogelijk voor al deze momenten)

Kostenspecificatie

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Competentie-ontwikkelprogramma: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.695,-
Propedeuseprogramma: € 750,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Competentie-ontwikkelprogramma: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.695,-
Propedeuseprogramma: € 750,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Module-overzicht

Een gehele opleiding in één keer doen of opdelen in modules?

Bij Markus Verbeek Preahep kun je bij veel opleidingen kiezen om je modulair in te schrijven in plaats van direct voor de hele opleiding. Direct inschrijven is voordeliger maar misschien geef je toch de voorkeur aan modulair studeren.

Gehele Opleiding

 • Gemiddeld 17% voordeliger
 • De volledige opleiding van A tot Z
 • Betalen in termijnen

Modulair

 • Maximale flexibiliteit
 • Je bepaalt zelf je tempo
 • Prijzen kunnen stijgen

Open Dag

Wil je meer weten over de werkwijze van Markus Verbeek Praehep of wil je persoonlijk studieadvies? Meld je dan aan voor een van onze open dagen in Utrecht of Amsterdam en kom in gesprek met een van onze opleidingsadviseurs.

Aanmelden

LIEVER OP JE GEMAK NAAR ONS AANBOD KIJKEN?

De nieuwe studiegids voor financiele professionals met opleidingen op alle niveaus

studiegids aanvragen

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar.

035 528 0811
Stuur ons een mail

Ma t/m do van 08.00 - 18.00 uur
Vr van 08.00 - 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.