HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen Fase 1 (in 4-jarige variant)

Eerste jaar van de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie - 1 jaar
HBO Bacheloropleiding

Duur

12 maanden

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Eerstvolgende startmoment

14-09-2020

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil jij je Propedeutisch getuigschrift behalen voor de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen? En wil je starten met een HBO Bacheloropleiding, maar je niet direct vastleggen voor een studie van 4 tot 5,5 jaar? Kies dan voor deze HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen Fase 1 (in 4-jarige variant) van Markus Verbeek Praehep. In 6 modules leg je de basis voor je carrière als administrateur binnen het financieel-economisch werkgebied. Hiervoor ga je onder andere aan de slag met de modules van Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). De certificaten en diploma's die je hierbij behaalt, worden bijzonder gewaardeerd in de branche en vaak gezien als dé standaard diploma's voor de salarisadministrateur of -adviseur.

Vrijstelling

Dit programma is fase 1 uit de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen. Ben je al in het bezit van een MBA-diploma en wil je starten met dit programma? Dan kun je mogelijkerwijs vrijstelling krijgen voor de MBA-onderdelen die in fase 1 worden afgerond.

Met dit programma behaal je je Propedeusegetuigschrift. Na afronding van dit programma kun je verder studeren met fase 2 van de HBO Bachelor. Alle modules uit fase 1 kunnen worden ingebracht, zodat je in je eigen tempo verder studeert naar je graad Bachelor of Science (BSc).

Propedeusegetuigschrift

Je volgt dit aantrekkelijke programma in combinatie met een praktijkprogramma. Door het volgen van het praktijkprogramma volg je feitelijk de HBO Bacheloropleiding. Je rondt het volledige eerste jaar van de geaccrediteerde HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen af. Daarmee behaal je je officiële Propedeusegetuigschrift indien je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen.

Voor wie?

Je wilt starten met de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen en je niet direct vastleggen voor een studie van 4 of 5 jaar. Met dit eenjarige programma rond je de eerste fase van de Bacheloropleiding af.

Aanpak

Dit programma is gelijk aan fase 1 van de HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie Algemeen van Markus Verbeek Praehep. Met de 6 modules, praktijkgerichte opdrachten en integrale opdracht loop je gelijk aan de studenten van de HBO Bachelor. Dit kent vele voordelen. Je behaalt je MBA-diploma, een officieel Propedeusegetuigschrift en kunt na afloop eenvoudig doorstuderen met de HBO Bachelor.

Het programma bestaat uit een afwisseling van theorie, cases en praktijkgerichte opdrachten. Een ervaren docent uit de praktijk helpt je bij het vertalen van de theorie naar je eigen werkomgeving. Zo profiteer je direct van je studie in je eigen werk. Niet voor niets is Markus Verbeek Praehep al 120 jaar de opleider voor financieel professionals.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan dit programma met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Heb je dit niet en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool Markus Verbeek Praehep.

Voorbereiding en studiebelasting

Het doornemen van de theorie en het maken van de thuisopdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per studiebijeenkomst.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de studie heb je toegang tot onze moderne online leeromgeving.

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma leg je je praktijkervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap.

Voor een financieel professional is het van belang om een expert op zijn vakgebied te zijn. Maar een professional zonder goede persoonlijke vaardigheden en oog voor de eigen ontwikkeling biedt organisaties te weinig toegevoegde waarde. Jouw gedrag en persoonlijkheid binnen de organisatie bepalen een groot deel van hoe je als professional functioneert. In het praktijkprogramma ga je hiermee aan de slag.

Natuurlijk moeten we, voordat we aan het werk gaan, aan het begin van de opleiding meten hoe het met je professionele vaardigheden is gesteld, zoals samenwerken, probleemoplossend vermogen en kwaliteitsbewustzijn. Alleen met meten ben je er niet, je maakt een plan hoe je aan de resultaten van de meting gaat werken. Je formuleert ontwikkeldoelstellingen met concrete werksituaties.

Voor je vakinhoudelijke vaardigheden en ontwikkeling ga je aan de slag met belangrijke terugkerende werkzaamheden, bijvoorbeeld het opstellen van financieel-economische informatie voor de besluitvorming en het opstellen van onderdelen van de jaarrekening. Je reflecteert daarbij op hoe je met bepaalde situaties bent omgegaan.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit programma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Fiscaal voordeel voor meer informatie.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Examens en diploma

Je rondt de module Financial accounting 1 af met een digitaal examen. De module Data science en onderzoek rond je af met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules rond je elk afzonderlijk af met een extern examen bij de Nederlandse Associatie voor Examinering. Zo behaal je tijdens het programma eveneens het diploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Hiernaast rond je het programma af met een integrale opdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het 'Propedeutisch getuigschrift HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie' van Markus Verbeek Praehep.

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

MBA Bedrijfsadministratie

(8 bijeenkomsten)

 • Inrichten van de boekhouding
 • Uitgangspunten van financiële administratie
 • Budgettering en administratie
 • Projectadministratie en resultaatberekening per project
 • Journaliseren van financiële feiten

MBA Kostencalculatie

(8 bijeenkomsten)

 • Kostensoorten en kostenverbijzonderingsmethoden
 • Kostenbudgettering en -bewaking
 • Kostprijs- en capaciteitsberekeningen
 • Optimaliseringsvraagstukken: uitbesteden of zelf maken

MBA Financiering

(8 bijeenkomsten)

 • Investeringsselectie
 • Vermogensbehoefte bepalen
 • Analyse van de jaarrekening: kengetallen
 • Interne en externe verslaggeving
 • Opstellen van een balans

MBA Belastingwetgeving

(8 bijeenkomsten)

 • Inkomsten- en loonbelasting
 • Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr)
 • Omzetbelasting

Financial accounting 1

(10 bijeenkomsten)

 • Functies externe verslaggeving
 • Jaarrekening en effecten op stakeholders
 • Richtlijnen voor financiële verslaggeving (RJ, IASB en IFRS)
 • Waardebegrippen en schattingselementen
 • Beoordelen juistheid en toereikendheid van jaarrekening
 • Verslaggeving beoordelen voor een nv, bv of kleine vennootschap
 • Kapitaalbescherming

Data science en onderzoek

(6 bijeenkomsten)

 • Basis uitgangspunten statistiek
 • Data science in de accountancy
 • Schattingen maken en steekproeven
 • Begrijpen van statistische analyse
 • Relevantie big data
 • Data science met software
 • Statistiek en manipulatie

  Praktijkprogramma

  (2 bijeenkomsten van 3 uur)
  Tijdens dit programma werk je aan gerichte opdrachten, waarbij je alles wat je leert direct toepast in je eigen praktijksituatie.

  Integrale opdracht

  (2 bijeenkomsten van 3 uur)
  Je rondt dit programma af met een integrale opdracht.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 24 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur
 • Avond: 52 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Lesgeld
€ 4.390,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 690,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 1.256,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 650,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 7.001,-

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten

Markus Verbeek Praehep regelt voor je een arrangement, bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen we naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, HBO Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21 % btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er bovenop de prijs exclusief btw 10% opslag. Dat betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding zelf? Dat geldt de opslag van 10% niet.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur