Collectief Pensioen (klassikaal inclusief examenrecht)

Leer alles over collectieve pensioenregelingen voor werknemers - 2 maanden
Trainingen en Korte Cursussen

Duur

Eerstvolgende startmoment

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het Nederlandse pensioenstelsel kent 3 pijlers: sociale zekerheid, collectieve regelingen en individuele aanvullingen. In deze opleiding wordt ingegaan op het collectieve pensioen. Driekwart van de Nederlandse werknemers kan of moet gebruikmaken van het bedrijfstakpensioen. In deze opleiding leer je onder welke voorwaarden een bedrijf pensioenregelingen aan de medewerkers moet aanbieden. Ook verdiep je je in dekkingsgraden en vermogensbeheer in relatie tot pensioen. Na afloop van deze opleiding heb je de kennis in huis om actief persoonsgebonden advies te geven op het gebied van pensioenopbouw. De praktijkgerichte aanpak van de ervaren topdocenten, gecombineerd met de moderne online leeromgeving, maakt deze opleiding zeer aantrekkelijk. Met de brede opgedande kennis is de stap naar een specialisatie bovendien binnen handbereik.

Voor wie?

Deze opleiding is ontwikkeld voor (nieuwe) front- en backofficemedewerkers van pensioenfondsen. Daarnaast is de opleiding interessant voor een ieder die als onderdeel van zijn werkzaamheden kennis omtrent collectieve pensioenen dient te bezitten. Denk hierbij aan HR-medewerkers, payrollers en financieel adviseurs.

Vooropleiding

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk.

Aanpak

Het doel van deze opleiding is dat je inzicht en kennis verwerft op het gebied van collectieve pensioenen. De uitvoering van pensioenregelingen en vragen van pensioengerechtigden staan centraal in deze opleiding. Je verdiept je daarom in de wet- en regelgeving op het gebied van pensioenopbouw en maakt kennis met verschillende pensioensystemen. Je leert over de waardevastheid van pensioenen en bestudeert aanvullende regelingen. Hierdoor kun je de gevolgen van veranderingen in de persoonlijke situaties van pensioengerechtigden inschatten.

Naast de klassikale variant, waarbij sprake is van bijeenkomsten, kan deze opleiding ook via e-learning gevolgd worden. De opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toegankelijk en bereiden je uitstekend voor op de toets. Via een moderne online leeromgeving kun je vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan je docent of medestudenten.

Voorbereiding en studiebelasting

Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 12 uur per week.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heb je toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Vervolgopleiding

 • Pensioenprakijk
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoofdlijnen pensioenwereld, Wet- en regelgeving, waaronder Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds; Wet verplichte beroepspensioenregeling en Pensioenwet
 • Pensioenopbouw en pensioensystemen
 • Pensioenvormen en financiering
 • Pensioeninformatie
 • Pensioenmutaties en pensioenadministratie
 • Echtscheiding en beëindiging partnerrelatie
 • Waardevastheid; indexatie, toeslagbeleid
 • Aanvullende regelingen
 • Pensioenuitvoering, bruto-netto-traject, salarisadministratie, pensioenuitkering in buitenland
 • Verplichtingen werkgever en pensioenuitvoerder

Examens en diploma

De opleiding wordt afgerond met een digitaal examen bestaande uit meerkeuzevragen. Het examen wordt afgenomen in een toetscentrum. Indien je dit examen met een voldoende afsluit, ontvang je het diploma ‘Collectief Pensioen’.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

Je kunt deze opleiding volgen in 2 zeer aantrekkelijke varianten. Het digitale examen maakt deel uit van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht. Je bent vrij in het kiezen van een examendatum. Je kunt kiezen uit de volgende varianten:

 1. E-learning. Je volgt daarbij geen klassikale bijeenkomsten.
  1. Klassikaal. Bij deze variant volg je klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. In de bijeenkomsten word je getraind in het maken van examenvragen. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding omvat, inclusief de examentraining, 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding omvat 6 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Klassikaal: € 1.290,-

Examenkosten: € 150,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is.

Je kunt deze opleiding ook in 2 termijnen betalen.

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Do: 08.00 - 18.00 uur / Vr: 08.00 - 17.00 uur