Over Markus Verbeek Praehep

Over Marcus Verbeek Praehep

Aftrek studiekosten 2021

Ben je particulier en betaal je zelf de kosten voor je opleiding? Dan is het goed om te weten dat je heel 2021 nog je studiekosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit geldt zowel voor een voltijdopleiding, een deeltijdopleiding of een studie voor je werk. In 2022 wordt deze regeling vervangen door het STAP-budget.
 

Tot 50 procent belastingvoordeel

Met de regeling ‘Aftrek studiekosten 2021’ van de Belastingdienst kun je een groot deel van je gemaakte studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de studiekosten van je fiscale partner. Maak je gebruik van het levenlanglerenkrediet? Ook dan kun je je studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting.

Bij het aftrekken van studiekosten geldt altijd een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Kosten voor je laptop, printer, reiskosten en dergelijke zijn niet aftrekbaar. Deze regeling kan je in totaal tot wel 50% belastingvoordeel opleveren.

Let op! Deze regeling vervalt op 1-1-2022

Belangrijk om te weten: je kunt nog maar tot en met 31 december 2021 gebruikmaken van het belastingvoordeel voor particulieren. Vanaf 1 januari 2022 kun je je studiekosten niet meer aftrekken van je inkomstenbelasting. Wel kun je vanaf dan gebruikmaken van een nieuwe regeling: het STAP-budget.

Lees meer over het STAP-budget

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van het belastingvoordeel voor particulieren, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

  • Je bent voor 31 december 2021 gestart met je opleiding of training.
  • Je hebt geen recht op studiefinanciering of studievoorschot.
  • Jij of je fiscale partner maakt de kosten voor jouw opleiding of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.
 

Vragen? Neem contact op

Heb je vragen over het aftrekken van je studiekosten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs: 035 – 5 280 811.

Wij hebben elke maand een digitale open avond!

Wil jij alles weten over onze opleidingen? Meld je dan aan voor één van onze digitale open avonden. Wij vertellen over klassikaal studeren, e-Learning en de virtual classroom. Daarnaast krijg je informatie over onze manier van lesgeven en kun je direct vragen stellen.