Adviesfunctie belangrijk voor de toekomst van de RAA

Binnen administratiekantoren wordt vooral aandacht besteed aan het voeren van personeelsadministraties, financiële administraties, het samenstellen van jaarrekeningen en het verrichten van fiscale aangiftes. Vraag is of de administratiekantoren nog voldoende toekomst hebben nu veel administratieve werkzaamheden worden geautomatiseerd. Deze automatiseringsslag valt samen met een toenemende concurrentie en daardoor een stijgende prijsdruk. In oktober 2016 heeft de Rabobank een rapport uitgebracht waarin duidelijk naar voren komt dat de omzet die accountants- en administratiekantoren realiseren met het samenstellen van de jaarrekening de komende jaren fors zal dalen.
 

Kansen

Toch worden er in datzelfde rapport van de Rabobank ook kansen genoemd. Een belangrijke kans ligt in de verschuiving van administreren naar adviseren. Verder moeten administratiekantoren soepel meebewegen met de ontwikkelingen in de markt. Automatisering is een kans en geen bedreiging. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe dashboards te ontwikkelen en klanten aan de hand daarvan nog beter te adviseren.
 

Leren adviseren

Peter van den Berg, bestuursvoorzitter van de SRFA, merkt op dat om die reden in de opleiding tot Register Administratie Adviseur nadrukkelijk ook de nodige aandacht wordt besteed aan het leren verstrekken van fiscale en bedrijfseconomische adviezen. Van den Berg: ”Het gaat niet alleen om het kunnen opstellen van cijferoverzichten, maar ook om het zien van kansen en bedreigingen voor de ondernemers op basis van die cijfers. De Register Administratie Adviseur trekt samen op met zijn klanten en stelt zich op als hun sparringpartner.”
 

Meebewegen met IT-ontwikkelingen

IT-ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van Power BI, bieden aan de Register Administratie Adviseurs nieuwe kansen. Van den Berg: ”De Register Administratie Adviseur moet zich niet zozeer als IT-specialist ontwikkelen, maar hij moet wel zicht hebben op wat hij met nieuwe tools kan, op dat gebied meebewegen met de ontwikkelingen in de markt en daarmee nieuwe advieskansen creëren.”
 

Over de SRFA

De Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA) is een onafhankelijke stichting, waar gedegen opgeleide fiscalisten en financieel professionals zich kunnen laten registreren. Bijvoorbeeld in het Register Administratie Adviseur (RAA). Met deze registratie laat je zien de vereiste kennis in huis te hebben en de ontwikkelingen in je vakgebied continu bij te houden. Wil je meer weten over de SRFA en de verschillende registers? Kijk dan op www.srfa.nl.

Bron: SRFA.nl

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.00 - 18.00 uur